Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ekskluziv: Mikulić besplatno išao u lov na lovištu koje njegovi inspektori trebaju nadzirati. Povjerenstvo provjerava slučaj

Telegram otkriva bizarnu aferu glavnog državnog inspektora

Politika & Kriminal

Ekskluziv: Mikulić besplatno išao u lov na lovištu koje njegovi inspektori trebaju nadzirati. Povjerenstvo provjerava slučaj

Telegram otkriva bizarnu aferu glavnog državnog inspektora

Prije tjedan dana Telegram je otkrio kako je glavni državni inspektor snimljen u lovu na veprove. Andrija Mikulić sudjelovanje u tom lovu nije platio, a kao dužnosnik ne smije primiti dar veći od 500 kuna. Stoga je Povjerenstvo za sukob interesa, potvrđeno nam je, nakon Telegramovog upita otvorilo predmet u ovom slučaju. To pritom nije jedini problematični segment: snimke otkrivaju kako je toga dana izlovljeno više veprova nego je prijavljeno Ministarstvu i sada bi, prema zakonu, i Državni inspektorat morao istražiti taj slučaj i kazniti organizatora, ako utvrde propust. A na čelu Državnog inspektorata je Andrija Mikulić

Nakon što smo objavili kako je glavni državni inspektor Andrija Mikulić krajem prošle godine bio u gostujućem lovu na komercijalnom baranjskom lovištu Podravlje, otvara se pitanje potencijalnog sukoba interesa, a doznali smo i da Mikulić nije bio jedini HDZ-ov dužnosnik u besplatnom lovu na krupnu divljač. Nakon upita Telegrama u kojem smo detaljno izložili svoja saznanja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo nam je kako su otvorili predmet u ovom slučaju.

Naime, članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jasno propisuje kako dužnosnici ne smiju primiti darove u vrijednosti većoj od 500 kuna, što podrazumijeva novac, stvari te prava i usluge bez naknade, kako se ne bi doveli u odnos zavisnosti prema darovatelju. Prevedeno na ovaj slučaj: problematično je to što glavni državni inspektor, kojem je pod kapom i lovna inspekcija, odlazi na besplatni lov u komercijalno lovište, a koje bi onda trebali neovisno kontrolirati Mikulićevi inspektori.

Točnu vrijednost koju je sudjelovanjem u lovu primio Mikulić u vidu usluge, teško je precizno utvrditi, jer nitko od aktera ne može (ili ne želi) procijeniti kolika bi bila vrijednost takvog lova da je bio komercijalan. K tome, koncesionar lovišta, tvrtka Fermopromet, tvrdi da su sudionike lova zvali u pomoć zbog povećane kvote odstrjela uslijed opasnosti od svinjske kuge.

POLITIČKI LOV U GOSTIMA

Tako je u oružanu borbu protiv svinjske kuge uskočilo nekoliko dužnosnika i političara, inače poznatih po brizi za epidemiološku situaciju u populaciji domaćih i divljih svinja. Osim glavnog državnog inspektora Mikulića te člana stranke Milana Bandića i građevinskog poduzetnika Pave Vukelića, saznali smo da je u lovu bio i HDZ-ov dužnosnik Mato Čičak, načelnik općine Rugvica koji je mjesec dana prije odstrjela krupne divljači stupio i na funkciju predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Čičak je naše informacije promptno potvrdio i još nadodao kako je u lovu bio sa zaprešićkim nezavisnim vijećnikom (i bivšim SDP-ovcem) Danijelom Saićem, ujedno i predsjednikom Lovačkog društva Zaprešić. Umalo pa velika lovna koalicija. Čičak, inače aktivni lovac, nije nam znao reći kolika je komercijalna vrijednost lova u kojem je besplatno sudjelovao. Što je blago nezgodno, jer sa statusom dužnosnika također ulazi u ralje zakona prilikom primanja poklona ili usluga.

‘TRAŽILI SMO POMOĆ ZBOG SVINJSKE KUGE’

Za vrijednost lova u kojem su, među ostalim, ugostili nekoliko političara i šefa državnih inspektora, pitali smo i lovo-ovlaštenika, tvrtku Fermopromet. U odgovoru ističu kako svake godine otkako imaju koncesiju, organiziraju jedan nekomercijalni “skupni lov na divlje svinje za prijatelje”. Prema njihovim tvrdnjama, spomenuti lov imao je i dodatan, epidemiološki motiv.

“Specifičnost ovog lova je da smo zatražili pomoć svih sudionika zbog povećane kvote odstrjela divljih svinja, a sve po naputku Ministarstva poljoprivrede i šumarstva zbog opasnosti od svinjske kuge, naravno poštujući sve propise zakona o lovu.” Dakle, možemo zaključiti kako su Mikulić i ostali političari aktivno pripomogli u suzbijanju pojave svinjske kuge na prostoru Baranje.

Na pitanje koja je vrijednost tog lova, s obzirom na to da su koncesionari te ostvaruju zaradu od lovnog turizma, odgovaraju nam kako se to “ne može jednoznačno iskazati” jer sve ovisi o “nivou usluga koji zahtijevaju pojedini klijenti”.

ODSTRJEL KOJI NIJE IMAO CIJENU

Pa smo nastavili potragu za cijenama nivoa usluga koje klijenti žele. U promotivnim materijalima lovišta Podravlje ne navode se cijene za ponuđene pakete lova, već se one doznaju na upit. Očito, ne novinarski. No u reklami za paket vođenog lova na krupnu divljač, kakav je približno bio i ovaj, jedan dan lova uključuje tri obroka, naknade za dozvole, usluge profesionalnog lovca, vožnju lovištem i osnovno prepariranje trofeja.

Naši sugovornici iz lovačkih krugova uputili su nas na cjenik odstrjela divljači i usluga u lovu koje Hrvatske šume javno objavljuju, a koji u ovom slučaju može poslužiti kao referentna točka. Tako se skupni lov u državnim lovištima, ovisno o broju lovaca te koju varijantu i model naplate odaberete, kreće između 600 i 90.000 kuna.

Ipak, treba napomenuti kako lovište Podravlje našim sugovornicima ostavlja iznadprosječno dobar dojam, u rangu s najboljim mađarskim lovištima. Bandićev stranački građevinac Vukelić to je već potvrdio, jer u videu za lovište oduševljeno tvrdi: “Mislim da nema boljeg lova u Hrvatskoj od ovoga. Ovo je Amerika!”

POVJERENSTVO JE OTVORILO PREDMET

Sve gore navedeno bilo je dovoljno da podigne obrvu u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa: “Povjerenstvo je povodom Vašeg upita otvorilo predmet u odnosu na navedene dužnosnike u kojem će ispitati sve okolnosti konkretnog slučaja te će, nakon što prikupi sve relevantne podatke i dokumentaciju, na jednoj od sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka.”

Dakle, glavni državni inspektor Mikulić i načelnik Čičak morat će pojasniti svoje aktivnosti nadležnom Povjerenstvu, ali tu priča ne završava. Posla će, čini se, imati i lovna inspekcija.

JE LI U LOVU SVE BILO PO PROPISIMA?

Iako su nam iz tvrtke Fermopromet decidirano odgovorili kako je u lovu sve bilo po slovu zakona, analizom video spota lova otvara se sumnja u tu izjavu. Da pojasnimo, lovo-ovlaštenici su po važećoj Naredbi ministarstva dužni u roku 24 sata obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede o broju odstrijeljenih divljih svinja na propisanim obrascima. Tvrtka je to uistinu učinila u roku. Problem je što broj prijavljene divljači ne odgovara broju divljači u promotivnom videu lova.

“U predmetnom obrascu navedeno je da je odstrijeljeno 85 grla svinje divlje”, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede za Telegram. No pukim prebrojavanjem divljači koja leži poredana ispred lovaca na video snimci dolazimo do 86 grla. Dakle, ili jedna divlja svinja nije prijavljena ministarstvu ili je među odstrijeljenom divljači neka druga koja izgleda identično kao divlja svinja.

Organizatori su prijavili kako je u spomenutom lovu ubijeno 85 veprova. Na promotivnoj snimci, međutim, vidi ih se 86. I to je problem

LOVČE, LOVČE, ŠTO SI ULOVIO

Tu sada dolazimo do očitog problema cijele priče. Inspektori kojima je šef Andrija Mikulić trebali bi utvrditi je li u lovu u kojem je sudjelovao Andrija Mikulić bilo propusta. Iz lovačkih krugova ukazali su nam i na to da u promo-spotu nisu vidljive propisane evidencijske markice na odstrijeljenoj divljači, što je još jedan razlog da lovna inspekcija provjeri je li sve bilo po propisima.

U nadležnom Ministarstvu nisu nam mogli reći ukazuje li izostanak evidencijskih markica na kršenje Zakona o lovstvu, jer žele da se prvo utvrde činjenice. Stoga su nas uputili da o svim sumnjama obavijestimo Državni inspektorat Republike Hrvatske, što smo danas i učinili. O inspekcijskom nadzoru lova, ukoliko ga bude, obavijestit ćemo javnost.

https://www.youtube.com/watch?v=6BFz4XOfahM&feature=emb_logo

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više