Grad Zagreb izbacio je ZFF iz Kina Europa zbog ‘hitne sanacije’. Pitali smo u kojoj je to fazi, nisu se ni pomaknuli

Grad Zagreb je na naš upit javno priznao da Kino Europa neće raditi godinama

'U tijeku je izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade u vlasništvu Grada Zagreba (kino Europa), a izrada iste se očekuje u lipnju 2020. S obnovom se može početi tek nakon izrade projekta obnove poslovne zgrade Varšavska 3 nakon čega će biti poznato koliko je sredstava potrebno osigurati za radove obnove predmetne zgrade', stoji u urnebesnom odgovoru na naš upit

Nije da to nismo ionako znali, ali lijepo je dobiti stvari crno na bijelo. Riječ je o Kino Europa, odnosno o tzv. hitnosti njegove obnove koja je uzeta kao ključni razlog naprasnog izbacivanja ljudi koji su ga vodili i kompletne kino-prikazivačke djelatnosti iz zgrade. Naime, svi koji su pratili taj slučaj logički neobjašnjivog odbijanja Grada Zagreba, da uopće porazgovara sa Zagreb film festivalom koji je koristio taj prostor, o zajedničkoj obnovi i potencijalnom produživanju ugovora, a što je dovelo do velikog prosvjeda protiv takvog razvoja događaja, bili su suočeni sa zidom birokratskih odluka kojima je takva odluka bila opravdavana.

Iz svega onoga što se iz Grada komuniciralo prema javnosti, stekao se dojam da dijele ozbiljnu zabrinutost za stanje zgrade, koja je zahtijevala hitnu sanaciju, nakon koje neće biti uopće upitno da se iznova pokrene kino, što je uostalom i zaštićena namjena tog prostora. Da bi osnažio vlastite argumente, Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode je, štoviše, 27. svibnja 2019. izdao rješenje kojim je Grad Zagreb obvezao da mu u roku od 120 dana mora dostaviti detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju kina Europa.

Apsolutno urnebesan odgovor grada na naš upit

Kako je taj rok nedavno prošao, uputili smo pitanje Službi za informiranje Grada Zagreba i Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, o tome je li ta detaljna tehnička dokumentacija za sanaciju Kina Europa dovršena. Odgovor kojeg smo dobili je apsolutno urnebesan, ponajprije zato što se u njemu nalazi sve osim jednostavnog odgovora o tome da dokumentacija jednostavno nije dostavljena.

Služba za informiranje je upit prebacila uredu za imovinsko-pravne poslove koji je odgovorio sljedeće: “U tijeku je izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade u vlasništvu Grada Zagreba (kino Europa), a izrada iste se očekuje u lipnju 2020. S obnovom se može početi tek nakon izrade projekta obnove poslovne zgrade Varšavska 3 nakon čega će biti poznato koliko je sredstava potrebno osigurati za radove obnove predmetne zgrade.”

Ako su jednom probili rok, zašto ne bi još koji put?

Dakle, ništa od roka od 120 dana, ništa od hitnosti, sad smo suočeni s lipnjem 2020., iako ne postoji nikakva garancija da to neće biti srpanj, kolovoz, prosinac ili neki mjesec sljedeće 2021. godine. Kad se jednom ne ispoštuje zadani rok, nema nikakvog racionalnog razloga vjerovati da će se ispoštovati i drugi put. Posebno kada nam je ponuđen uz maglovitu formulaciju o tome kako se izrada dokumentacije očekuje u lipnju 2020. Što to znači, očekuje se i o čemu ovisi to očekivanje?

Kad sumiramo poznate nam podatke, dođemo do sljedećeg. Ključno kino u zemlji, koje je najviše puštalo filmove iz nezavisne produkcije, brojne hrvatske filmove i europske filmove koji nisu mogli dobiti dobre i dugotrajne termine prikazivanja u multipleksima, na brzinu je zatvoreno pod obrazloženjem hitne sanacije zgrade, čime je nanesen ozbiljan udarac, ne samo kino-prikazivačkoj djelatnosti, nego i brojnim festivalima, jednako filmskim, kao i književnim te teoretskim koji su u kinu održavali, da bismo sada doznali da od hitne sanacije nema ništa i da izvjesno neće raditi godinama. Drugim riječima, krepaj tovare, dok trava naraste.

Dragan Markovina
Povjesničar i publicist
181 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program