Politika & Kriminal

Znanstvenici tvrde da je prvi poznati slučaj koronavirusa bio prodavač na životinjskoj tržnici u Wuhanu

Nova analiza objavljena je u prestižnom časopisu Science

A medical worker wearing protective equipment stands by a computed tomography (CT) scanner at a new hospital built to treat coronavirus patients outside the village of Golokhvastovo  on April 23, 2020. - The 800-bed hospital, 70 kilometres (40 miles) south of Moscow, was inspired by a coronavirus facility in the Chinese province of Wuhan, officials said, and was built in a month. The complex is equipped with a lab and a dormitory for staff. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
FOTO: AFP

Znanstvenik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima Covida-19 u Kini, izvijestio je u četvrtak da je utjecajna istraga Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vjerojatno pogriješila u ranoj kronologiji pandemije, piše New York Times.

Nova analiza objavljena u prestižnom časopisu Science sugerira da je prvi poznati pacijent koji je obolio od koronavirusa bio prodavač na velikoj životinjskoj tržnici u Wuhanu.

Znanstvenik Michael Worobey, vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, došao je do određenih odstupanja u kronologiji dok je proučavao materijale objavljene u medicinskim časopisima, kao i video intervjue u kineskim medijima s ljudima za koje se vjeruje da su prva dva dokumentirana slučaja zaraze koronavirusom.

Nisu svi uvjereni u teoriju

Dr. Worobey tvrdi da veze prodavača s veleprodajnom tržnicom morskih plodova Huanan, kao i nova analiza povezanosti najranijih hospitaliziranih pacijenata sa spomenutom tržnicom, snažno upućuju na to da je pandemija počela upravo tamo.

“U ovom gradu od 11 milijuna ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta”, rekao je dr. Worobey. “Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici.”

Nekoliko stručnjaka, uključujući i jednog od istražitelja WHO-a, smatra da je detektivski rad dr. Worobeyja bio ispravan i da je prvi poznati slučaj Covida najvjerojatnije bio prodavač morskih plodova.

Ipak, neki od njih također naglašavaju da dokazi još uvijek nisu dovoljno snažni da se odlučno razriješi šire pitanje kako je pandemija počela. Uz to, misle da je virus vjerojatno zarazio “nultog pacijenta” negdje prije slučaja zaraženog dobavljača, a zatim dosegao kritičnu masu zbog koje se proširio na tržnici.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu