Politika & Kriminal

Županija o šefu karantene u Zadru koji je tražio novac na privatni račun: 'To je veliki propust. Pokrećemo reviziju'

Stipica Radoš (HDZ) snimljen je kako traži da se naknada za boravak strane turistice u Domu, koji služi kao karantena, uplati njemu na račun

FOTO: Telegram/Pixsell/na slici župan Longin

SDP-ov zadarski vijećnik Jure Zubčić u srijedu ovoga tjedna objavio je audio snimku na kojoj se čuje kako obnašatelj dužnosti ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru Stipica Radoš (HDZ) traži da se naknada za boravak strane turistice zaražene Covidom-19 u karanteni, koja se privremeno nalazi u domu, uplati na njegov privatni račun.

Dan nakon toga, dakle u četvrtak ovoga tjedna, sastao se Domski odbor pred kojim je ravnatelj Radoš davao svoje očitovanje i odgovorio na neka pitanja. Zubčić je o sjednici tog odbora izvijestio na svojem Facebook profilu, gdje je objavio i skenirani zapisnik.

[RUBRIKA VJEROVALI ILI NE – VOL. 3]Malo sam i sebi dosadan, ali moram biti jer ravnatelj mora biti smijenjen.Pa…

Posted by Jure Zubčić on Friday, August 27, 2021

Pojavila su se neka nova pitanja

Kako Zubčić piše, ravnatelj Radoš se opravdava da mu nikada nije dostavljena odluka po kojoj se određuje Srednjoškolski đački dom kao lokacija na kojoj će se izvršavati mjera izolacije za turiste pozitivne na Covid-19, a koji nemaju gdje izvršiti mjeru izolacije. Time je, piše Zubčić, direktno prozvao načelnika Stožera dožupana Vickovića.

Zubčić nastavlja da se sada očekuje i očitovanje dožupana o tome kad i kako je Stožer odlučio da đački dom bude “karantenski” smještaj.

Budući da je ravnatelj rekao da su nadležne službe loše koordinirale sa smještanjem Covid-19 pozitivnih turista, postavilo se pitanje koje su to službe. “Kojih službi? Stožera? Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije? Ako te službe ne rade kvalitetno potencijalno mogu ugroziti zdravlje građana te je ravnatelj to dužan objasniti?”, piše Zubčić.

Zubčić: “Netko opet laže”

“E sad idemo na zanimljive detalje”, piše Zubčić. “U očitovanju ravnatelj Radoš tvrdi da je izdano 7 računa. Znači li to da je mjera izolacije na adresi đačkog doma određena za 7 stranih turista? To je dosta zanimljivo jer ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Škrgatić već dva dana ne odgovara na upit o izrečenim mjerama izolacije na adresi đačkog doma. Taj podatak mora imati jer su o tome dužni obavijestiti i nadležnu policijsku postaju. Štite li se međusobno ravnatelji javnih ustanova? Zašto ravnatelj Škrgatić skriva taj podatak?”, pita se vijećnik Zubčić.

Potom se Zubčić prebacuje na neobičnu računicu. “Ako je Stipica Radoš imao oko 1600 eura na svom računu od uplate za karantenski smještaj, a naplaćena su tri računa, nameću se nova pitanja. Iznos od 1600 eura iznosi oko 11.800 kuna. Ako taj iznos podijelimo s 245 koliko iznosi jedan dan dolazimo do iznosa od 48,16. To bi bio okvirno broj dana koji je naplaćen na njegov privatan račun. Ako pak taj iznos podijelimo s 3, jer je toliko računa naplaćeno dolazimo do broja 16. Dakle, prema njegovim tvrdnjama ta tri Covid pozitivna turista su svaki bili po 16 dana u izolaciji. Problem je samo što izolacija ne traje 16 dana. Dakle, netko opet laže”, piše Zubčić.

Zašto ravnatelj i dalje nije smijenjen?

Na kraju, Zubčić je postavio pitanje da kako nakon što je ravnatelj neke ustanove priznao da je primio novac na svoj račun, kako može biti da je ravnatelj i dalje na svojoj poziciji.

“Nevjerojatno je da netko javnu uslugu naplati na svoj račun i ne da ostavku na mjesto ravnatelja. Ostavka! Odmah! Odustati od razmontiravanja njegovih laži neću. I neću odustati dok ne bude smijenjen. Ostavka, jer sve drugo je gadljivo i mučno za gledati!”, zaključuje Zubčić.

Županija: ‘Svakako je riječ o velikom propustu ravnatelja Doma’

Danas su se očitovali i iz Zadarske županije. “Zadarska županija oštro osuđuje bilo kakav oblik nezakonitog postupanja te je župan Longin odmah po primitku informacije oko mogućih nepravilnosti u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar zatražio hitnu sjednicu Domskog odbora.”

“Svakako je riječ o velikom propustu ravnatelja Doma i očekujemo od Domskog odbora, u kojem Županija ima tri predstavnika od njih ukupno sedam, da utvrdi sve činjenice kako je do toga došlo. O eventualnoj prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti ravnatelja će odlučivati istražna tijela. Županija će ujedno, kao osnivač ustanove, putem svoje Službe za unutarnju reviziju izvršiti kompletnu reviziju financijskog poslovanja ustanove u posljednjih nekoliko godina”, stoji u izjavi županije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu