Politika & Kriminal

Ekskluziv: U Hrvatsku pušten bus iz BiH bez pregleda putnika. Policija istražuje po čijem nalogu i tko su ti ljudi

Drago Hedl doznao je za dosad nezabilježeni sigurnosni incident koji se dogodio na prijelazu Stara Gradiška

Politika & Kriminal

Ekskluziv: U Hrvatsku pušten bus iz BiH bez pregleda putnika. Policija istražuje po čijem nalogu i tko su ti ljudi

Drago Hedl doznao je za dosad nezabilježeni sigurnosni incident koji se dogodio na prijelazu Stara Gradiška

Telegram saznaje i da je bilo pokušaja kako bi se cijeli taj neobjašnjiv postupak zataškao, no s obzirom da je na graničnom prijelazu u to vrijeme bilo više policijskih i carinskih službenika, priča nije mogla ostati neotkrivena. 'Ostali policijski službenici samo su bespomoćno gledali ulazak autobusa i osoba za koje nije utvrđen identitet niti je ikome bilo poznato o kojim se osobama radi', rečeno nam je neslužbeno iz izvora bliskog policiji u Slavonskom Brodu.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 27. svibnja ove godine u večernjim satima, u Hrvatsku je ušao autobus iz susjedne države, a da policijski službenici, nadležni za provjeru identiteta putnikâ, nisu pregledali ni jednu osobu. Telegramu je iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrđeno kako su s tom informacijom upoznati i da njenu utemeljenost provjeravaju nadležne službe MUP-a.

U šturom priopćenju Ministarstva ne navodi se o kakvoj je provjeri riječ, no neslužbeno saznajemo da unutrašnja kontrola MUP-a vrlo pomno istražuje cijeli slučaj, što uključuje i detaljan pregled snimaka nadzornih kamera. Također neslužbeno, saznajemo da je voditelj smjene u vrijeme kada je autobus s putnicima bez ikakva pregleda pušten u Hrvatsku, bio Miroslav Brlić. Zašto je to učinio nepoznato je, a kolaju pretpostavke da mu je tako bilo sugerirano s višeg mjesta.

Nepoznato je i koliko je putnika bilo u autobusu. S obzirom na to da nije obavljena njihova identifikacija, ni carinici na graničnom prelazu nisu obavili svoj posao, tako da ostaje nepoznato i što se sve nalazilo u prtljazi putnikâ. Kao i svaka druga granična postaja u Hrvatskoj, i ona u Staroj Gradiški nadzire tko ulazi u državu, osobito u vrijeme brojnih pokušaja krijumčarenja ljudi i zabranjene robe, odnosno robe koja podliježe carini. Stalnim graničnim prijelazom Stara Gradiška rukovodi načelnik Miroslav Matić.

‘Ostali policajci samo su bespomoćno gledali’

Policijska pravila nalažu da svaki putnik koji ulazi u Republiku Hrvatsku treba biti identificiran na način da njegova osobna iskaznica ili putovnica bude skenirana kako bi se utvrdila ispravnost putne isprave, ali i vidjelo postoji li za njim potjernica ili neki drugi razlog zbog kojega policajci moraju postupiti.

U pravilu, kad je riječ osobama koje putuju autobusom, one su dužne izaći iz vozila i pojedinačno, s osobnim dokumentom, doći do nadzorne policijske kućice, te predati putnu ispravu kako bi bila skenirana. To se s putnicima spomenutog autobusa nije dogodilo, čak niti jedan policajac nije ušao u autobus kako bi bar vizualno provjerio identitet putnika.

“Ostali policijski službenici samo su bespomoćno gledali ulazak autobusa i osoba za koje nije utvrđen identitet niti je ikome bilo poznato o kojim se osobama radi”, rečeno je neslužbeno Telegramu iz izvora bliskog policiji u Slavonskom Brodu. Dokaže li provjera koju obavljaju djelatnicu unutarnje kontrole MUP-a da je taj težak propust uistinu učinjen, odgovorna osoba do okončanja postupka bit će udaljena iz službe jer je takva praksa i u daleko manjim propustima.

Istraga bi trebala pokazati i tko je izdao nalog

Telegram saznaje i da je bilo pokušaja kako bi se cijeli taj neobjašnjiv postupak zataškao, no s obzirom da je na graničnom prijelazu u to vrijeme bilo više policijskih i carinskih službenika, sve nije moglo ostati neotkriveno. Telegram je u četvrtak popodne pokušao razgovarati s voditeljem smjene na graničnom prijelazu Stara Gradiška, Miroslavom Brlićem, iz mjesta Davor, u Brodsko-posavskoj županiji, no on je odbio bilo što reći o tom događaju i uputio nas je na glasnogovornika policije.

Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, potvrdio je da se provodi istraga oko slučaja ulaska autobusa iz BiH bez pregleda putnika i dodao da za sada nitko od policajaca nije suspendiran.

Iz krugova bliskih slavonskobrodskoj policiji Telegramu je rečeno da se radi o do sada nezabilježenom slučaju koji može imati dalekosežne posljedice jer je u Hrvatsku ušla skupina osoba čiji identitet nije utvrđen. Istraga koju povodi MUP trebala bi pokazati tko je za to odgovoran i po čijem je eventualnom nalogu, voditelj smjene omogućio da autobus u Hrvatsku uđe bez pregleda putnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu