Analiza Đive Đurovića: Trump je imao najgori dan u mandatu, impeachment je neizbježan

Sondland je ambasador u EU, kojega je Trump prvo poslao u Bruxelles, a onda mu dao zadatak da provodi politiku iznude Ukrajine

Nakon Sondlandova svjedočenja više nije pitanje što će napraviti većina u Zastupničkom domu – oni će sigurno impeachati Trumpa – nego je pitanje kako će ove činjenice probaviti republikanska većina u Senatu, koji treba suditi predsjedniku i odlučiti o njegovu eventualnom uklanjanju s dužnosti. Dapače, bit će to test u kojem će se pokazati postoji li više uopće Republikanska stranka, ili u Americi na vlasti više ni nije Republikanska stranka, nego Trumpova stranka

Ako je postojala i najmanja šansa da Zastupnički dom Kongresa na kraju možda ipak neće impeachati Donalda Trumpa, ona je otklonjena najvažnijim svjedočenjem u procesu protiv 45. američkog predsjednika. Ambasador u Europskoj uniji Gordon Sondland – kojega je Trump prvo poslao u Bruxelles, a onda mu dao zadatak da provodi politiku iznude Ukrajine i pribavljanja političke prljavštine protiv Joea Bidena – bez krzmanja je i iz prve ruke potvrdio sve što su tvrdili dosadašnji svjedoci.

Prvo, rekao je Sondland, postojao je tzv. “quid pro quo” ili ucjena da Kijev neće dobiti susret s predsjednikom u Bijeloj kući ni već odobrenu američku financijsku i vojnu pomoć dok ne pokrene lažnu i politički motiviranu istragu Bidena, kao i istragu sumanute teorije zavjere da je u američke izbore 2016. provalila Ukrajina, a ne Rusija.

Shemu iznude Ukrajine naredio je sam Trump

Drugo, shemu iznude Ukrajine naredio je sam Trump, a njome je upravljao njegov kompanjon Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, potvrdio je Sondland. Dužnosnici i diplomati State Departmenta, u Ukrajini i Europi, dobivali su upute od čovjeka koji nije ni zaposlenik administracije, nego privatni odvjetnik predsjednika. Trump je Sondlandu u više navrata rekao da za sve oko Ukrajine “pita Rudyja”.

Treća Sondlandova konstatacija možda je najveće iznenađenje: “Svi su sve znali. Svi su znali što radimo!”, rekao je ambasador, navevši konkretno da su u detalje iznude Ukrajine bili upućeni potpredsjednik Mike Pence, državni tajnik Mike Pompeo, šef kabineta Mick Mulvaney i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

“Išli su mejlovi i mejlovi, na sve ove adrese, u kojima smo izvještavali o pregovorima s Kijevom oko zahtjeva za istragama i oko blokade pomoći. Svi su sve znali”, rekao je Sondland, jasno dajući do znanja da – ako treba tonuti – on neće potonuti sam, a druge pustiti da se izvuku.

Sve karte su sada na stolu, a Trumpu se loše piše

Svjedočenje Gordona Sondlanda tako je postalo monumentalna točka na kojoj se prelomio proces impeachmenta: više nema uzmaka, gotovo sve karte su na stolu, i sve su beskrajno loše po Trumpa. No, i prije nego što smo saznali što će Sondland reći, njegov dolazak na javno svjedočenje u Kongres bio je blockbuster događaj jer on prvi svjedok koji je imao izravni kontakt s Trumpom. Sam je potvrdio da je prema predsjedniku imao otvorenu liniju, a s njim razgovarao ležerno, rječnikom prepunim psovki.

“Molim te, reci mi koji kurac ti zapravo hoćeš od Ukrajine?”, pitao je Trumpa u jednom razgovoru. “Ukrajinci ti se bez sumnje hoće uvući u guzicu”, rekao mu je drugom zgodom. Normalni ambasadori inače ne razgovaraju tako sa svojim šefovima, ali Gordon Sondland, hotelijer iz Oregona i republikanski megadonator, nije normalni ambasador. Poziciju u Bruxellesu dobio je kao nagradu nakon što je Trumpovom inauguracijskom odboru 2016. donirao milijun dolara.

Predsjedniku se očito svidio još jedan ugostitelj-amater u politici, pa ga je ubrzo uključio u svoje mutne poslove u Kijevu; iako je Sondland ambasador u EU, a Ukrajina nije članica Unije. Dapače, Sondland kao novajlija ne raspolaže ni diplomatskim vještinama koje bi ga kvalificirale za specijalni zadatak. No, politički imenovani diplomat – računao je Trump – odradit će što bi profesionalni diplomati odbili. Recimo, iznudu Ukrajine.

Trump i republikanci jednostavno ne mogu napasti Sondlanda

Bizarni obrat dogodio se kad je Sondland odlučio da u procesu impeachmenta neće poginuti za Trumpa – u tom trenutku, svi njegovi objektivni nedostaci i ograničenja postali su argumenti koji ojačavaju njegovo svjedočenje. Trump i republikanci ne mogu napadati Sondlanda kao pripadnika “deep statea” i vanjskopolitičkog establišmenta, kad je on u diplomaciju uskočio tek u ljeto 2018. Ne mogu ga optužiti da je prikriveni demokrat nakanjen da sruši Trumpa, kad je Trumpu donirao milijun dolara.

Ne mogu ga napasti da je sivi birokrat i kotačić u mehanizmu koji iznosi svoja “mišljenja i interpretacije”, kad se Sondland redovito čuo s Trumpom i izravno ga pitao “koji kurac zapravo želi”. Pozicija autsajdera, padobranca i stranačkog nagrađenika, koja inače nagriza njegovu diplomatsku reputaciju, ovdje je postala dodatni argument u korist Sondlanda – on nema baš nikakvog razloga lagati protiv Trumpa. Dapače, jedino objašnjenje njegove motivacije je jasno – želi se izvući iz katastrofe koju su skuhali Trump i Giuliani, ne želi postati žrtva tuđe zloupotrebe vlasti.

Sondland ne želi satima ginuti za Trumpa

Za razliku od gotovo svih današnjih republikanaca, Sondland je očito i dalje član Republikanske stranke, a ne “Trumpove stranke”. Vidjelo se to na svjedočenju, kad je prigovorio na određivanje duge pauze za ručak. Ambasador bi htio da ovo završi što prije jer popodne ima let nazad za Bruxelles, rekao je njegov odvjetnik. Ta je intervencija puno rekla – Sondland ne želi satima ginuti za Trumpa, nego se hoće vratiti sinekuri u EU. Tko bi ga krivio – čovjek je to mjesto platio milijun dolara.

Svjedočenje Gordona Sondlanda učinilo je ovu srijedu uvjerljivo najgorim danom po Donalda Trumpa u tri godine njegova predsjedništva. Ambasador je dao najštetnije argumente koje je javnost dosad čula, nastupio je kao iznimno dobro upućeni poznavatelj sheme iznude Ukrajine za Trumpove privatne političke svrhe, čovjek koji se s predsjednikom redovito čuje telefonom, zna što radi i što se od njega traži.

U uvodnoj riječi bio je jasan do boli – “Ovaj se problem često svodi na pitanje je li postojao ‘quid pro quo’. Odgovor je: Da, postojao je ‘quid pro quo’ prema Ukrajini”, rekao je Sondland.

Trumpove akcije s Ukrajinom nisu bile tajna

Stavite to u kontekst posljednja dva mjeseca, gdje je Trump rečenicu “No Quid Pro Quo” htio promovirati u slogan kampanje za reizbor. Sad republikanski megadonator iz prve ruke kaže da je postojao “quid pro quo” – dapače, to kaže u zapisnik.

Najznačajniji trenutak u procesu impeachmenta i najteži dan u mandatu Donalda Trumpa bit će posebno teško odagnati zbog treće ključne konstatacije ambasadora Sondlanda – njegova svjedočenja o tome da su “svi sve znali”. Mike Pence, Mike Pompeo, Mick Mulvaney, John Bolton – “svi su bili in the loop, ovo nije bila tajna!” – rekao je Sondland. To je posebno štetno za Trumpa i za spomenute jer je predsjednik svim zaposlenicima administracije zabranio svjedočenje u postupku impeachmenta.

Zabrane svjedočenja se drže samo najodaniji Trumpu

Oni koji su se odazvali pozivu kongresnog Odbora za nadzor obavještajnih službi to su napravili na vlastiti rizik. Osim Sondlanda, već smo čuli ambasadora Billa Taylora, aktualnog šefa veleposlanstva u Kijevu, i pomoćnika državnog tajnika za Ukrajinu Georgea Kenta, kao i moćno svjedočenje Alexandera Vindmana, koji je za Ukrajinu zadužen u Bijeloj kući i koji je dan ranije teško teretio predsjednika.

Trump u pravilu krivo procjenjuje način kako pokazati snagu – njegova filozofija, utemeljena na ideji da nikad ne smiješ pokazati slabost, uvijek je prvoloptaška – gotovo nikad ne razmišlja o posljedicama drugog reda. I gotovo uvijek završi porazno za predsjednika. Tako je bilo i u ovom, prevažnom slučaju.

Trump je zaposlenicima administracije zabranio svjedočenje u procesu impeachmenta, iako nije jasno koja bi kazna mogla sustići prekršitelje. Brzo se pokazalo da se zabrane drže samo najzadrtiji Trumpovi lojalisti, a ostali krše zabranu i dolaze svjedočiti u Kongres. Trump doduše može otpustiti Taylora, Kenta ili Vindmana, ali time će samo dodatno zagovniti vlastitu poziciju.

Zbog zabrane svjedočenja, nismo čuli povoljne narative

I tu se pokazuje sva nepromišljenost njegova nasilničkog držanja: one koji kritiziraju njegove postupke, Trump nije uspio zaustaviti. Zabranom svjedočenja samo je blokirao ljude koji bi teoretski mogli dati po njega povoljniju interpretaciju događaja. Zbog zabrane svjedočenja nismo čuli po Trumpa povoljne narative Pompea ili Mulvaneyja, ali smo čuli svjedočenje onih koji se Trumpa ne boje.

Taj je problem postao izraženiji kad je Sondland ustvrdio da su “svi sve znali” – da su u iznudu Ukrajine bili uključeni i ljudi koji odbijaju svjedočiti. Analitičarka CNN-a vješto je primijetila da je to otkriće ravno raspletu krimića ‘Ubojstvo na Orient Expressu’ Agathe Christie: “Tko je ubojica? Oprostite na spoiler alertu za roman star osam desetljeća, ali u slučaju Orient Expressa ubojice su bili – svi. Ratchetta je ubio svaki od putnika u vlaku, svatko iz svojih razloga. Slično se dogodilo s Trumpovim krimićem u Ukrajini.”

Republikanci nisu znali što bi sa Sondlandom

Republikanski članovi odbora nisu znali što bi s Gordonom Sondlandom. On se na saslušanju pojavio kao svjedok kojega su oni zvali – vjerujući valjda da će braniti Trumpa. Kad se pokazalo da neće, neki republikanci su ga pokušavali pridobiti nazad, a drugi kritizirali. Kao i u drugim svjedočenjima, pokušali su tristo različitih pristupa, nadajući se da će barem jedan upaliti.

Na kraju su se zadovoljili Sondlandovom izjavom da mu je Trump, na spomenuto pitanje “Koji kurac zapravo hoćeš od Ukrajine?” odgovorio da “Ne tražim nikakav ‘quid pro quo’, ne tražim ništa, neka naprave što bi sami trebali znati da treba napraviti”. Republikanci vam neće reći da je taj Trumpov odgovor – koji je očito sastavio neki pravnik – Sondland dobio početkom rujna, kad su i Bijela kuća i Kongres već znali za prijavu zviždača. Drugim riječima, Trump je rekao da “ne traži ‘quid pro quo'” tek nakon što je uhvaćen.

Sondland je ispao najštetniji svjedok za Trumpa

No, Trumpova kasno probuđena svijest – izvađena iz kronološkog konteksta – dobila je prominentno mjesto na državnoj televiziji Fox News. Dapače, citirao ju je i sam predsjednik, u neobičnom nastupu gdje je prvi put sa sobom donio gomilu transkripta i na kraju svoje riječi iz Sondlandova svjedočenja čitao s papirića na koji ih je napisao flomasterom.

Čovjek kojega su sami stavili na listu svjedoka ispao je najštetniji svjedok po Trumpa i republikance kojega smo dosad čuli. Sondland je bio centralni igrač u iznuđivanju Ukrajine i potvrdio je kriminalni zapovjedni lanac; u isto vrijeme, bilo ga je teško napadati jer je republikanac, Trumpov donator koji jasno kaže da je “sve napravljeno na Trumpov nalog”.

Nakon Sondlandova svjedočenja više nije pitanje što će napraviti većina u Zastupničkom domu – oni će sigurno impeachati Trumpa – nego je pitanje kako će ove činjenice probaviti republikanska većina u Senatu, koji treba suditi predsjedniku i odlučiti o njegovu eventualnom uklanjanju s dužnosti. Dapače, bit će to test u kojem će se pokazati postoji li više uopće Republikanska stranka, ili u Americi na vlasti više ni nije Republikanska stranka, nego Trumpova stranka. Nemojte očekivati čudesa.

Đivo Đurović
Analitičar
169 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program