Politika & Kriminal

Fabris Peruško u veljači je potpisao važan ugovor za Agrokor koji nije spomenuo u službenom izvješću Vladi RH

Agrokor i Fortenova u personalnoj uniji Fabrisa Peruška

Fortenova grupa bit će i dalje prezadužena jer je cijeli proces nagodbe bio podređen zaradi roll-up kreditora i njihovih savjetnika. Ugovor dospijeva 10. rujna ove godine što znači da je preostalo svega nekoliko mjeseci za dogovor oko njegovog refinanciranja. U istom tom razdoblju treba dovršiti postupak implementacije nagodbe, uključivši i procese koji se odnose na trgovačka društva u Sloveniji, BiH i Srbiji.

Personalna unija je oblik vladavine u kojem su dvije ili više neovisnih državnih jedinica ujedinjene isključivo osobom vladara. Tako je taj oblik vladavine postojao između Španjolske i Svetog Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti (1519-1556), Danske, Švedske i Norveške (1397-1523), Poljske i Litve (1386-1569), ali i između Hrvatske i Ugarske (1102-1527).

Za nešto manje od mjesec dana, točnije 1. travnja 2019. bit će ostvarena personalna unija Agrokora i Fortenove pod žezlom Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor d.d. i izvršnog člana Upravnog odbora te glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe.

Zrcalne tvrtke pod krovnom Fortenova grupom

Tog dana počet će provedba nagodbe vjerovnika Agrokora te će u Hrvatskoj početi poslovati Fortenova grupa. Nju će činiti 45 novoosnovanih „zrcalnih“ trgovačkih društva nastalih preuzimanjem prava, imovine i selektivno izabranih obaveza od postojećih 45 kompanija u većinskom vlasništvu Agrokora d.d., koje su za ovu priliku proglašene „insolventnima“ i preostala 32 postojeća „solventna“ trgovačka društva, čiji je vlasnik umjesto Agrokora postala Fortenova.

Ona je pak u vlasništvu krovnog nizozemskog društva u kojem Sberbank ima 39,20 posto, imatelji obveznica 24,90 posto, VTB 7,50 posto, hrvatske i zapadne banke 17,70 posto, dobavljači roba i usluga 4,70 posto i svi ostali 6,00 posto. Kako u sastavu još uvijek postojeće Agrokor grupe posluju 82 trgovačka društva koja nisu u postupku izvanredne uprave, prijenos vlasničkih udjela s Agrokora na Fortenovu „obavljat će se sukladno zakonima u nadležnoj jurisdikciji“.

Peruško povjerenik dvaju nalogodavca

Tako će gospodin Fabris Peruško do daljnjega biti izvanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske i upravljati vlasničkim udjelima u hrvatskim trgovačkim društvima u kojima Agrokor ima manje od 25 posto te svim udjelima u inozemnim kompanijama dok ti udjeli jednog dana ne budu preneseni na Fortenovu ili možda prodani.

Prvog dana travnja gospodin Peruško imat će i formalno dva nalogodavca, nizozemski holding Aisle Dutch TopCo B.V. i Vladu Republike Hrvatske, za prvog bit će izvršni član Upravnog odbora i izvršni direktor Fortenova grupe, a za drugog izvanredni povjerenik u Agrokoru d.d. gdje će među ostalim upravljati njegovim udjelima u slovenskom Mercatoru, srpskom Dijamantu i Frikomu te bosanskohercegovačkom Konzumu i Kiseljaku.

Agrokor grupa u Hrvatskoj je u 2016. ostvarila ukupan prihod od 21,3 milijarde kuna, a u Sloveniji, Srbiji i BiH 24,4 milijarde kuna. Hoće li gospodin Peruško biti i dalje zaposlen kao izvanredni povjerenik u Agrokoru d.d ili će već u travnju potpisati ugovor o radu za mjesto glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe nije mi poznato.

Sličnu situaciju imao i njegov prethodnik Ramljak

Treba se prisjetiti nesretne epizode iz travnja 2017. kada je njegov prethodnik Ante Ramljak morao objašnjavati zašto ga je njegov bivši poslodavac i budući njegov savjetnik Texo Management d.o.o. odjavio tek 30. travnja 2017. iako je izvanrednim povjerenikom imenovan dvadeset dana ranije. Gospodin Peruško morat će, sukladno vlastitoj želji, istovremeno obavljati dva iznimno složena i zahtjevna posla, jedan za privatnog poslodavca u Fortenova grupi, a drugi u Agrokoru d.d. za Vladu Republike Hrvatske.

Ako nije moguće već sada odrediti koji će od ta dva posla obavljati prije pauze za ručak, a koji nakon nje, bilo bi dobro javnosti objasniti kako će izvanredni povjerenik Fabris Peruško podnositi Vladi mjesečno izvješće o poslovima koje je obavio glavni izvršni direktor Fabris Peruško.

Zaboravio spomenuti Lock-up Agreement

Tako je, vjerojatno zbog prevelikih obaveza, izvanredni povjerenik Fabris Peruško zaboravio u svom zadnjem objavljenom mjesečnom izvješću Vladi Republike Hrvatske za razdoblje od 11. siječnja do 10. veljače 2019. spomenuti kako je 1. veljače 2019. potpisao „Lock-up Agreement“. Potpisnici tog Ugovora su Agrokor d.d, Aisle Dutch TopCo B.V. i „Originalni SPFA (roll-up) kreditori“ (Knighthead Master Fund, Knighthead (NY) Fund, Knighthead Annuity & Life Assurance Company, Monarch Master Funding 2 (Luxembourg), Marble Ridge Master Fund, VTB Bank (Europe), York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) i Zagrebačka banka).

Ako tri fonda Knightheada računamo kao jedan tih šest kreditora, 4. veljače 2019. zajedno je držalo 84,87 posto od ukupnog iznosa roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura. Kako su prema isprovociranome izvješću Agrokora iz listopada 2017. zajedno imali 68 posto očito je da su neki od njih u međuvremenu znatno povećali svoj udio, i to za ukupno 180 milijuna eura. Iz liste potpisnika je isto tako vidljivo da su tijekom 2018. svi osim Zagrebačke banke prebacivali kreditne aranžmane povezanim društvima unutar vlastitih grupa.

Implementacija ugovora 11. ožujka

Ovim Ugovorom SPFA kreditori su se obavezali da neće smanjivati svoje postojeće udjele u roll-up kreditu kako bi omogućili njegovu izmjenu, a sve prema dokumentu koji su među sobom dogovorili 24. siječnja 2019. godine. Ostali roll-up kreditori dobili su 6. veljače 2019. skraćeni prijedlog izmjena postojećeg SPFA (Super Priority Facilities Agreement) ugovora, koji usvajanjem tih promjena postaje SSFA (Senior Secured Facilities Agreement). Cijela procedura glasovanja kreditora o tekstu novog SSFA ugovora završila je 28. veljače, a njegova implementacija predviđena je za 11. ožujka 2019.

Novi SSFA potpisali su Agrokor d.d. kao staro krovno društvo, Aisle Dutch TopCo B.V. kao novo, društva u sastavu Agrokora kao zajmoprimci i jamci, Fortenova d.d. kao dodatni zajmoprimac, koja se u Ugovoru još uvijek naziva Aisle Holdco d.d., zatim Madison Pacific Trust Limited kao agent, te svi kreditori. Autor Ugovora je isto odvjetničko društvo, londonski Hogan Lovells, koje je u svibnju 2017. napravilo originalni SPFA te njegovih jedanaest aneksa u narednih 14 mjeseci.

Ugovorom je smanjen izbos minimalne likvidnosti

SSFA zajedno sa svim prilozima ima 511 strana, a većina izmjena je tehničke naravi. Ipak upada u oči činjenica da su ublaženi neki uvjeti održivosti kredita iz starog SPFA te je tako smanjen iznos „minimalne likvidnosti“ Fortenova grupe za svibanj i lipanj ove godine s prijašnjih 40 na 30 milijuna eura te da dužnik ne mora platiti u gotovini naknadu za kredit od 1 posto koja dospijeva 10. travnja 2019. nego se ista pribraja glavnici.

Te dvije samo naizgled male promjene pokazuju da kreditori žele olakšati financijsku poziciju svog dužnika na početku ključne ljetne sezone te da su astronomski troškovi savjetnika i dosad plaćene kamate i marže na roll-up kredit dovele u pitanje smisao same nagodbe.

‘Obojica’ mogu doživjeti sudbinu Ante Ramljaka

Fortenova grupa bit će i dalje prezadužena jer je cijeli proces nagodbe bio podređen zaradi roll-up kreditora i njihovih savjetnika. SSFA dospijeva 10. rujna ove godine što znači da je preostalo svega nekoliko mjeseci za dogovor oko njegovog refinanciranja. U istom tom razdoblju treba dovršiti postupak implementacije nagodbe, uključivši i procese koji se odnose na trgovačka društva u Sloveniji, BiH i Srbiji.

Izvanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Agrokoru d.d. Fabris Peruško i izvršni član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenove d.d. Fabris Peruško imaju pred sobom nekoliko vrlo zahtjevnih mjeseci. Ako će jedan i drugi ponavljati pogreške Ante Ramljaka te zbog prevelikog opterećenja zaboravljati redovno izvještavati Vladu i javnost o svojim uspješnim potezima, poput potpisivanja novog SSFA, jedan od njih, a možda i obojica doživjet će istu sudbinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu