Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ekskluziv: Škorina supruga izvukla je zemljište iz propale firme za čudno malu cifru. Sada tamo skupo naplaćuju parking

Kako je obitelj Škoro došla do zemljišta na kojem pacijentima i posjetiteljima bolnice Merkur naplaćuju parking 15 kuna na sat

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: Škorina supruga izvukla je zemljište iz propale firme za čudno malu cifru. Sada tamo skupo naplaćuju parking

Kako je obitelj Škoro došla do zemljišta na kojem pacijentima i posjetiteljima bolnice Merkur naplaćuju parking 15 kuna na sat

Kim Ann Škoro i njezina poslovna partnerica same su sa sobom sklopile ugovor o kupoprodaji zemljišta za 130 eura po kvadratu. Sudski vještaci kazali su nam da su cijene u tom dijelu Zagreba bitno više, a gospođe zemljište nisu platile novcem, nego su potpisale da će kupoprodajna cijena biti isplaćena ‘prijebojem međusobnih potraživanja’.

Supruga Miroslava Škore, Kim Ann Škoro, i njezina poslovna partnerica Ivana Žibrat sklopile su sa svojom tvrtkom Hotel Zrinski ugovor o kupnji zemljišta veličine 1.251 metar četvorni u atraktivnom dijelu Zagreba, u Ulici Ivana Plemenitom Zajca, preko puta KB Merkur. Bilo je to 8. srpnja prošle godine, kada se već znalo da estradni pjevač ulazi u predsjedničku kampanju.

Kupoprodajna cijena u ugovoru, u čijem je posjedu Telegram, bila je 1,192.366 kuna. No, kako stoji u ugovoru, Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat, nisu uplatile svaka po 596.183 kuna, već su ”suglasno utvrdile” kako će ”obveza isplate kupoprodajne cijene biti ispunjena prijebojem uzajamnih tražbina” između tvrtke Hotel Zrinski i njih kao kupaca.

Na spomenutom zemljištu, na koje su se Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat uknjižile 19. srpnja prošle godine, nalazi se privatno parkiralište kojim upravlja tvrtka MB kvadrat. Cijena jednog sata parkiranja, kao što su mediji već pisali, iznosi visokih 15 kuna. Vlasnici tvrtke MB kvadrat koja, među ostalim, upravlja parkingom, su kumovi Miroslav Škoro i Branko Žibrat.

Netransparentnost otvara mnoga pitanja

Pacijentima bolnice i njihovim posjetiteljima parking naplaćuju 15 kuna po satu Sandro Lendler

Miroslav Škoro, o čemu je Telegram pisao, u dva je navrata na svom službenom Facebook profilu najavio kako će, mada mu to nije zakonska obveza, tijekom predsjedničke kampanje – ne skrivajući ništa pred narodom kojem je obećao vratiti vlast – predočiti svoju imovinsku karticu. No, nije to učinio. Da je, kao što je najavio, objasnio način na koji je njegova obitelj stekla to vrijedno zemljište, sve bi bilo jasnije.

Ovako, otvara dvojbe i mnoga pitanja, mada Škoro, u odgovoru na Telegramov upit kakva je potraživanja i s koje osnove njegova supruga imala prema tvrtki Hotel Zrinski, da bi se mogao učiniti prijeboj, te kada su i kako ta potraživanja nastala, odgovora kranje uopćeno.

”Likvidacijom firme [Hotel Zrinski] imovina je pripala vlasnicima. Sve je učinjeno sukladno zakonu i lako je provjerljivo”, napisao je Škoro, izbjegavši konkretan odgovor.

Sudski vještaci zemljište procjenjuju bitno više

Zanimalo nas je i tko je te kojom metodom radio procjenu vrijednosti zemljišta, s obzirom da je cijena četvornog metra procijenjena na oko 130 eura. Telegram je od dvojice sudskih vještaka tražio procjenu vrijednosti građevinskog zemljišta u tom, atraktivnom dijelu Zagreba, koji su pak prelistali podatke o prodaji zemljišta u relativnoj blizini, tijekom 2017., 2018. i 2019. godine. Po njihovim izračunima prosječna cijena metra četvornog iznosila je oko 2.100 kuna, dakle više od 280 eura. A to je pak dvostruko više od cijene koja je naznačena u kupoprodajnom ugovoru između tvrtke Hotel Zrinski, Kim Ann Škoro i Ivane Žibrat.

Miroslav Škoro nije odgovorio na pitanje o procjeni zemljišta. U oglasima o prodaji građevinskog zemljišta u Zajčevoj ulici u Zagrebu nudi se zemljište od 700 metara četvornih za 280.000 eura, ili 400 eura po metru četvornom, a za zemljište veličine 330 metara četvornih, u istoj ulici, prodavatelj traži 120.000 eura, odnosno nešto više od 360 eura po metru četvornom, pa se cijena građevinskog zemljišta u tom dijelu Zagreba čini mnogo bližom onoj (280 eura za metar četvorni) koju su Telegramu izračunali sudski vještaci, od one koja se navodi u kupoprodajnom ugovoru Škorine supruge (129 eura).

Ulaz na parkiralište Sandro Lendler

Gospodin Škoro nije želio dati pojašnjenja

Priča ovdje postaje donekle slična dijelu afere s nekretninama obitelji bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je otkrio Telegramov Andrej Dimitrijević. Supruga posljednjeg smijenjenog ministra, Tatjana Kujundžić, također je, kao i Škorina, imala tvrtku, s tom razlikom što je potonja dijela suvlasništvo s Ivanom Žibrat. Obje tvrtke, Škoro-Žibratova, Hotel Zrinski, kao i tvrtka Zidni vrt, u vlasništvu Tatjane Kujundžić, brisane su iz sudskog registra. Hotel Zrinski prošlog mjeseca, a Zidni vrt još 2015. U oba slučaja, njihovi bivši vlasnicu kupili su imovinu ugaslih tvrtki: Kim Ann Škoro (i Ivana Žibrat) zemljište, a Tatjana Kujundžić obiteljsku vilu.

I dok je kod supruge bivšeg ministra Kujundžića jasno da je sama sebi prodala vilu značajno ispod cijene, jer su službene bankovne procjene njene vrijednosti bile višestruko veće, u slučaju zemljišta kraj bolnice Merkur, sada u vlasništvu supruge bivšeg predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, to nije tako vidljivo. Ali procjene sudskih vještaka koje smo kontaktirali govore kako je moguće da je cijena zemljišta krak KBC Merkur ozbiljno podcijenjena.

Šteta što Miroslav Škoro, koji je u svom odgovoru Telegramovom novinaru pomalo cinično napisao kako na naše pitanje, bez obzira što mu to nije zakonska obveza, odgovara ”poradi transparentnosti kojoj smo obojica skloni”, nije pobliže pojasnio kako je obavljena procjena zemljišta, te koja su to potraživanja njegovoj supruzi (i njenoj poslovnoj partnerici) omogućila prijeboj, odnosno kupovinu bez novca.

Propitivanje o imovini čini ga nervoznim

Miroslav Škoro u dva je navrata izbjegao odgovoriti Telegramu zašto je odustao objaviti imovinsku karticu tijekom predsjedničke kampanje, mada je to obećao. Nije, dakle, morao mahati popisom onoga što posjeduje, jer predsjedničke kandidate na to ne obvezuje zakon, ali je dragovoljno, čak dva puta, rekao kako će to učiniti, a onda se pritajio.

Podsjećanje na javno izneseno obećanje i čeprkanje po tome, kako i propitkivanje njegove imovine, čini ga nervoznim u sam osvit skorog nastajanja političke stranke s kojom kani izaći na ovogodišnje parlamentarne izbore.

Uz neobičnu priču kako je zemljište pravne osobe, tvrtke Hotel Zrinski, dospjelo u ruke fizičkih, kako Škoro kaže, njenih bivših vlasnika, Kim Ann Škoro i Ivane Žibrat, još je puno zanimljivija priča kako su Škorini uopće ušli u vlasništvo tvrtke Hotela Zrinski koja je preko puta KBC Merkur kanila sagraditi hotel, a onda ga pretvorila u parkiralište s jednom do najskupljih cijena parkirnog sata u Zagrebu.

Zanimljivo je kako je tvrtka uopće došla do tog zemljišta

O tome, kako su Škorini (uz Žibratove) došli do atraktivnog zemljišta uz bolnicu Merkur davno, još dok je nesuđeni hrvatski predsjednik bio zastupnik u Hrvatskom saboru i dio političkog establishmenta (čega se u kampanji panično odricao) pisao je 2008. Jutarnji list.

Zemljište koje je danas u vlasništvu Kim Ann Škoro i Ivane Žibrat, zamjenom je, u transakciji s Gradom Zagrebom, dobila Marica Žibrat, majka Branka Žibrata, rekli smo Škorinog kuma i suvlasnika njihove zajedničke tvrtke MB Kvadrat.

Žibratovi su ondje, bez znanja KBC Merkur, namjeravali graditi hotel kao prateći sadržaj bolnice, a kako je pisao Jutarnji, već su zatražili i lokacijsku dozvolu.

Jesu li se doista umiješali Milan Bandić i Ivo Sanader?

No tjednik Nacional, između dva kruga prošle predsjedničke kampanje, objavio je vrlo nezgodnu informaciju po kojoj su u cijelu priču oko tog atraktivnog zemljišta bili umiješani i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te tadašnji premijer Ivo Sanader. Pozivajući se na visoki politički izvor tjednik kaže kao se Škoro hvalio da je zamjenu zemljišta uspio isposlovati uz pomoć Ive Sanadera i Milana Bandića, te da mu se tako premijer odužio za nastupe na HDZ-ovim izbornim skupovima.

Tri godine kasnije, pak, Kim Ann Škoro, u travnju 2011. postaje članica društva Hotel Zrinski – ili kako to Škoro u odgovoru Telegramu kaže: vlasnica – da bi osam godina potom, sredinom 2019. ”prijebojem” došla u stvarno vlasništvo polovine građevinskog zemljišta na atraktivnoj zagrebačkoj lokaciji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više