Analiza današnje dramatične presice: ministar je vrlo pažljivo uvukao premijera u nevolju

Što je Milan Kujundžić danas sve poručio Andreju Plenkoviću

Ako ga sutra i smijeni, to neće značiti da se Plenković tek tako otresao tereta tvrdoglavog ministra. Valja pogledati još jednom kako je Kujundžić unaprijed opisao teren za vlastitu smjenu.

Milan Kujundžić je, kako se moglo i pretpostaviti, odbio tek tako otići u suton. U petak je izjavio kako mu ostavka ne pada na pamet, da bi danas, nekoliko afera poslije, kazao da mu ostavku ne dopušta moral, jer bi njegovom ostavkom “pobijedile interesne skupine”. Svoj odlazak, međutim, ipak ne smatra nezamislivim, jer je odluku o tome elegantno prepustio predsjedniku Vlade, uz preciznu uputu da “odluči na temelju činjenica, a ne zbog medijskih napisa i linča programiranih interesnih skupina”.

Ima još. Kada su činjenice u pitanju, Kujundžić je rezolutan: “Sve optužbe koje su izašle u medijima su neistina. To ću dokazati dokumentima koje predajem pravnim tijelima”.
I za kraj: “Meni bi bilo najjednostavnije dati ostavku i vratiti se u bolnicu. Ovim činom ja branim premijera i Vladu. Ako pobjegnem pred interesnim skupinama koje me napadaju, kakvu poruku šaljem djeci?”.

Problem za ionako teturavi HDZ

Da rezimiramo: Ministar zdravstva, dakle, brani premijera i Vladu, radi u interesu djece i nadljudskim naporima odbija napade interesnih skupina. Sve što radi temelji na činjenicama koje, tvrdi, može dokumentirati i koje predaje pravnim tijelima. Odluku o njegovom odlasku ili ostanku, nakon svega izrečenog, treba donijeti Andrej Plenković kojeg je, odbijanjem ostavke i svim izrečenim na tiskovnoj konferenciji, njegov ministar doveo u politički izrazito kompliciranu situaciju.

Jer, ako Plenković ostane uz Kujundžića i odluči ga zadržati na mjestu ministra presudno će definirati atmosferu u kojoj će on sam na izbore za predsjednika stranke, a zatim i HDZ na parlamentarne izbore. Jer, nakon skoro tri i po godine lagodnog vodstva HDZ počinje gledati u leđa SDP-u, a trend podrške je za Plenkovićevu stranku krajnje obeshrabrujući.
Treba li takvom, teturavom HDZ-u sad još nekoliko mjeseci obojenih pričama o Kujundžićevim nekretninama, rabijatnim sumještanima i poduzetničkim uspjesima njegovih prijatelja u poslovima vezanim za zdravstvo? I da, ostane li Kujundžić u sedlu, naravno da će se pokrenuti priče o tome koja je to još tajna veza koja toliko čvrsto drži ministra zdravstva vezanog uz Plenkovića. Jer, nju očito nisu imali ni Tolušić, ni Goran Marić, ni Gabrijela Žalac, ni Kuščević, koji su iz Vlade odletjeli zbog, zapravo, sličnih optužbi od kojih se sad pokušava obraniti ministar zdravstva.

Novi ministar – Dario Nakić?

Zbog svega toga teško je vjerovati da će Plenković zadržati prst na obaraču. Štoviše, mediji već spekuliraju o imenima nasljednika, a u HDZ-ovim kuloarima se danas dalo čuti da je najozbiljnije u igri i bivši ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića, Dario Nakić. Ukratko, čini se da je premijer ipak prelomio i da će se odlučiti na smjenu Kujundžića, vjerojatno uz prigodno spominjanje prokletstva percepcije, kako je to napravio nakon afere Borg s Martinom Dalić.

Ako se smjena dogodi, međutim, to neće značiti da se Plenković tek tako otresao tereta tvrdoglavog ministra. Valja pogledati još jednom kako je Kujundžić unaprijed opisao teren za vlastitu smjenu. Makne li ga Plenković, to će, po Kujundžićevim riječima, značiti da su “pobijedile interesne skupine” i da premijer odluku nije donio na osnovu činjenica, jer je, eto, ministar danas svu dokumentaciju koja dokazuje da su optužbe neistinite predao pravnim tijelima. A kakvu će tek poruku smjenom ministra u okolnostima kakve je opisao Kujundžić premijer poslati djeci?

Teret poraza

Ni tu, međutim, nije kraj nevolji u koju je Kujundžić pažljivo uvukao predsjednika Vlade. Jer, kako je rekao, on će “još govoriti”. “Učinit ću sve da se i nad drugima počne provoditi nadzor. Ne bojim se ja nikoga na ovome svijetu, ja se jedino Boga bojim”, poručio je Kujundžić gradu i svijetu. A ako ipak kojim čudom ne bude smijenjen ni tad nije sigurno da će ostati ministrom do kraja mandata. Veli da će – razmisliti. I poručuje da je još tu, da ne odlazi s ovog svijeta. “Rado bih u Saboru razgovarao s nekima, kakvi sve hodaju, s kakvim CV-jem, što imaju, što su radili”, zagrijava se Kujundžić za nove bitke.

Ova u kojoj se trenutno nalazi ipak se nakon svega doima – izgubljenom. No, ministar zdravstva je današnjom tiskovnom konferencijom napravio sve da teret tog poraza – u kojoj god formi on došao – itekako osjeti i čovjek koji ga je danas tako daleke 2016. godine predložio na ministarsko mjesto.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program