Politika & Kriminal

HDZ-ov čuveni analitičar stao je na kraj svojim nepreciznim predizbornim prognozama. Sad ih iznosi - poslije izbora

Prognoze glavnog HDZ-ovog analitičara ovaj put su bile vrlo precizne. Doduše, o njima je počeo govoriti tek kad su izbori prošli

FOTO: Screenshot/N1

“Život je pun pukotina. No kroz te pukotine prodire svjetlo. Prihvatite ih i iskoristite za vlastiti rast”, govorio je Kopal na svom predavanju u veljači ove godine. Izgleda da ih je on iskoristio.

“Umjetnost znanosti” – pod tim je motom ove veljače održan BUG future show. Robert Kopal, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost i šef HDZ-ovog Odjela za analitiku i članstvo, održao je uvodno predavanje na kojem se predstavio kao – problem solver. Onaj koji rješava probleme. “Ako imate čekić, svi vam problemi izgledaju kao čavli”, poručivao je Kopal publici.

Godinu dana prije toga, HDZ je imao problem u Lici. Zbog sukoba sa županom Darkom Milinovićem ta stranka je izazvala izvanredne izbore, a ankete koje su objavljivali mediji nisu garantirale baš premoćnu pobjedu kakva je iz Zagreba bila očekivana. Dva dana prije izbora, javnosti se obratio Kopal i iznio rezultat stranačke ankete po kojoj HDZ dobiva 45,5 posto glasova, a nezavisna lista Darka Milinovića, 14,8 posto.

Nekoliko sati kasnije, Kopal je još jednom upotrijebio svoj analitički čekić, ali nešto suptilnije – objavio je kako je napravljena “rekalibracija modela” i kako HDZ osvaja oko 40 posto glasova. Konačnu rekalibraciju su na kraju ipak napravili birači u Ličko-senjskoj županiji. HDZ je dobio 35,4 posto glasova, lista Dade Milinovića 20,4 posto, a relativna pobjeda nije bila dovoljna da stranka pokrene proces rušenja odmetnutog župana.

Pet sigurnih

Nova prilika za rješavanje problema došla je jako brzo. Izbori za Europski parlament održani su u Hrvatskoj 26. svibnja prošle godine. Kopal je tri dana prije toga autoritativno zaključio kako je zadovoljan kampanjom HDZ-a i kako na njima i dalje očekuju pet sigurnih mandata. Osvojili su četiri.

Dva dana kasnije, Kopal je ušao u legendu. “Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, s obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima”, kazao je Kopal, a izraz “crni labud” postao referentna točka u analizi domaćih političkih zbivanja.

Sabotaža iznutra

Nekoliko dana kasnije, Plenkovićev vrhovni analitičar gostovao je u emisiji TNT na N1 televiziji. Pred sobom je imao laptop, miša s podlogom (za mlađe čitatelje – miš je uređaj koji se primjenjivao za kontrolu pokazivača na ekranu prije izuma touch pada i ekrana osjetljivih na dodir), a na lijevoj ruci gigantski pametni sat.

Za debakl na europskim izborima optužio je “sabotažu iznutra”, te najavio da dovršava analizu koju će uskoro predočiti vrhu HDZ-a. Pola godine kasnije novinari su ga, nakon poraza Kolinde Grabar-Kitarović, pitali što je bilo s tom analizom. “Ne znam, ja sam to dao čelništvu HDZ-a. Dao sam je odmah nakon europskih izbora. Napravio sam dosta ozbiljnu analizu”, kazao je skromno Kopal.

Kraj za crne labudove

No, kako je sam rekao u svom nadahnutom predavanju na BUG Future showu: “Život je pun pukotina. No kroz te pukotine prodire svjetlo. Prihvatite ih i iskoristite za vlastiti rast”. Ili, već ste naučili, čekić, čavli i sav taj jazz.

Pred parlamentarne izbore, tako, Kopal nije javno govorio o rezultatima svojih istraživanja, modela i predikcija. Jer, je li, svaka šuša može unaprijed pričati o predikcijama. Samo ozbiljni analitičari, nakon što prihvate pukotine, svjetlo i ostalo, o vlastitim predviđanjima pričaju – poslije. Nakon što se događaj o kojem pričamo, recimo parlamentarni izbori, već zbio.

Posve iznenađujuće, Kopalove predikcije koje je ovaj put lukavo iznio postizborno, bile su iznimno precizne. HDZ-u su, kako je sam priznao, davale 63-67 mandata. “Na kraju smo ostvarili jedan mandat manje ispod maksimuma koji smo zacrtali”, samozadovoljno je zaključio stranački problem solver koji je, mora se priznati, vrlo uspješno riješio problem dosadašnjih vlastitih nepreciznih prognoza. Crni labudovi, stoga, više nemaju ni najmanje šanse.

Nastavite čitati