Đakić i ekipa priglupim prijedlogom o Danu antifašizma upustili su se u tešku kriminalizaciju Domovinskog rata

Propali pokušaj Odbora za veterane jedna je od glupavijih akcija u novijoj političkoj povijesti Hrvatske

Depresivno je što se s vremena na vrijeme, zadnjih godina sve češće, moramo suočavati s tupavim i nasilničkom ispadima profašističke frakcije Hrvatske demokratske zajednice

Prijedlog saborskog Odbora ratnih veterana da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik jedan je od glupljih političkih skandala u Hrvatskoj. Prvo, svi ti momci iz HDZ-a, od Đakića do Brkića, tim su prijedlogom napali svoje ratne zapovjednike. Vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, predsjednik Tuđman, osobno je odlučio da 22. lipnja bude državni praznik.

Osim toga, svi ratni načelnici Glavnog stožera, dakle Anton Tus, Janko Bobetko i Zvonimir Červenko bili su, baš kao i sam Tuđman, sudionici antifašističkog rata. I oni su, četrdeset godina kasnije, obranili Hrvatsku.

Jednom zauvijek: obranu i pobjedu Republike Hrvatske u Domovinskom ratu vodili su generali JNA, koji su prešli u Hrvatsku vojsku i koji su u ranoj mladosti sudjelovali u Drugom svjetskom ratu na antifašističkoj strani. To su tvrde materijalne činjenice, koje ni jedan pokušaj povijesnog revizionizma ne može izbrisati. I te su činjenice izravna, fizička povezanost između antifašističke borbe i Domovinskog rata.

Teška kriminalizacija Domovinskog rata

Drugo, još mnogo važnije, premda ne toliko očigledno. Josip Đakić i njemu slični ovim su se priglupim prijedlogom upustili u tešku kriminalizaciju Domovinskog rata. Oni, kao navodni predstavnici ratnih veterana u hrvatskom parlamentu, pokušajem ukidanja Dana antifašističke borbe zapravo poručuju da je cijela veteranska populacija proustaška, jer se odriče hrvatskog antifašizma.

E sada, implicitno proglasiti Hrvatsku vojsku, koja je pobijedila u Domovinskom ratu, proustaškom vojskom, ne samo da je strašan povijesni falsifikat, nego i pojedinačni zločin prema svakom pripadniku HV-a koji je krenuo u rat da bi branio svoju državu, a ne da bi slavio Antu Pavelića.

Jedna od glupljih političkih akcija

Naposljetku, postoji li veći politički i povijesni krimen nego proglašavati proustaškom vojsku koja je pobijedila u Domovinskom ratu? Zaista ne postoji. Predsjednik Tuđman još bi prekjučer izbacio tu skupinu endehazijskih nostalgičara iz HDZ-a. Andrej Plenković to, naravno, ne može učiniti.

Tim je više depresivno što se s vremena na vrijeme, zadnjih godina sve češće, moramo suočavati s tupavim i nasilničkom ispadima profašističke frakcije Hrvatske demokratske zajednice.

Premda je Odbor za veterane danas, nakom jučerašnje žestoke reakcije premijera Plenkovića, povukao prijedlog o ukidanju Dana antifašističke borbe, važno je upozoriti kako se radi o jednoj od najglupljih i najopasnijih novijih političkih akcija u Hrvatskoj.

Ivan Violić
Telegram autor
140 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program