Politika & Kriminal

Žrtva Damira Škare i ranije je prijavljivala spolno uznemiravanje. Rekli su joj da uzme slobodan dan

Njezina prijava i odgovor nalaze se i u prijavi koju je poslala na adresu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

05.09.2019., Velika Gorica - Privodjenje Damira Skare, celnika AK Siget kojeg je zaposlenica prijavila za silovanje, na ispitivanje u Zupanijsko drzavno odvjetnistvo. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Dok se čeka daljnji rasplet slučaja Damira Škare, bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika Autokluba Siget osumnjičenog za silovanje tajnice 10. kolovoza ove godine, u javnost cure novi detalji o onome što se događalo u Autoklubu.

Jutarnji list piše kako se žrtva prije tog 10. kolovozu požalila tajniku Kluba da ju je Škaro spolno uznemiravao, na što joj je tajnik odgovorio: “Uzmi slobodan dan!”. Jedan kolega savjetovao joj je i da otvori bolovanje, piše Jutarnji.

Žalba pravobraniteljici

Žrtva se u međuvremenu požalila i Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, također navodeći odgovor tajnika. Iz Ureda pravobraniteljice su potvrdili da je u međuvremenu pokrenut ispitni postupak vezan uz moguće povrede Zakona o ravnopravnosti spolova od strane poslodavca i/ili odgovorne osobe.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić kazala je kako su zatražili od poslodavca da im objasni što su poduzeli nakon što se žrtva obratila odgovornoj osobi u AK Siget zbog spolnog uznemiravanja.

Neprimjerena reakcija

“Savjet da uzme slobodan dan svakako nije primjerena reakcija odgovorne osobe i nije u skladu sa zakonima i protokolima o suzbijanju diskriminacije i spolnog uznemiravanja na radnome mjestu”, kazala je dodajući kako silovanje ne bi uslijedilo da se na odgovarajući način reagiralo na prvu prijavu.

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je od Državnog odvjetništva zatražio je informaciju u kojoj je fazi kazneni postupak. Istovremeno, ako se u ispitnom postupku utvrdi da je i od strane poslodavca bilo propusta u zaštiti dostojanstva radnica, Ured pravobraniteljice će poslodavcu izreći upozorenja i preporuke. Ne budu li ih se pridržavali, pravobraniteljica može zatražiti provođenje nadzora nad radom poslodavca.

Čeka se odluka o žalbi

Kad je riječ o tijeku postupka protiv Damira Škare, nakon što se njegov odvjetnik Krešimir Krsnik žalio na rješenje o određivanju istražnog zatvora, o žalbi će odlučivati velikogorički Županijski sud.

Podsjetimo, Škaru je jedna zaposlenica Autokluba Siget optužila za silovanje koje se, tvrdi, dogodilo 10. kolovoza. On je početkom rujna uhvaćen na graničnom prijelazu pri ulasku u zemlju iz koje je otišao nedugo nakon što ga je prijavila liječnica žrtve koja ga optužuje za silovanje.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu