Politika & Kriminal

Znate ono kako HRT, kao, nudi mirenje novinarima koje su tužili? Šefu HND-a danas to nisu predložili

Danas je trenalo biti održano pripremno ročište protiv Hrvoja Zovka, ali je odgođeno

Zagreb: Konferencija za medije HND o izvanrednom otkazu Hrvoju Zovku 25.09.2018., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog drustva. Tema konferencije je postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a te predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku. 
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Odvjetnici HRT-a, koji je tužio HTV-ova urednika i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka zbog povrede časti i ugleda radi njegovih istupa u javnosti kojima je upozoravao na cenzuru na HRT-u, na pripremnom su ročištu u srijedu izjavili kako ”nemaju upute HRT-a za eventualnu provedbu postupka mirenja”. Na ročištu održanom na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu odvjetnici HRT-a nisu predložili postupak mirenja kao što su, sukladno zaključku saborskog Odbora za medije, to učinili na prošlomjesečnom pripremnom ročištu u sporu protiv HND-a i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

Pripremno ročište u sporu pokrenutom protiv Zovka, od kojeg HRT traži i 250.000 kuna naknade štete, odgođeno je zbog podneska HRT-a koji je pristigao neposredno prije ročišta i na koji se trebaju očitovati Zovko i njegova obrana. Sljedeće ročište zakazano je za 5. lipnja. “Odvjetnici HRT-a nemaju naputak da ponude mirenje u ovom slučaju, kao što su to nedavno radili protiv HND-a i Sanje Mikleušević Pavić. No, ni tu ponudu još nismo konkretno dobili i ne znamo što sadrži”, izjavio je Zovko nakon ročišta.

Zovko ne misli povući svoje tvrdnje

“Mi smo za dijalog, mi nismo krenuli u križarski rat s tužbama. HRT je taj, na sramotu države i HRT-a, koji je krenuo u rat s 36 tužbi protiv svih”, rekao je Zovko dodavši kako je za dijalog ali “neće povući svoje tvrdnje koje su istinite”. Osvrnuo se i na subotnji novinarski prosvjed i zahtjeve protiv cenzure koji su predani Vladi najavivši da će HND internacionalizirati taj problem, te je komentirao nedavne istupe premijera Andreja Plenkovića.

“Premijer je svojim istupima praktički pokazao da na osobnoj razini želi diskreditirati predstavnike HND-a. Ne vidi probleme koje smo mi istaknuli, te se na banalan način želi očitovati o problemima novinara”, kazao je Zovko. Najnoviji slučaj policijskog legitimiranja novinarke Đurđice Klancir na njezinu radnom mjestu u redakciji, radi “utvrđivanja identiteta”, pokazuje da jača pritisak i zastrašivanje novinara, ocijenio je.

“Očekujemo od Vlade da se počne odgovorno ponašati, a ne da im se to čini smiješno. Ono što se njima čini smiješno, nikome u ovoj državi, pa i izvana, nije smiješno”, rekao je Zovko. Istaknuo je i kako je međunarodna misija organizacija za zaštitu medija i novinara trenutno u posjetu Hrvatskoj, i to po treći put u kratkom razdoblju, te da je njihova predstavnica bila na početku suđenja.

HRT od Zovka traći 250.000 kuna za naknadu štete

Sudski spor uslijedio je nakon što je Zovko krajem prosinca, nakon dobivenog otkaza na javnoj radioteleviziji, zaprimio dvije HRT-ove tužbe kojima se, kako se navodilo u jednoj od njih, traži 250.000 kuna za naknadu štete koju je HRT-u navodno prouzročio svojim javnim istupima u kojima je upozoravao na “cenzuru i tehnološki kaos” na HRT-u. Osim njega, HRT je tada tužio i HND i predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić zbog prošlogodišnjeg priopćenja u kojem su se članovi Ogranka HND-a ogradili od tada aktualnih afera na HRT-u, kao i od HRT-ova načina izbora projekata iz vanjske produkcije.

Uprava HRT-a zbog povrede časti i ugleda od HND-a je tražila 200.000 kuna naknade štete, a od Mikleušević Pavić 50.000 kuna. Na pripremnom ročištu sredinom veljače zastupnici HRT-a su predložili postupak mirenja u tom sporu. Brojne međunarodne i regionalne organizacije za zaštitu slobode medija, strukovne novinarske organizacije i zastupnici u Europskom parlamentu osudili su tužbe HRT-a, dok je vodstvo HND-a ocijenilo kako je riječ o “nezabilježenom napadu na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanju novinara i pokušaju financijskog ataka na HND”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu