Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Znanstvenici su testirali davanje kisika miševima i svinjama kroz crijeva. Uspjeli su, nadaju se da će tako moći spašavati i ljude

Prilagođavanje ove tehnike za primjenu na ljudima još će potrajati

A labatory technician holds a lab mouse before operating on it as part of a stem cell research programme at the National Institute of Biological Sciences in Zhongguancun Science Park in Beijing 26 May 2006. Zhongguancun has China's highest concentration of scientific and technological institutions and corporations dubbed China's 'Silicon Valley' as China's high-tech industries gather pace. 
AFP PHOTO/Peter PARKS. (Photo by PETER PARKS / AFP)
FOTO: AFP

Niz laboratorijskih eksperimenata otkrio je iznenađujući novi put davanja kisika u slučaju zatajenja pluća. Nova studija, objavljena u časopisu Med, pokazala je da se svinje i miševi mogu spasiti od gušenja analnom infuzijom, postupkom nalik klistiru, ali s tekućinom obogaćenom kisikom koja se apsorbira kroz stijenke crijeva, piše Live Science.

Bude li se ova tehnika mogla prilagoditi ljudima, mogla biti nov način dostave dodatnog kisika pacijentima s akutnim zatajenjem pluća što je u pandemiji koronavirusa vrlo često. Pandemija je povećala potrebu za respiratorima, a kako tih uređaja nema dovoljno, život pacijenata širom svijeta je ugrožen, kaže gastroenterolog Takanori Takebe, koautor studije, s Tokijskog medicinskog i stomatološkog sveučilišta i Dječje bolnice u Cincinnatiju.

Istraživanje prenamjene organa koji obično nisu povezani s disanjem sisavaca nadahnuto je primjerima iz životinjskog svijeta, piše NYT. Na primjer, vrsta slatkovodnih riba može preživjeti u vodi s niskim udjelom kisika gutajući zrak na površini, unatoč nedostatku pluća. Umjesto pluća, te ribe provode zrak kroz crijeva koja mogu apsorbirati kisik, navodi Times.

Kisik primali preko tekućine

Kako bi otkrili može li isti princip funkcionirati kod sisavaca, Takebe i njegovi suradnici pokušali su nekoliko metoda pumpanja dodatnog kisika kroz anus svinja i miševa koji su bili pod anestezijom i kojima je nedostajao kisik, piše Science. Miševi koji su primali kisik tim putem preživjeli su dulje od onih koji nisu dobivali kisik. Drugi krug eksperimenta isporučio je kisik u tekućini perfluorodekalin koja može biti jako zasićena kisikom. Ova tehnika djelovala je bolje i održala je miševe i svinje na životu davanjem kisika kroz rektum.

Životinje su se posve oporavile od teške hipoksije, kaže Takebe za Times. Proces koristi tanke stijenke crijeva koja apsorbiraju hranjive sastojke iz hrane i lijekove koji se daju u obliku čepića. No, prilagođavanje ove tehnike za primjenu na ljudima još će potrajati.

Previše kisika primljenog na takav način moglo bi ubiti važne mikroorganizme koji tamo žive i mogu preživjeti samo u okruženju s niskim udjelom kisika. Za pripremu liječenja ljudi bit će potrebno razumjeti koliko analnih infuzija kisika pacijent može primiti bez oštećenja crijevne flore. Doktor Takebe nada se da će klinička ispitivanja početi već slijedeće godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu