Žrtve ustaškog režima podigle su tužbu na sudu u Chicagu; od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara

Večernjem je informaciju potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova

ZADNJA IZMJENA: ožu. 13, 2017
Foto: Profimedia, AKG

Hrvatskoj je uručena skupna tužba kojom hrvatski Srbi, Romi i Židovi traže naknadu za štetu koju su pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata, donosi tiskano izdanje današnjeg Večernjeg lista. Postupak je pokrenulo nekoliko osoba u svibnju prošle godine pred Okružnim sudom u Chicagu; traže za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Ova se naknada odnosi na materijalnu štetu, koja je povezana uz oduzetu imovinu, ali i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužitelji smatraju da je za štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH. U ministartsvu vanjskih poslova su potvrdili kako su tužbu primili 27. veljače putem američkog veleposlanstva.

U Ministarstvu tvrde da je tužba neosnovana

Detaljnije o tužbi ne žele govoriti, no neslužbeno se može čuti da takva tužba nema osnove jer Republika Hrvatska nije pravna sljednica NDH pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom. S pitanjem povrata imovine oduzete u vrijeme NDH suočavale su se sve dosadašnje vlade od kojih se diplomatskim putem tražilo da zakonsko pravo na povrat oduzete imovine, uz razdoblje komunističke vladavine, prošire i na razdoblje ustaškog režima.

Tužba u Chicagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Godine 2012. pred američkim okružnim sudom za Sjevernu Karolinu vođen je postupak “Alperin protiv franjevačkog reda Male braće”, kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. ustaško blago. Postupak je završio neuspjehom tužitelja, a s obzirom na to da se ta tužba temeljila na vrlo sličnim argumentima, očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Chicagu pozivati na tu presudu kao presedansku.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru