Politika & Kriminal

Život kao politički triler: Tko je Darko Puljašić, gradonačelnik Požege kojeg se premijer odrekao nakon Telegramove objave

Drago Hedl piše veliki portret posrnulog moćnika: Prvi posao dobio je s 30 na općinskom sudu. A onda je strelovito napredovao u HDZ-u

FOTO: Pixsell/Tomislav Metelko

”Znam da ti za mene i Marija Pilona, za mene posebno, serviraju priče”, tako govori na tajnoj snimci Darko Puljašić, gradonačelnik Požege pokušavajući uvjeriti tadašnjeg direktora gradske tvrtke Komunalac, Josipa Viteza u svoje neupitno poštenje.

”Darko nikada u životu nije uzeo jednu lipu”, nastavlja govoreći o sebi u trećem licu. ”Meni to i ne treba, ja imam svoju plaću, vozim auto star 20 godina, živim u kući koja je stara, kupio sam stan, imam tri kredita. Imam minus na računu i ne stidim se. Ja da imam cijenu, a nemam je, ja ne bih sjedio u Saboru. Ja da imam cijenu o meni bi pisali, ali ne mogu, jer nemam cijenu, ne može me nitko ucjenjivati. Ja ovdje sjedim jer sam se sam za to izborio, nitko mene nije htio. Moj ćaća je k’o i tvoj, jedan obični mali pošteni čovjek koji je sve stekao svojim radom i morao je otići u Njemačku. Mene je mama ostavila kod bake kad sam imao 42 dana i otišla s njim u Njemačku. Ja sam bez njih morao odrastati i čovjek sam u kojeg je ugrađeno: nema kod mene ni krađe, ni muljanja”.

Tako je ukratko sebe predstavio Puljašić, koji je dan nakon Telegramove objave dijela tajno snimljenog razgovora u kojem direktora Komunalca nagovara za kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove, bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom Saboru. Sinoć se, pak, dogodilo ono što je najavio predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković: Puljašić je detroniziran i s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ.

Završni čin stranačke karijere

Dogodilo se to na sjednici Županijskog odbora HDZ-a, sazvanoj jučer u 18 sati, u dvorani Požeškog kazališta. Mjesto na kojem su se Puljašić i Pilon oprostili od stranačkih funkcija izabrano je zbog epidemioloških razloga, no kazališna dvorana cijeloj priči daje ponešto simbolike i dramski okvir: u njoj se održao završni čin stranačke karijere dvojice čelnih ljudi Požege.

No, tko je zapravo Darko Puljašić, lik koji se uz sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, posljednjih dana natjecao za primat ”osobe tjedna” novog lica HDZ-a? Rođen je 1972. u Požegi, djetinjstvo je proveo u prigradskom naselju Dervišaga, osnovnu školu pohađao u Vidovcima i Požegi, a srednju upravnu također u Požegi. Potom je u Zagrebu diplomirao na Pravnom fakultetu.

”Njemačka epizoda” koju Puljašić u tajno snimljenom razgovoru pripasuje svojim roditeljima, odnosi se dijelom i na njega, kažu Telegramovi sugovornici koji ga dobro poznaju. I on se početkom devedesetih, za ratnih zbivanja u Hrvatskoj (tada je već bio punoljetan) nalazio u Njemačkoj, odakle se vraća oko 1996. godine, pa mu nije lako odgovoriti na pitanje: gdje si bio 1991?

Bolje mu je išlo u državnoj službi

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je prvi posao dobio kao 30-godišnjak: zaposlio se kao pravnik u Općinskom sudu u Požegi, što, kažu Požežani, može zahvaliti tadašnjem županu Anti Bagariću. Potom se, godinu dana kasnije, nakratko okušao u realnom sektoru kao voditelj pravnih poslova u Metalija-transu, požeškoj tvrtki registriranoj za proizvodnju, promet i trgovinu.

No, ubrzo shvaća kako je ipak bolje biti uz državne jasle pa od 2007. do kolovoza 2009. godine radi kao voditelj skraćenog prekršajnog postupka u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj. Ondje stječe poznanstva i uvid u rad policije, te ostvaruje trajne veze koje ću mu, kasnije kao gradonačelniku, biti od prilične koristi. Govorkalo se kako je po stranačkom ključu trebao napredovati do načelnika policijske uprave, no to se nije dogodilo zbog žilavog, tada nesmjenjivog načelnik Nikole Jankovića.

Kako je počeo ozbiljno napredovati

Ali, stranka se za Puljašića ipak pobrinula: 2009. postaje ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Kako se stranka pobrinula za njega i on se, došavši na čelno mjesto požeškog Doma zdravlja, pobrinuo za svoje stranačke kolege. Sud u Slavonskom Brodu protiv Puljašića će 2018., izdati kazneni nalog kojim je uvjetno kažnjen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana, jer je mimo natječaja, kao vozača u Domu zdravlja zaposlio svojeg kuma Tihomira Rosanija. Puljašić ulaže prigovor pa sve završava tako da optužno vijeće Općinskog suda u Slavonskom Brodu donosi odluku o neosnovanosti optužnice, te je odbacuje.

Njegovo ozbiljnije napredovanje započinje 2013., kada je izabran za zamjenika gradonačelnika Požege. Gradonačelnik je tada bio Vedran Neferović, koji na to mjesto dolazi nakon dugogodišnjeg SDP-ovog gradonačelnika Zdravka Ronka. Najzaslužniji za uspješnu kapanju HDZ-a bio je tadašnji predsjednik gradskog odbora Ante Šolić, no Puljašić će ga se, vidjet ćemo, ubrzo riješiti.

Uspostavljanje nadzora nad financijama

U političkom usponu koji će ga kasnije dovesti na mjesto gradonačelnika, Puljašić, sada kao Neferovićev zamjenik, i dalje ostaje u Domu zdravlja, a u gradskoj upravi volontira. Tu gradi čvrste veze s Mariom Pilonom, drugim zamjenikom gradonačelnika. Zahvaljujući njemu uspostavlja nadzor nad financijama u gradu i do te mjere koči Neferovića do ga dovodi u sukob s tada moćnim saborskim zastupnikom HDZ-a Franjom Lucićem i aktualnim županom, Alojzom Tomaševićem.

Zahvaljujući njima, 2014. Puljašić produljuje mandat ravnatelja Doma zdravlja, a 2017. Lucić i Tomašević snažno lobiraju da se iz utrke izbaci tadašnjeg gradonačelnika Neferovića, a zauzvrat Puljašić Luciću obećava veći utjecaj u Požegi, što su tada onemogućavali Neferović i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Ante Šolić.

Napad na novinara došao kao naručen

Neferovićev napad na lokalnog novinara Mladena Mirkovića Puljašiću dolazi kao naručen. Svjestan je da se Neferović tim nepromišljenim postupkom u dobroj mjeri politički zakopao. Zanimljivo, kao jedna od svjedokinja u suđenju Neferoviću za fizički napad na novinara Mirkovića javlja se Puljašićeva glasnogovornica Mirna Šimunović, a Puljašić se pobrinuo da supruga napadnutog novinara dobije posao u požeškoj Osnovnoj školi Antuna Kanižlića. Učinio je to, javni je pogovor, kako bi osigurao da Mirković ne odustane od tužbe.

Pobijedivši na lokalnim izborima 2017. i ugnijezdivši se u fotelju gradonačelnika, prevario je Lucića i Tomaševića, odsjekao njihove poveznice i započeo put forsiranja podobnih tvrtki koje će raditi na poslovima s gradom. Osniva se tvrtka L-projekt, u vlasništvu Josipa Lukića koja će samo nekoliko mjeseci nakon registriranja dobiti značajne poslove u Gradu Požegi, one koje je radije radio Presoflex starog Lucićevog partnera, Jože Galića.

Puljašiću na ruku ide i obiteljsko nasilje župana Alojza Tomaševića, što mu otvara mogućnost za daljnje jačanje u stranačkoj hijerarhiji i narastanju političkih ambicija, što će mu u ljeto prošle godine otvoriti vrata prema Hrvatskom saboru, nakon što je dr. Željko Glavić u posljednjem trenutku odustao od kandidature. Glavić je na mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ-a došao nakon ostavke Franje Lucića, kad je Telegram objavio snimku na kojoj ovaj nudi mito novinaru da ne objavi tekstove o poslovanju njegovih tvrtki TOFRADO i TOFRADO bačvarija.

Kako je zasjeo na čelo gradskog HDZ-a

Iako se Puljašićeva iskaznica HDZ-a od uporabe već bila prilično izlizala, njegovo napredovanje u stranci bitno je obilježila 2012., u vrijeme kada je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Franjo Lucić, a predsjednik požeškog HDZ-a Ante Šolić. Tada Puljašić izlazi na listu za Mjesni odbor u Dervišaga, no gradski odbor HDZ-a to odbija jer on tada živi u Požegi, a ne u Dervišagi. Ipak, preko toga će se prijeći.

Šolić će nešto kasnije prvi osjetiti Puljašićevu ambiciju za napredovanjem u stranci, no bit će kasno. Iza leđa Šoliću ali i šefu Županijskog odbora HDZ-a, Luciću, Puljašić je skupio istomišljenike i na burnoj sjednici gradskog odbora 2016., pobijedio. Dobio je 137 glasova, a Šolić gotovo upola manje, 78. Zasjeo je na čelo Gradskog dobra HDZ-a, mjesto s kojim se sinoć morati oprostiti.

Ta pobjeda bila je bitna za njegovu gradonačelničku kandidaturu kao i za ulazak u Sabor, na prošlim parlamentarnim izborima.

Mladi hrast u šumi među panjevima

Požega za Puljašićevog gradonačelničkog mandata stagnirala: nema konkretnih gospodarskih pomaka, asfaltira se poneka ulica, sanacija prometne žile kucavice zapinjala je u blatu više mjeseci, sve je manje rođene djece, sve manje zaposlenih, a slabo ide i s europskim projektima. Puljašić je i prije nego što je Telegram objavio kompromitirajuće audio-snimke, opterećen aferom za subvencijsku prijevaru na gradnji dvorane u požeškoj Osnovnoj školi Dobriše Cesarića. Suđenje je trebalo početi 18. siječnja, ali je odgođeno zbog Puljašićeve bolesti. Sada za vratom ima i USKOK koji istražuje namještanje poslova tamošnjim tvrtkama, o čemu su na tajnoj snimci, Josipu Vitezu, sad već bivšem šefu Komunalca, imperativno govorili Puljašić i Pilon.

Puljašiću je godila moć. U naponu intelektualne snage (48 mu je godina) vinuo se do Sabora i poput mladog hrasta u šumi u kojoj su od Franje Lucića i Alojza Tomaševića ostali tek panjevi, zauzimao politički prostor. A onda ga je, kad je pomislio da je najveće stablo u šumi, ošinuo grom iz vedra neba: tajna snimka krajnje kompromitirajućeg razgovora o namještanju poslova.

I Požega je imala klub sličan Kovačevićevom

Činilo se to i ranije, kažu naši sugovornici, pa su se poslovi namještali i dogovarali na ”klupskim druženjima”, u ambijentu nalik onom bivšeg šefa JANAF-a, Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u Zagrebu. U početku to se činilo na Požeškom brdu, vikendici u vlasništvu tamošnjeg ”vinskog kardinala”, Vlade Bauera, a kasnije u prostorijama Nogometnog kluba Slavonija, onog za kojeg je – čuje se na tajnoj snimci – Puljašić tražio donacije od tvrtki, izvođača radovima na poslovima s gradom.

“Ondje se na redovnim tjednim druženjima, na kojima su se jele pečene patke, odojci ili janjetina, te pila probrana vina, dogovarali poslovi i slagale kadrovske križaljke. Uvijek je domaćin bila neka druga tvrtka. Bilo je to nešto slično klubu Dragana Kovačevića, no razlika je ipak u tome što brojač novca nije bio javno izložen na šanku”, kaže za Telegram osoba koja je imala prilike družiti se na tim mjestima.

Ponešto o sebi rekao je i sam Puljašić postavivši na svoju Facebook stranicu sliku ”filantropa” Dartha Vadera, lika iz Ratova zvijezda, jednog od najpoznatijih negativaca u povijesti filma. Uz to, stavio je i dvije rečenice Michaela P. Watsona: ”Strong people don’t put others down. They lift them up”.
Ostaje pak nejasno kome je poruka upućena.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu