Cijeli predsjedničin mandat sumiran je u 50 sekundi snimke u kojoj emotivno grli polugole nogometaše

Nova razina bižuterijskog populizma Kolinde Grabar-Kitarović

Mlada Grabar-Kitarović u zamračenoj sobi, kako oko ponoći stoji obasjana svjetlošću TV ekrana držeći gordo ruku na grudima i nešto starija predsjednica države koja skakuće od jednog do drugog nogometaša grleći zbunjene momke - potpuno su identična slika osobe koju je biralo 50,74 posto birača u siječnju 2015. godine.

U svijetu politike, oduvijek je bilo tako, postoji populizam. Postoji i odvratni populizam. A onda postoji i Kolinda Grabar-Kitarović. Pedeset sekundi video snimke iz svlačionice hrvatske nogometne reprezentacije u kojoj predsjednica Republike emotivno grli polugole nogometaše i srećom solidno odjevenog izbornika, pravi je kadar i mjera mandata osobe koja je još u kampanji davne 2014. godine pričala kako je u mladosti slušala himnu, koju je Hrvatska televizija puštala svakog dana na kraju programa, stojećki i s rukom na srcu.

Mlada Grabar-Kitarović u zamračenoj sobi, kako oko ponoći stoji obasjana svjetlošću TV ekrana držeći gordo ruku na grudima i nešto starija predsjednica države koja skakuće od jednog do drugog nogometaša grleći zbunjene momke – potpuno su identična slika osobe koju je biralo 50,74 posto birača u siječnju 2015. godine.

VIDIMO SE U SOČIJU! ??❤️?⚽️?

Objavljuje Kolinda Grabar-Kitarović u Nedjelja, 1. srpnja 2018.

Trljanje o zvjezdanu prašinu

Radi li se o slici emotivne i hiperdomoljubne osobe koju predsjednica želi projicirati u javnost ili o iskrenom i luckastom prepuštanju osjećajima, nije u konačnici najbitnije. I jedno i drugo svakako podrazumijeva terminalni nedostatak elementarnog dobrog ukusa, kao i još jednu manifestaciju predsjedničinog bižuterijskog populizma, kojeg, baš poput nakita, nosi cijeli svoj mandat. Novi je to ornament na operaciju Rusija koju je predsjednica očito željela ovo ljeto iskoristiti kao leteći start u predizbornu kampanju (krajem naredne godine su novi predsjednički izbori).

Malo je političara koji mogu odoljeti zovu trljanja o zvjezdanu prašinu uspješnih sportaša, ali cijela priča oko iskrcavanja u Rusiju Kolinde Grabar-Kitarović od početka vonja posebno prizemnim populističkim gestama. Odlučila je, naime, sama sebi platiti troškove puta i boravka, što je bizarno, jer tamo nije išla kao Kolinda s Grobinšćine, već kao predsjednica države. Što znači, između ostalog, da je put i boravak njenog osiguranja platila – država.

Slike s tribina stadiona u Nižnjem Novgorodu koje su uredno štancane na predsjedničinim društvenim mrežama još u vrijeme dok se igrala utakmica ukazivale su na pravu prirodu predsjedničinog gostovanja, no teško da su bile dovoljna priprema osjetljivijim želucima na kasniji PR desant na svlačionicu. No, iznenađenju ipak nije bilo mjesta. Nije joj, naime, prvi put.

Baletani su dobro prošli

U ožujku prošle godine predsjednica se iz počasne lože Hrvatskog narodnog kazališta strčala na binu upravo u trenutku kad su ansambl i šokirani koreograf “Labuđeg jezera” spremali poklon publici. Vjerojatno oni danas, gledajući snimke iz svlačionice hrvatske nogometne reprezentacije misle kako su, zapravo, sjajno prošli.

I doista, stvar kao da gradira. Predsjednica sve češće i žešće napada Vladu koju vodi stranka koja ju je i kandidirala za Pantovčak (uz minuciozne političke savjete poput onih o tome da treba stvoriti uvjete za znatnije povećanje plaća), a s tribina na kojima je bila početkom mandata počinje silaziti i na pozornice. Prvo je banula pred baletni ansambl, pa je padala u zagrljaj prilično ležerno odjevenom Ivanu Striniću i ostalima. Ako netko slučajno nije gledao, prilično ležerno ovdje znači – samo bokserice i šlape.

Stvar, ukratko, eskalira. A do izbora je još godinu i po dana.
Ništa nas, očito, ne smije iznenaditi.

Jasmin Klarić
Telegram autor
608 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program