Politika & Kriminal

Znanstvenici tvrde da je u Rusiji otkrivena nova podvarijanta, misle da je zaraznija od delte

U Rusiji ponovno padaju rekordi u broju mrtvih i novozaraženih

Employees wearing protective equipment walk in a passage at the headquarters of Russia's biotech company BIOCAD, which is developing its own vaccine against the new coronavirus and working on another one in cooperation with the country's virus research centre in Siberia, Vektor, in Strelna on May 20, 2020. (Photo by OLGA MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Rusija je prijavila nekoliko zaraza novom varijantom covida-19 za koju se vjeruje da je zaraznija od delte, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA. Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je znanstvenik Kamil Hafizov kako ga citira RIA.

To bi moglo izazvati novo još brže širenje zaraze, a Rusija je danima suočena s nezapamćenim rekordima. Noa varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, rekao je Hafizov.

Predsjednik Vladimir Putin odobrio je ovaj tjedan vladin prijedlog o jednotjednom dopustu koji će početi 1. studenoga pošto je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u srijedu dosegnuo nove rekorde, 1028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Zaraznija od trenutne delte?

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je identificirao prvi slučaj na svom teritoriju.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu