Politika & Kriminal

Zoran Mamić ponovno je napustio Hrvatsku

Mamić je, doznaje RTL, ponovno otišao u BiH gdje mu se nalazi brat Zdravko

23.03.2021., Osijek - Zupanijski sud, Nastavak sudjenja Zdravku i Zoranu Mamic za izvlacenje 144 milijuna kuna iz NK Dinama Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Zoran Mamić napustio je Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu, doznaje RTL. Mamić se još uvijek nije vratio, a nije niti odgovorio na pitanje hoće li svoju kaznu služiti ondje, ili će se na odsluženje vratiti u Hrvatsku.

Podsjećamo, Zoran Mamić je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Mamić je nedavno dobio poziv da se javi sucu zbog odsluženja kazne, a najkasnije bi se trebao pred njim pojaviti 26. travnja.

Zdravku šest i pol, a Zoranu četiri godine i osam mjeseci zatvora

Uz braću Zdravka i Zorana Mamića i poreznika Milana Pernara osuđen je i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, no njemu pravomoćna presuda još uvijek nije uručena. Presuda time nije postala izvršna pa sud u Zagrebu još nije zakazao ročište na kojem će odlučivati o njegovoj kazni, budući da u Zagrebu ima prijavljeno boravište. Zatvorenici na početku odsluženja svoje kazne idu u centar za dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu, pa se potom upućuju u neku od kaznionica.

Sredinom ožujka, Vrhovni sud potvrdio je do tada nepravomoćnu presudu protiv braće Mamić i Vrbanovića. Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora, a Zoran na četiri godine i osam mjeseci. Budući da je Zoran tada bio trener Dinama, dao je ostavku, a izjavio je i da će odslužiti kaznu na koju je osuđen.

Gdje će Zdravko Mamić služiti kaznu?

RTL je upitao ministra pravde BiH, Josipa Grubešu, što će biti s Mamićima. “Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije zamolnicu iz Republike Hrvatske, tada ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u sud u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je. Tada bi sud trebao utvrditi činjenično stanje i Mamiću izreći kaznu, no u svemu, kaže, slijedi još dugotrajna procedura.

“Da bi mi znali koji je sud nadležan, gdje će se kazna izvršiti, mi bi prvo trebali dobiti kompletnu dokumentaciju da bi se moglo utvrditi koji je sud nadležan i samim tim daljnji postupci”, dodao je ministar Grubeša.

Doznaje se kako dokumentacija još uvijek nije poslana, budući da se spis još uvijek nalazi na osječkom sudu. Oni su za 30. travnja pozvali Zdravka Mamića da sazna gdje će služiti svoju kaznu. No, RTL podsjeća na Mamićeve izjave od 15. lipnja 2018. godine. “Ne želim izručenje Republici Hrvatskoj, jer ono što se događa u Republici Hrvatskoj je jedan montirani iskonstruirani proces”, izjavio je tada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu