HDZ, SDP, Škoro, Most… Svi s gnušanjem odbijaju koaliciju. Bit će ih senzacionalno pratiti nakon izbora

Plenković neće s Mostom i Škorom, SDP s HDZ-om, Škorom, Mostom i HNS-om, Škoro sa Srbima. Ha?

Stara, cinična priča glasi da se i pod najluđu odluku može naknadno podmetnuti prikladna teorija. Kako se u politici izvodi takav luping pokazali su već Most i Ivan Vrdoljak. Model preokretanja kaputa izvježbao je u sazivu ovog Sabora i niz zastupnika koji su usred mandata promijenili stranu. Ako nema nekog boljeg izgovora, uvijek je na dipoziciji barem parola o ''interesima Hrvatske'' garnirana pozivanjem na ''savjest'' i ''odgovornost''.

Tog dana, 16. 11. 2015., Božo Petrov ušao je u ured javnog bilježnika i ovjerio svoju izjavu da Most nakon izbora neće ulaziti ni u kakve kombinacije za sastavljanje Vlade. Uz to se obavezao da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika ako Most omogući većinu u Saboru ”nekoj stranci koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina”.

Ostalo je povijest i to dosta duhovita. S 19 osvojenih mandata, Most je uskoro formirao Vladu s HDZ-om. Božo Petrov i Tomislav Karamarko postali su potpredsjednici, a premijer Tihomir Orešković. Most se pogodio za još šest ministarstava. Kad se ta vlada uskoro raspala, Petrov i Most ponovno su formirali vlast s HDZ-om, ovoga puta s Andrejem Plenkovićem.

Prije izbora jedna pjesma, a poslije druga

Prije ovih izbora još nitko kod javnog bilježnika nije potpisao izjavu tipa Petrovljeve, ali skoro da nema ni jedne značajnije političke snage koja nije unaprijed javno proglasila s kime sve postizborna koalicija ne dolazi u obzir. No, kad sve karte poslije izbora padnu na stol, moguće je da će sasvim drugačije pjevati.

Postoji, naime, ona stara i cinična priča da se pod svaku odluku može naknadno podmetnuti prikladna teorija, pa čak i pod takvu koja je potpuno kontradiktorna vašim prethodnim izjavama i zakletvama. Kako se u politici izvodi takav luping pokazali su osim Mosta i Ivan Vrdoljak i HNS kad su se priključili HDZ-ovoj većini da bi zajedno sastavili vladu iako su svoje zastupničke stolice dobili u koaliciji s Milanovićem.

Vježbanje modela preokretanja kaputa

Model preokretanja kaputa izvježbao je u sazivu ovog Sabora i niz zastupnika koji su usred mandata promijenili stranu. Ako nema nekog boljeg izgovora, uvijek je na dispoziciji barem parola o ”interesima Hrvatske” garnirana pozivanjem na ”savjest” i ”odgovornost”.

Drugi i odlučujući čin, prema tome, tek predstoji nakon 5. srpnja i ne treba davati ruku u vatru da Petrov, Vrdoljak i ostali neće dobiti nove sljedbenike koji će tvrditi da ono što su govorili prije izbora uopće nije točno preneseno ili da ih se posve krivo shvatilo. Tim prije zato što ni na narednim izborima vrlo vjerojatno neće biti totalnog pobjednika koji onda sam drži i škare i sukno.

Bit će gutanja žaba

A to znači da će neki od sadašnjih ljutih protivnika, koji tvrde da zajedno ne bi ušli ni u isti tramvaj, ipak prionuti nekim pregovorima za sastavljanje vlasti. Utoliko je posve vjerojatno da će biti kojekakvih gutanja žaba i skakanja sebi u usta, odnosno saveza koji će dodatno iznervirati birače jer ih se prije glasanja uvjerava da su određene kombinacije nemoguće, a onda one ipak postanu moguće.

Zato bi stranke i njihovi čelnici ipak morali pripaziti što govore ovih dana jer, ako sve to stavimo na kup, ispada da nitko neće, ne može i ne želi ni s kim. Jedino što svi znaju da to nije realno.

Za Plenkovića Škoro otpada

Za HDZ se, recimo, nagađalo da će, ako bude relativni pobjednik izbora, većinu tražiti uz pomoć zasad neizvjesnog broja mandata ekipe Miroslava Škore. Dapače, više HDZ-ovih visokih dužnosnika govorilo je kako im je Škoro prihvatljiv partner. No, u međuvremenu je došlo do obrata. HDZ neće sa Škorom.

Nekidan je to dosta rezolutno izjavio Plenković u Šibeniku: Oni su protiv HDZ-a. Pomogli su da Zoran Milanović pobijedi Kolindu Grabar Kitarović. Njihovi partneri Hasanbegović i Zekanović ”nisu moje društvo”. Pitanje razgovora sa Škorom zapečatio je na Hrvatskom radiju i Jandroković jer ”to nije ekipa za koju smatramo da s njima možemo odgovorno i ozbiljno voditi Hrvatsku”.

Most im nepouzdan partner

No, Škoro nije jedini koji u predizbornom HDZ-ovom kursu otpada. HDZ neće ni sa SDP-om. Plenković na RTL-u, ironično: ”Unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om”. Sigurno ništa od toga. ”Bernardić pokazuje nekompetenciju, nedoraslost, nezrelost, uvrede i primitivizam”. Onda glavni tajnik Jandroković: ”Nema govora o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a”. Pa Davor Božinović za Večernji list: ”Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe. Znači – ne”.

HDZ-ovci su još prije svih ostalih izrijekom otkantali i Most jer su mostovci ”krajnje nepouzdan partner”, a od najnovijega se distanciraju i od Bandića, upitno je može li on ”uopće prijeći izborni prag”.

SDP s HDZ-om ‘ni u najjezivijoj noćnoj mori’

Što se SDP-ovaca tiče, ni oni ne bi mogli probaviti suradnju s HDZ-om, antipatija je obostrana, a o Škori, Bandiću, Mostu i HNS-u da se i ne govori. ”S HDZ-om nema koalicije ni u najgoroj, najjezivijoj noćnoj mori”, začekićao je Bernardić iz Varaždina.

Most je opisao kao ”desnicu, i to konzervativnu”. Za SDP-ovu Restart koaliciju Milan Bandić je gola personifikacija korupcije. Škoro je oko sebe skupio same ekstremiste i tim društvom, kažu, stvarno nemamo što tražiti. Anka Mrak Taritaš: ”Mi i Škoro smo dva svijeta. I za HNS su vrata zatvorena”.

Mostu nitko ne valja, a Škoro namiguje

Mostovci, koji se naočigled raspadaju – upravo ih napustilo i svih sedam vijećnika u Zagrebu – probali su se udružiti sa svojim predsjedničkim kandidatom Škorom pa nije išlo. Sada se vraćaju na pozicije ”pravednika” od prije pet godina. Ići će sami, nitko im ne valja i nitko im ne treba, a pogotovo ne HDZ i SDP. Samo ovoga puta nema bilježnika.

Škoro, pak, namiguje prema HDZ-u nadajući se da Plenkoviću neće biti druge, a za to drukaju i desni komentatori koji sudbinski navješćuju da koalicija HDZ-a i Škore ”nema alternative”. Ali pritom Škoro nipošto ne bi sa Srbima s kojima se do sada Plenković dosta lijepo slagao. Kao što ne bi ni Penava. Kao ni nove Mostove akvizicije.

Strasti će se primiriti

Marijana Puljak i Pametno nikad ne bi s HDZ-om. Suverenisti ne podnose Pupovca, ali s razlogom ni on njih. A manjine neće ponovno s HDZ-om ako koalira s desnim ekstremistima.

Kad bi mreža svih tih antagonizama nakon 5. srpnja ostala neprobušena, Hrvatskoj bi se, ukratko, pisalo da dovijeka izlazi na izbore. Ali prije će biti da će se strasti malo primiriti i da ćemo slušati zgodna opravdanja za nove ”nezamislive” saveze. Naravno, ”u interesu Hrvatske”.

Sanja Modrić
Telegram autor
240 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program