Politika & Kriminal

Znate li vi da je, ozbiljno, jedna od te 63 Vladine mjere za spas ekonomije i ‘manji broj ophodnji na autoputu’

Premijer Plenković jutros je ponovio da će 63 mjere očuvati radna mjesta

07.08.2016., Zagreb - Ispred naplatnih postaja Lucko u smjeru Zagreba promet tece bez vecih zastoja. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Plenković ponovio je kako donosi “paket od 63 mjera za očuvanje radnih mjesta”. To se ponavlja od četvrtka navečer, kada je Vlada krenula najavljivati 63 protukrizne mjere za sanaciju ekonomije pogođene koronavirusom.

Međutim, finalni popis mjera, dostavljen Saboru i objavljen na Vladinoj web stranici koronavirus.hr sadrži i nekoliko neobičnih stavki, za koje nije jasno čemu točno služe.

Prilagođeno radno vrijeme

Jedna od njih na društvenim je mrežama već postala pravi hit: “izmjena propisane duljine ophodarske dionice za autoceste omogućiti obavljanje ophodnji autoceste jednom u 12 sati sve dane u tjednu (manji broj ophodnji)”.

To je jedna od ekonomskih mjera za koju premijer kaže da će “očuvati radna mjesta”, a za pretpostaviti jest kako se radi o prilagođenom radnom vremenu za djelatnike odjela ophodnje po autocestama. Osim toga, na popisu mjera nalazi se ukidanje poticanog samozapošljavanja, te niz neodređenih stavki o posebnim zajmovima malim i srednjim tvrtkama.

U isto vrijeme, vlade Njemačke, Austrije, Britanije i Amerike najavljuju opsežne bespovratne potpore, hiperpovoljne kredite i porezne olakšice kojima će pokušati spasiti nacionalne ekonomije.

Nastavite čitati