Politika & Kriminal

Bitka u Lici ima drugi, mnogo opakiji kontekst za Plenkovića. Glavna nagrada su prevlast u HDZ-u i Hrvatskoj

Nastavak krize u Lici nije više samo otpor tamošnjeg HDZ-a prema Milinoviću, nego i prema Plenkoviću

Nacionalni HDZ, odnosno, kako je to rekao Jandroković, “mi s državne razine”, već tjednima pokušava uvjeriti lokalni HDZ da se izglasa proračun i stavi točka na priču koja je koštala stranku novaca, energije i glasova koji su otišli Darku Milinoviću i drugima. Stvar je očito toliko zapela da su politički i glavni tajnik HDZ-a odlučili i kroz javnost poslati poruke o tome da je dogovor itekako poželjan

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, koji se na lokalnim izborima u ožujku žestoko borio protiv HDZ-a, zahvalio je danas premijeru na razumijevanju.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kazao je kako “izbori nikome nisu u interesu” i kako vjeruje da će Ličko-senjska županija usvojiti proračun do 10. srpnja.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je, govoreći o proračunu Ličko-senjske županije čije neusvajanje prijeti novim izborima kazao sljedeće: “Mi s državne razine želimo da se završi to pitanje i postigne dogovor, međutim, odluke o tome donosi županijski HDZ”.

“Mi s državne razine”

Priča je, dakle, postala potpuno jasna i potpuno javna. U županijskom HDZ-u je razlog zbog kojeg proračun još nije donesen i zbog kojeg je Ličko-senjska županija manje od mjesec dana udaljena od još jednih – bili bi to drugi u ovoj godini – izvanrednih izbora. Nacionalni HDZ, odnosno, kako je to rekao Jandroković, “mi s državne razine”, već tjednima pokušava uvjeriti lokalni HDZ da se izglasa proračun i stavi točka na priču koja je koštala stranku novaca, energije i glasova koji su otišli Darku Milinoviću i drugima. Stvar je očito toliko zapela da su politički i glavni tajnik HDZ-a odlučili i kroz javnost poslati poruke o tome da je dogovor itekako poželjan.

I to priču o otporu dijela ličkih HDZ-ovaca kohabitaciji s Milinovićem smješta u potpuno drugi i mnogo ozbiljniji kontekst. Ovdje se, čini se, sve više radi i o drugačije adresiranom otporu – onom protiv Andreja Plenkovića.

Opakiji kontekst

Onog Andreja Plenkovića koji je trenutno usred posvemašnjeg političkog kaosa, kojemu je pozicija u stranci znatno oslabljena otužnom pobjedom na europskim izborima, koji već ima dva protukandidata za buduće unutastranačke izbore i od kojeg se očekuje da uskoro pokrene konačni obračun sa svojim zamjenikom Milijanom Brkićem.

Priču o neslaganju županijskog HDZ-a i “njih s državne razine” stavlja to u znatno ozbiljniji i opakiji kontekst stranačke igre prijestolja koja je upravo u tijeku. A samim time i ishod bitke za lički proračun i opstanak Darka Milinovića na funkciji župana pretvara u važne epizode političkog obračuna u kojem je glavna nagrada prevlast u HDZ-u i Hrvatskoj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu