Piše: Željka Orešković | Snima: Sandro Lendler

Fuliranje ove godine razvaljuje s ponudom slatkog; probali smo 12 najuzbudljivijih deserata

Kušali smo 12 deserata kojima se cijene kreću 15 kuna do 48 kuna, imamo par favorita

Kako bismo vam olakšali izbor, novinari Super1 i Telegrama, Veronika, Ivan i Željka (autorica teksta) obišli su kućice na trgiću između Tomislavca i Zrinjevca i isprobali ponudu slatkih stvari. Slastice su probali potpuno amaterski, u ulozi prosječnog posjetitelja adventa koji bi, kao i oni, htio probati nešto novo, zanimljivo i o čemu ljudi pričaju

Fuliranje na Strossmayerovom trgu sad je već u ozbiljnom zamahu i dosad je izbacilo nekoliko finih hitova. Posebno je živahno u području slastica. Nakon nekoliko godina germknedle i tradicionalne fritule napokon su pale u drugi plan, a chefovi su se bacili na stvaranje nekih potpuno novih, uzbudljivih deserata i suvremenih verzija tradicionalnih hitova.

Kako bismo vam olakšali izbor, novinari Super1 i Telegrama, Veronika, Ivan i Željka (autorica teksta) obišli su kućice na trgiću između Tomislavca i Zrinjevca i isprobali ponudu slatkih stvari. Kušali smo 12 deserata kojima se cijene kreću 15 kuna do 48 kuna.

Fuliranje na Strossmayerovom trgu Sandro Lendler

Na Strossmayerov trg stigli smo u četvrtak oko 13 sati i već je bilo ljudi iako je bio radni dan, a kućice su bile u punom pogonu. Slastice smo probali potpuno amaterski, u ulozi prosječnog posjetitelja adventa koji bi, kao i mi, htio probati nešto novo, zanimljivo i o čemu ljudi pričaju. U nastavku možete pročitati naš mali pregled i dojam ponude.

Ivan, Veronika i Željka Sandro Lendler

1. ČUPAVAC

Kućica: GrinčMarin (inače RougeMarin)
Cijena: 35 kuna

Čupavac, 35 kuna Sandro Lendler

Jedan od naših najpoznatijih chefova, Marin Medak, ove godine ima kućice na tri lokacije na Adventu. Jedna je na Fuliranju, druga na Trgu bana Jelačića, a treća kod Klovićevih dvora na festivalu Baš Naš. Za Advent Medak je svoj RougeMarin preimenovao u GrinčMarin, a osim što ima šest vrsta kobasica i burger Masni, u ponudi je i Čupavac. Radi se o golemoj knedli od batata, punjenoj čokoladom te potopljenoj u umak od čokolade koji na kraju posipaju kokosom.

Ako ste skeptični oko batata u kolaču, on se zapravo ne osjeti. Čupavac zbilja podsjeća na onaj klasični kakav nam rade mame i bake, samo je ovaj malo raskošniji i bogatiji. Plus je što je porcija zbilja velika i zasitna pa je mogu podijeliti dvije osobe. “Super mekano je, batat se ne osjeti, a prevladavaju čokolada i kokos. Fino je i nije preslatko, a preljev mi ne djeluje kao obična rastopljena čokolada nego nekakav fini čokoladni umak”, komentira Ivan.

“Čupavac je prefin, obilat, mekan i sočan. Čokolada je jako fina”, kaže Veronika i tu se slažemo. Klincima bi ovo također moglo biti jako zabavno jer se mogu ozbiljno zamusati, a nekoliko njih može podijeliti jedan čupavac. Odrasli koji baš i ne žele biti zamazani čokoladom ipak moraju jesti malo opreznije jer umaka ima puno.


2. BRIOCHE ICE CREAM

Kućica: Pastel de TasteAtlas
Cijena: 30 kuna

Brioche ice cream, 30 kuna Sandro Lendler

Na kućici Pastel de TasteAtlas poslužuju portugalske i talijanske specijalitete. Brioche Ice Cream definitivno je jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg Fuliranja; ako ste na društvenim mrežama vjerojatno ste ga vidjeli u nekom od postova svojih prijatelja. Radi se o finom tijestu punjenom Nutellom i sladoledom.

“Ima okus po buhtli od čokolade. Tijesta ima puno, ali kada dođe želja za slatkim ne bih se bunila na ovo”, kaže Veronika, a na nju se nadovezuje Ivan: “I mene jako podsjeća na buhtlu s čokoladom, ali u najboljem mogućem smislu. Nutella se jako osjeti, kao i sladoled od vanilije, što je zanimljiva kombinacija. Sve u svemu, ovo mi je odlično”.


3. PASTEL DE NATA

Kućica: Pastel de TasteAtlas
Cijena: 15 kuna

Pastel de nata, 15 kuna Sandro Lendler

Na istoj kućici uzeli smo i Pastel de nata, tart za koji je recept nastao još u 18. stoljeću. Ovo je tradicionalna portugalska slastica koju je Ivan već ranije imao prilike probati i kaže da je ova verzija na Fuliranju najbolja koju je dosad jeo.

“Tijesto je prhko, a punjenje lagano i kremasto”, govori ushićeno. Mene je malo asocirao na kremšnitu, a Veronika se nadovezala da joj je tart fora zalogaj, ali da je nije oduševio. Pastel de nata bio je najjeftinija stvar koju smo probali na Fuliranju, no pripremite se – nije baš velik pa bi ga neki mogli smazati u jednom zalogaju.


4. TORTA OD BADEMA

Kućica: Vodnjanka
Cijena: 20 kuna

Torta od badema, 20 kuna Sandro Lendler

Na ovoj kućici pripremaju se tradicionalna istarska jela, ali na malo suvremeniji način. Osim torte od badema koju smo probali, od deserata imaju i tortu od maslinovog ulja i čokolade te fritule u čokoladi s crnim tartufom. Željeli smo probati baš njih, ali kada smo došli nije ih bilo jer im se, kažu, pokvario stroj za fritule. S kućice su nam umjesto toga ponudili ovu tortu od badema uz koju smo dobili i umak od čokolade i tartufa.

Badem se u biskvitu zapravo i nije previše osjetio, ali bio je sočan. “Torta je jako sočna, ali jako slatka. Malo je neodređenog okusa”, kaže Veronika. Ivana nije previše impresionirao umak. “Inače volim tartufe, ali ovo mi ne paše”, kaže.


5. ĐEPENIZ ČIZKE

Kućica: Soi
Cijena: 28 kuna

Đepeniz čizke, 28 kuna Sandro Lendler

Jelovnik u Soi kućici je složio chef Vid Nikolić i sva jela su potekla iz azijske kuhinje. Tako je i s desertom, a radi se o japanskom cheesecakeu. Ako ne znate o čemu se radi, prisjetite se viralnih videa koji su ove godine kružili društvenim mrežama na kojima se trese biskvit na koji su restorani obično žigosali svoj logo. Upravo to smo probali, no naš se nije tresao, vjerojatno zato jer je malo teže kad imate samo krišku pred sobom, a ne cijeli kolač.

“Tipični cheesecake, ali je jako pjenast i lagan. Tko voli, bit će mu odličan. Malo se osjete jaja, ali kiseli umak popravlja stvar. Meni je odličan, kao da jedem pjenicu od cheesecakea”, kaže Ivan, a nadovezuje se Veronika kojoj se jaja ipak malo previše osjete i ja se slažem s njom. Njoj je posebno fin umak u kojem se dosta osjeti limun.


6. STICKY TOFFEE PUDING

Kućica: El Toro
Cijena: 30 kuna

Sticky toffee puding, 30 kuna Sandro Lendler

Sticky toffee puding tradicionalni je engleski desert i suprotno imenu, uopće se ne radi o pudingu. To je zapravo biskvit s preljevom i raznim dodacima. Ovaj koji radi El Toro dolazi na kremi od vanilije, s preljevima od jagode, šljive ili vanilije (mi smo odabrali šljivu) te je posipan bademima i komadićima čokolade.

Ljubiteljima šljiva ovo bi mogao biti pun pogodak: “Ima okus kao knedla sa šljivama, ali biskvit je malo žilav”, kaže Veronika, a Ivan se slaže s njom: “Fino je i jako slatko, stvarno se jako osjeti taj šećer”. Sve kao cjelina se dosta dobro slaže, samo nam se čini da bi porcija trebala biti malo veća za 30 kuna.


7. BUBBLE WAFFLE

Kućica: Munchy
Cijena: 25 kuna

Bubble Waffle, 25 kuna Sandro Lendler

Na ovoj kućici, koja izgleda kao food truck, ima nekoliko vrsti bubble wafflea, onih popularnih vafla s balončićima. Mi smo se odlučili za dosta sigurnu kombinaciju: okus Snickersa, dakle s čokoladom i kikirikijem.

“Tijesto je u isto vrijeme žilavo i prozračno, podsjeća me na palačinke s Nutellom i kikirikijem. Fino je, samo mi je taj namaz malo pretežak”, kaže Ivan. Veroniku je, pak, waffle oduševio: “Ovo sam jako dugo htjela probati, topli vafli i čokolada. Meni dosta. Kompaktno je i zasitno”. Netko tko zaista voli slatko i tko može pojesti bit će jako zadovoljan.


8. VANILLA VICE PIE

Kućica: Biomania Bol
Cijena: 48 kuna

Vanilla vice pie, 48 kuna Sandro Lendler

Na kućici Biomania Bol jeli smo i prvog dana Fuliranja i tada smo već primijetili dosta visoke cijene. U ponudi imaju dva deserta i oba su, kažu, veganska te od organskih sastojaka. Prošli puta smo probali praline koje koštaju 38 kuna, a sad smo se odlučili na slasticu koju nazivaju pitom i naplaćuju 48 kuna. Radi se o desertu u staklenci, a unutra je neka vrsta drobljenca, voće, orašasti plodovi i umak od vanilije.

Na prvi pogled Vanilla vice pie izgleda dosta obilno zbog brojnih sastojaka, ali svi troje smo se složili da je porcija premala s obzirom na cijenu. Naravno, ova slastica izdvaja se od svih ostalih na Fuliranju jer je veganska. “Tijesto je dosta gnjecavo, mekano. Nije slatko, šećera je taman toliko da ga se osjeti. Osjeti se da je skroz friško pripremljeno”, kaže Ivan.

Veroniku i mene, pak, ovaj desert nije baš oduševio: “Malo me razočaralo. Ima toliko slojeva, a zapravo nema nikakav poseban okus. I ne kužim kako neka slastica uopće nije slatka”, rekla je Veronika, a ja sam se složila s njom. Nisam osjetila ni slatkoću ni okus vanilije koji bi, sudeći po imenu, trebao dominirati.


9. BOŽIĆNE KUGLICE

Kućica: Chiquita Churrosita
Cijena: 28 kuna

Božićne kuglice, 28 kuna Sandro Lendler

Na ovoj kućici u ponudi standardno imaju churrose, tradicionalnu španjolsku slasticu, zatim cronut, koji je hibrid kroasana i američkog donuta koji za njih radi pekarnica Kroštula te božićne kuglice koje su zapravo fritule poslužene u umaku. Iako smo željeli probati cronut, kada smo došli nije ga bilo, pa smo se odlučili za fritulice i nismo se razočarali. Dobili smo tri u porciji i nešto su veće od standarda.

“Velika prhka i lagana fritula, a umak je najbolji dosad, taman je sladak. Meni je ovo jedno od top jela Fuliranja”, kaže Ivan, a Veronika i ja se slažemo. Fritule su velike i sočne, imaju cimet i šećer, a još je tu i umak od vanilije koji bismo komotno mogle jesti na žlicu. Malo nas podsjeća na puding, ali je ipak rjeđi. Ja inače nisam preveliki ljubitelj cimeta, ali umak ga je fino izbalansirao i zamaskirao.


10. PALAČINKE IZ KRUŠNE PEĆI

Kućica: Opat vrata Kornata
Cijena: 35 kuna

Palačinke iz krušne peći, 35 kuna Sandro Lendler

Na ovoj kućici poslužuju tradicionalne dalmatinske specijalitete poput pršuta i inćuna, janjeće peke ili murterske pašticade, ali uz to imaju i palačinke koje pripremaju na licu mjesta u krušnoj peći. One su punjenje orasima ili Nutellom, a dolaze u vrućem umaku od vanilije. U porciji se dobije jedna palačinka koja je potopljena u umaku i čini nam se da su omjeri tu malo krivi. Naime, umaka ima za najmanje još jednu palačinku.

Svi troje složili smo se da je palačinka kao i svaka druga, no to ne znači da je promašaj. Fina je. “Posebno je fin umak u kojem se vanilija dobro osjeti, a palačinke mogu uvijek jesti”, kaže Veronika. S njom se slaže Ivan kojem se također dopao umak. Ovo je jedan od onih deserata koji bi se mogao svidjeti čak i izbirljivoj djeci.


11. ŠNENOKLE SA ŠLJOKICAMA

Kućica: Lumperaj
Cijena: 30 kuna

Šnenokle sa šljokicama, 30 kuna Sandro Lendler

Na ovoj kućici osim sendviča s biftekom i kobasice, imaju i šnenokle. Radi se o tradicionalnom receptu od bjelanjaka, koji su u Lumperaju malo začinili šljokicama. Mi smo mislili da će nam šljokice hrskati pod zubima, ali nije tako. Uopće se ne osjete i samo su štosne za vidjeti. Nismo sigurni da bi se ovo okusom svidjelo klincima, ali izgled bi im definitivno bio fora.

Veronika je odmah naglasila kako nije fan šnenokla tako da je ova slastica nije oduševila. Ivanu i meni smetao je preintenzivan okus jaja, ali to se sa šnenoklama ne može izbjeći, dok je Ivana oduševio preljev od čokolade. Ovo je naprosto jelo za velike ljubitelje šnenokla, što nitko od nas troje nije.


12. BABY KUGLOF

Kućica: Le Kolač
Cijena: 22 kune

Baby kuglof, 22 kune Sandro Lendler

Naš poznati pastry chef Robert Hromalić za Fuliranje je pripremio dvije nove slastice, gingerbread fritule, koje smo probali prvi puta kada smo otišli na ovogodišnje Fuliranje, i baby kuglofe koje smo probali sada. Uz to nude još i tri kolača koje slastičarnica Le Kolač inače ima u standardnoj ponudi te dvije vrste vruće čokolade, od kojih je jedna s alkoholom, točnije s Pelinkovcem, a druga je obična.

Ivan i Veronika slažu se da im je baby kuglof jedan od najfinijih deserata na Fuliranju: “Baby kuglof je, po mojem ukusu, najbolji desert koji smo probali. Savršen omjer veličine, sočnosti i hrskavosti. Kupila bih opet”, hvalila je Veronika, a složio se i Ivan: “Odlična korica, ima okus kao da je baš domaće. Unutra je krema, skoro tekuća, što je odlična fora. Apsolutni favorit”. Meni je biskvit bio fin, krema od limuna i naranče mi je ipak bila malo prekisela, ali to je stvar ukusa.

Sažetak: Po našem totalno amaterskom sudu najveću vrijednost za novac dobit ćete ako uzmete Čupavac (kućica GrinčMarin) te Bubble Waffle (kućica Munchy).

*Fuliranje traje do 1. siječnja, od ponedjeljka do četvrtka rade od 12 do 23 sata, petkom od 12 do 1 ujutro, subotom od 11 do 1 ujutro, a nedjeljom od 11 do 23 sata. Na Badnjak rade od 11 do 3 sata ujutro, za Božić od 12 do 23 sata, kao ina Štefanje, dok na Staru godinu rade od 11 do 5 ujutro.

Željka Orešković
Telegram autor
1209 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program