Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Župnika iz Sikirevaca koji je zavodio žene razriješili dužnosti. Suprug koji ga je prijavio: 'Molit ću se za njega...'

Majstor Ivo kaže da su mu se javile i druge žene, koje tvrde da vole župnika

FOTO: Google Maps/Laudato TV

Zbog narušene vjerodostojnosti svećeničke službe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić razriješio je dužnosti župnika župe Sikirevci u Brodsko-posavskoj županiji Stjepana Šumanovca. Vijest je danas potvrđena iz te nadbiskupije. Šumanovca se posljednjih dana u medijima spominjalo zbog neprimjerenog dopisivanja s pojedinim mještankama, zbog čega je bio prozivan za uznemiravanje te prijavljen institucijama Nadbiskupije.

Iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije priopćili su kako je Hranić “zatražio te osobno primio neposredna očitovanja od svećenika o kojem je riječ, tako i od osobe koja je iznosila optužbe i dokaze o svećenikovim sablažnjivim postupcima i neprimjerenoj komunikaciji s udanom ženom i majkom”.

Ističu kako je Hranić izrazio jasan stav i protivljenje bilo čijim neprikladnim postupcima i vladanju, “posebno izražavajući žalost što je i u ovom slučaju zasjenjeno ono što je dio samoga poziva i navještaja Crkve, a to je dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe, vrijednost bračne ljubavi i uzvišenost obiteljskoga života”.

Naredio mu ‘razdoblje povučenosti i duhovnog sabiranja’

Navode kako je komunikacija o kojoj je riječ u optužbama protiv svećenika, iako se prema svjedočanstvima ne radi o tjelesnom kontaktu, prouzročila ozbiljnu krizu jednoga braka i obitelji, zbog čega kao zajednica Crkve osjećaju duboku žalost. Istodobno je ozbiljno narušena i kompromitirana vjerodostojnost svećenika, a time i njegove službe. Stoga je Hranić donio odluku kojom se dotični svećenik razrješuje službe župnika u Sikirevcima.

Uz kanonsku mjeru, koja mu je izrečena prema odredbama Zakonika kanonskoga prava, uključena je i mjera obvezatnoga razdoblja povučenosti i “duhovnoga sabiranja“, pod vodstvom jednoga od redovničkih svećenika, poručuju iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

‘Molit ću se ja za njega…’

Župnika je prijavio Ivan Lepan, u Sikirevcima poznatiji kao majstor Ivo, nakon što je počeo sumnjati da se njegov žena dopisuje s nekom. Ubrzo je doznao da se radi o župniku. On je Novoj TV rekao: “Jutros na misi sam čuo da je ostavio poruku kako se selo moli za njega i molit će se. I ja ću se moliti za njega”.

Ispričao je što ga je nagnalo da prijavi župnika, počevši riječima o svojoj supruzi: “Ona je mislila da ja nju ne volim. A ja nju volim. Ali volim… Sramotno je da mi se moralo ovo dogoditi, zapostavio sam sve. Posla imam preko glave, radim, zapostavio sam familiju.”

Supruga nije reagirala

Kazao je da je suprugu upozorio ali ona nije reagirala. “A onda kad je vidjela da ja znam nešto, došla je s posla i priznala sve od A do Ž”, ispričao je. Kazao je da je pet dana razmišljao što napraviti i na kraju odlučio sve prijaviti.

Ivan je kazao i da su mu se javile druge žene koje su ga molile da stane s optužbama na račun župnika. “Zvale su me, plakale su da stanem. Zašto? Da one njega vole. Da su one zaljubljene u njega. One su vjerojatno mislile da će se on razriješiti dužnosti, da će skinuti svećeničku odoru zbog njih”, pretpostavio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više