Znate ono kad za neku banku svi kažu da je prevelika da propadne i onda je spašava država? EU i Njemačka se svađaju je li to okej

Njemačka traži stroži režim s ciljem smanjivanja rizičnog poslovanja

ZADNJA IZMJENA: stu. 28, 2016
Foto: Picture-Alliance/AFP

U Bruxellesu je na pomolu okršaj između Njemačke i Francuske zbog nedavno predstavljenog plana izmjena europske regulative za poslovanje banaka. Berlin smatra da novi propisi ne nude dovoljnu zaštitu poreznih obveznika od troškova koji proizlaze iz propasti velikih banaka, piše Financial Times.

Berlin nije zadovoljan paketom reformi koji je u srijedu predstavila Europska komisija, osobito prijedlogom načina primjene internacionalnih standarda u slučaju financijskog kraha neke od ključnih europskih banaka.

Različita viđenja razvoja bankarske unije

U Njemačkoj naime smatraju da se pojedini dijelovi reforme ograničavaju ulogu supervizora banaka. Berlin se zalaže za zadržavanje ovlasti supervizora koje će omogućiti zahtijevanje dodatnih pričuva, povrh dogovorenog internacionalnog minimalnog standarda, ako procijene da je to potrebno u pojedinim slučajevima.

S druge strane, Pariz i Rim se boje da bi takve ovlasti supervizora potencijalno mogle dovesti do situacije u kojoj će se pojedine financijske institucije naći u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale.

Neslaganje oko prijedloga reformi dodatno produbljuje već postojeći jaz o viziji budućeg razvoja europske bankarske unije, ambicioznog ali nepotpunog plana integracije koje je dogovoren u špici krize eurozone. Cilj integracije je bio primjenom općeprihvaćenog regulatornog okvira vratiti povjerenje građana u financijsku stabilnost europskog financijskog tržišta, no postoje neslaganja oko toga kako bi se ta pravila trebala primjenjivati.

Slabi učinci u pogledu smanjenja rizika

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble smatra da su daljnji koraci u izgradnji bankarske unije mogući tek kada se Europa složi oko strožeg režima s ciljem smanjivanja rizika u poslovanju banaka. S tim u vezi, Berlin smatra da u srijedu predloženi paket mjera ima ozbiljne rupe u ključnim područjima, osobito u pogledu smanjenja rizika.

U svojoj prezentaciji u srijedu, Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za financijsku politiku je izjavio da smatra kako bi nadležno tijelo moglo inzistirati na strožim pravilima jedino ako mogu dokazati da su dodatni zahtjevi opravdani, potrebni i proporcionalni”.

Riječ je o ovlastima kojima raspolaže europska ustanova za likvidaciju banaka (Single Resolution Board), osnovana prošle godine.

Kraj ‘preveliki da propadnu’ fenomena

Prigovor se odnosi na standard nazvan kapacitet za potpunu apsorpciju gubitaka (TLAC, odnosno (Total Loss Absorbing Capacity). TLAC je zapravo skup instrumenata kojima se propisuju obavezne količine dioničkih kapitala za slučaj potrebe pokrivanja gubitaka banaka, da iste ne bi morali pokrivati porezni obveznici.

Ideja je bila da se usvajanjem takvog standarda stane na kraj “preveliki da propadnu” fenomenu, odnosno praksi u kojoj država spašava velike korporacije, poglavito financijske institucije, od propasti. Regulativa obuhvaća trideset najvećih koje su na popisu banaka važnih za globalni financijski sustav, poput Goldman Sachsa i Deutsche Banka.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru