Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Filozofsko je pitanje guraju li se u HDZ problematični ljudi ili se tek u HDZ-u pokvare

Konstantno izranjaju novi slučajevi korupcije, a svi su povezani s HDZ-om

29.05.2020.,Zagreb - Privodjenje Josipe Rimac ispred USKOK-a u Vlaskoj ulici. 
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Mogu se Plenković i ostali čelnici HDZ-a izvlačiti koliko ih je volja, ali politička statistika provaljenih slučajeva za njih je upravo porazna. Čim čuješ da se neko slabije poznato ime omastilo u kakvoj korupcijskoj aferi, iz navike prvo pogledaš je li član HDZ-a. I uglavnom se ispostavi da jest. Nema sumnje da ponegdje u svim strankama čuče karijeristi gnjecavog morala, proračunati tipovi koji se otiskuju u politiku zbog osobne financijske koristi. Ali grafikon je naprosto nemilosrdan: na jednog dužnosnika iz svih ostalih stranaka otkrivenog s prstima u pekmezu - dolazi barem stotinu takvih iz HDZ-a.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je u jučerašnjem intervjuu Večernjem listu da HDZ-u na predstojećim izborima nema zašto naštetiti aktualni korupcijski skandal u koji je upetljan niz HDZ-ovih državnih i lokalnih dužnosnika na čelu s državnom tajnicom Josipom Rimac. ”Naravno da ne”, zapečatio je Božinović svodeći aferu na ”nedjela pojedinaca”, a ne stranke.

I ministar Tomislav Ćorić stao je nekidan na rasklimane barikade HDZ-a s izjavom kako ”kriminal i korupcija nemaju političku boju nego imaju ime i prezime”. Od optužbi da je HDZ majka korupcije, pokušava svoju stranku obraniti i Andrej Plenković ponavljajući kako ova privođenja nemaju veze s HDZ-om.

Mogu se premijer i ostali čelnici HDZ-a izvlačiti koliko ih je volja, ali politička statistika provaljenih slučajeva za njih je upravo porazna. Nema sumnje da ponegdje u svim strankama čuče karijeristi gnjecavog morala, proračunati tipovi koji se otiskuju u politiku zbog osobne financijske koristi. Ali grafikon je naprosto nemilosrdan: na jednog dužnosnika iz svih ostalih stranaka otkrivenog s prstima u pekmezu, dolazi barem stotinu takvih iz HDZ-a.

Brojke čvrste kao beton

A možda smo i malo rekli. Usporedne brojke čvrste su kao beton i puni su ih javni izvori. Čim čuješ da se neko slabije poznato ime omastilo u kakvoj korupcijskoj aferi, iz navike prvo pogledaš je li član HDZ-a. I uglavnom se ispostavi da jest. Zato sam više puta razmišljala u čemu je zapravo stvar. Gura li se u HDZ svojta moralno problematičnih ljudi, morski psi koji samo gledaju gdje će što maznuti, od igle do lokomotive? Ili uđu normalni pa se tek u HDZ-u pokvare?

Šteta što filozofsko pitanje o tome što je ovdje kokoš, a što jaje još nije pobudilo interes istraživača. Jer tvorne su činjenice takve da DORH i USKOK i druga tijela koja istražuju korupciju, trgovanje utjecajem, malverzacije s nekretninama, nepotizam, besramnu krađu državnih poticaja i druge modalitete isisavanja para iz fondova javnog novca – pretežno nabasaju na HDZ-ovce. Pojavi se i koji mamlaz sa strane, ali sporadično.

Ta uhodanost pokazuje se i u ovoj najnovijoj korupcijskoj hobotnici oko moćne članice HDZ-a Josipe Rimac. S njom su pali u zamku i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, zatim ona kukavna načelnica Gračaca Nataša Turbić, koja je izjavila da nije tražila mito, nego ga je samo preuzela kad joj ga je Rimčevka već gurnula u ruke, zatim kninski vijećnik Marinko Tokmakčija, zatim tajnica Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, i zatim direktor državne tvrtke Hrvatske šume Krunoslav Jakupčić, onaj s plaćom od skoro 30.000 kuna.

Sve do jednog HDZ-ovci

Svi do jednoga opet su HDZ-ovci. Neka Plenković, Božinović samo prodaju javnosti muda pod bubrege. Pa nije li iz ove vlade u četiri godine moralo otići desetak ministara zbog sumnji da su upetljani u korupciju, od Lovre Kuščevića do Tomislava Tolušića? A ništa ne znači kad premijer naglašava kako ni protiv jednoga od njih, eto, nije pokrenut postupak. Naše je pravosuđe popustljivo prema političkoj eliti, a i sporo kao gladna godina, treba pričekati jedno pet-šest godina da se vidi koja su silnice nadvladale.

Osim toga, samom HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu sudi se za korupciju već 10 godina, a i kompletna stranka optužena je za korupciju u aferi Fimi medija. HDZ-ov ministar Petar Čobanković gulio je krumpire za one silne milijune u aferi Planinska, a otkako je ušao u politiku, svoj je imetak povećao za tridesetak puta pa sada uživa u sretnoj povlaštenoj mirovini. Još početkom srpnja 2015. podignuta je optužnica i protiv slavnog HDZ-ovog političara i bonvivana Nadana Vidoševića.

Neki iz opanaka, drugi iz dobrostojećih obitelji

Para su se ovih dugih godina nagrabili HDZ-ovci koji su u politiku navrli doslovno iz opanaka kao i neki drugi iz vrlo dobrostojećih građanskih obitelji. Pravila nema, tako da je i to dobra tema za neki istraživački projekt iz političke patologije za koga bi se dalo dobiti sredstva EU.

A posebna su priča HDZ-ovi lokalni šerifi, nema im premca u medijskim otkrićima i pravosudnim dosjeima. Nedavno je dnevnik 24 sata napravio mali pregled tih provincijskih imena iz vladajuće stranke na koja je mjestimično nagazio USKOK, a koja svoju ljubav prema Hrvatskoj koju naplaćuju skupim automobilima, službenim karticama, janjetinom na račun građana, zapošljavanjem roda i poroda, muljanjem i pogodovanjem. S njim ćemo se ovdje ispomoći.

Dakle: vlast HDZ-ovog načelnika minijaturne općine Kolan na Pagu Marina Pernjaka, spiskala je u 12 mjeseci skoro pola milijuna kuna na reprezentaciju. Ante Župan, HDZ-ov gradonačelnik propalog Obrovca, nije mogao spavati dok sebi nije kupio luksuzni službeni automobil za preko 300.000 kuna, a nije jedini koji ima fetiš na aute. Ivici Kirinu, HDZ-ovom gradonačelniku Virovitice, isparilo je iz proračuna 17 milijuna kuna, a za 7,5 milijuna kuna tereti ga se i u aferi Fimi medija. Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević iz HDZ-a isplatio je sebi u godinu dana samo preko putnih naloga 43.000 tisuće kuna.

Auti, janjetina, koncesije, stanovi

HDZ-ov načelnik općine Jesenice Martin Baričević, koga je jedan lokalni ugostitelj optužio da mu je pojeo stado janjaca ne plativši ni jedan račun, dodijelio je sinu koncesiju na plaži za ugostiteljski objekt.

Zlatka Pinjuha, HDZ-ovog načelnika Čeminca, Uskok je optužio da je sinovima sređivao povlaštene stambene kredite i svoj privatni šoping plaćao službenom karticom. HDZ-ov načelnik općine Seget kraj Trogira Vinko Zulim spiskao je stotine tisuća kuna za reprezentaciju kao i drugi HDZ-ov načelnik Nediljko Bubnjar iz Škabrnje, koga USKOK dodatno tereti za pronevjeru 900.000 proračunskih kuna.

Anita Nosić, načelnica općine Lovreć – opet HDZ – domogla se subvencioniranog APN-ovog stana u Zagrebu kao i Krešimir Žunić, HDZ-ov direktor APN-a, koji je kupio čak dva pravdajući se da ga je upravo ”sram koliko nema”.

Stalno izranjaju novi slučajevi

I stalno izranjaju novi i novi slučajevi, svi opet povezani s HDZ-om. Upravo je otkriveno da je pomoćnik HDZ-ovog ministra Božinovića, Ante Delipetar, u mjesec dana pozapošljavao na državne plaće dvojicu momaka svojih kćeri, djevojku svoga sina i njezinu seku. Piše se opet i o golemim poticajima koje je 2015. za uzgoj stoke dobila zadarska HDZ-ovka Elvira Sterle na temelju sumnjive dodjele 3000 hektara pašnjaka u općini Gračac.

Iz organa progona javljaju da je Dario B. iz SAFU, državne agencije za projekte EU, snimljen kako od poduzetnika traži reket od 15.000 kuna mjesečno i da mu besplatno izvede radove na četiri apartmana na Krku. Nepotpuna identifikacija upućuje da je riječ o Dariju Baronu, pomoćniku ravnatelja SAFU za kontrolu dokumentacije.

Navedeni primjeri su samo fragmentarna ilustracija stanja u HDZ-u. Pa o čemu onda pričaju Plenković, Božinović, Ćorić & company? Kad je Plenković 2016. preuzeo HDZ, rekao je da dolazi promijeniti i stranku i Hrvatsku. Na samom kraju HDZ-ovog mandata, afera vjetrenjače simbolički je odsvirala kraj i konac te deklarirane borbe s vjetrenjačama. Ako su namjere s premijerove strane isprva i bile iskrene, iskorjenjivanje korupcije u HDZ-u doživjelo je totalni debakl.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više