Županijski sud zabranio štrajk radnika sanitetskog prijevoza; ‘Nelegalan je’

Odluku o nastavku štrajka sindikalisti će donijeti poslijepodne

ZADNJA IZMJENA: velj 10, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je nepravomoćno presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan, a Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza poslijepodne će odlučiti hoće li nastaviti štrajkati do ispunjenja zahtjeva ili konačne odluke Vrhovnog suda.

Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće, a vodstvo sindikata najavilo da će se, u slučaju sudske zabrane, žaliti Vrhovnom sudu. Rok za podnošenje žalbe je osam dana, a onda Vrhovni sud u roku pet dana mora donijeti konačnu odluku.

Odluka poslijepodne

Predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić u izjavi za Hinu najavio je daljnje pravne korake vezane za nepravomoćnu presudu Županijskog suda o zabrani štrajka. “Daljnji tijek štrajka znat će se u poslijepodnevnim satima, kada će se sindikalno članstvo izjasniti hoće li i dalje biti u štrajku do odluke Vrhovnog suda”, rekao je Majetić.

Sindikat traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza idućih dana očekuju i podršku kolega diljem Hrvatske.

Kreće štrajk solidarnosti

Sindikalni povjerenik u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac najavio je štrajk solidarnosti sanitetskog prijevoza u Karlovcu, Bjelovaru, Kninu i Šibeniku, gdje bi sanitetski radnici nekoliko sati radili smanjenim intenzitetom.

Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, ističe da se i danas, šesti dan štrajka, sanitetski prijevoz u Zagrebu odvija uredno, uz pomoć vozača ZET-a i djelatnika drugih zdravstvenih ustanova. Od početka štrajka obavljeno je 1400 sanitetskih prijevoza, ističe ravnatelj Zavoda koji je zatražio sudsku zabranu štrajka. “Mi smo spremni organizirati dodatne ekipe i u iduća dva tjedna, do konačne odluke Vrhovnog suda, tako da građani neće ni osjetiti da je dio sanitetskog prijevoza u štrajku”, najavljuje Rašić.

Zdravka Grund
Telegram autor
1730 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program