Politika & Kriminal

Hrvatska od problema doslovno ne zna gdje joj je glava, a što radi HDZ? Šalje zastupnike na odmor

Kompletna opozicija bila je protiv takve bezumne odluke, ali vladajuća stranka nije se dala

FOTO: Vjekoslav Skledar

Sabor ne zasjeda. Trebaju im puna dva tjedna da se priberu od teškog rada? I da odnesu cvijeće za Dan mrtvih? Pa tko da ovako bilo što o bilo čemu pita Vladu? Kako da stranački klubovi barem pokušaju intervenirati s nekim idejama i prijedlozima oko bilo čega što gnječi i ubija ljude? I gdje? Prošlog tjedna se posebno naglasilo kako Sabor nije prekidao svoj rad čak ni nakon snažnog potresa''. Pa samo je još to falilo. Da se zastupnici raspuste doma na višetjednu ''pauzu'' dok se u Zagrebu ruše krovovi.

Zdravstveni sustav na očigled puca. Nikakvo čudo. Pošteno rečeno, raspadao se i prije ovoga, korona ga može samo dokrajčiti. A u posljednja 24 sata u Hrvatskoj su locirana 1563 zaražena. Još 13 oboljelih je sklopilo oči. Postoci skaču. Sve druge bolesti, operacije i stanja stavljena su na čekanje. Zaraza je u Institutu za tumore i u nizu drugih bolnica. Trebaju vam te bolnice? Naručeni ste? Žao nam je, imamo Covid.

Onda, građane se stalno alarmira da se cijepe protiv gripe. No, gdje god pitaš, cjepiva nema. Što li će tek biti kad se nađe cjepivo protiv korone? Ministar Vili Beroš morao je temeljito reorganizirati zdravstvo za ova teška vremena, ali vidimo samo panično gašenje mjestimičnih vatri. Kojih je sve više. Hrvatska ima još sto urgentnih problema. A gdje je Sabor?

Sada bi morali zasjedati i vikendom

Sabor je već nekoliko dana na prvom tjednu pauze. Kad prođe ovaj, slijedi još jedan. Ne zasjedaju. Ne rade. Tako je odlučio HDZ. Predsjednik Sabora je Gordan Jandroković iz HDZ-a. Predsjednik HDZ-a je premijer Andrej Plenković. HDZ-ova većina u parlamentu izglasala je da se ide na odmor. Orilo, gorjelo. Kompletna opozicija bila je protiv takve bezumne odluke, ali vladajuća stranka nije se dala uvjeriti.

I to baš sada kad bi Sabor morao zasjedati neprekidno. Ako treba i preko vikenda. Jer zastupnike i stranke dovodimo u Sabor na izborima da potegnu u najgorim vremenima i da daju potrebna i dobra rješenja. A ovo su ta najgora vremena. Prošli tjedan, kad se odlučivalo o saborskoj ”stanci”, Jandroković je izjavio da su saborske stanke ”oko Dana mrtvih” uobičajena i normalna stvar. Jedino što situacija u zemlji nije ni svakodnevna, ni normalna.

Svi moraju plaćati dugove. Osim države.

Jandroković je danas držao presicu. Javnosti se sa sjednice Vlade obratio i Plenković, govorili su i Beroš i Davor Božinović. Ali od te neprekidne logoreje iz političkog vrha građani nemaju ništa. Ni zdravi, ni bolesni. Nekidan mi je nešto upalo u oko. Nije Covid, ali strano tijelo moraš izvaditi. No pomoć možeš dobiti samo privatno. Išla sam privatno. Dajemo cijeli život 16 posto za zdravstvo. I opet plaćamo.

Što se tiče oružanog atentata na Markovom trgu, oko Sabora i Vlade su željezne rampe i policija. Na to su se svele mjere nakon velikih priča o radikalizaciji u društvu i nelegalnom oružju u svakoj šupi. Dalje od toga ni makac. Sabor ne zasjeda. Što će se učiniti, ne zna se. Oduzimanje oružja i napokon kazne kojih će se netko prepasti? Preseljenje državnih institucija s Gornjeg grada? Građanski odgoj? Ništa.

Ovršuje se ponovno građane koji su pod blokadama. Predsjednik Vlade im poručuje da se ”dugovi moraju podmirivati”. Ispravno. Ali u isto vrijeme, veledrogerije moljakaju Vladu, kojom predsjeda Plenković, da im isplati barem pola od ukupno pet milijardi duga države za lijekove i opremu isporučenu bolnicama. Vlada kasni s podmirivanjem dugova i po više od godinu dana. U zakonu stoji da se plaćanja moraju izvršiti za 30 dana, iznimno 60. Pa ti vidi tko je tu lud.

Gdje su uštede?

Čekamo novac iz EU fondova za pomoć i razvoj, a posljednji smo po povlačenju sredstava u cijeloj Uniji. Kad je krenula kriza s koronom pa se shvatilo da će država morati pomagati gospodarstvu da održi glavu iznad vode, Plenković je rekao kako je svima ministarstvima dao zadatak da vide gdje se sve može uštedjeti. O tome poslije više nismo čuli ništa.

Nitko se, osim toga, ne bavi pitanjem vječnih ”klijenata” za ovrhe i pljenidbu imovine koji su državi dužni basnoslovne iznose, a čija imena godinama čitamo na dužničkim listama poreznih vlasti. Ima li u ovoj zemlji povlaštenih koje se pušta da se izvuku sa zastarama? Neee? Pa kako onda?

Debeli obraz

No Sabor ne zasjeda. Trebaju im puna dva tjedna da se priberu od teškog rada? I da odnesu cvijeće za Dan mrtvih? Kakav debeli obraz. Ja sam bila jučer popodne. Pa tko da ovako bilo što o bilo čemu pita Vladu? Kako da stranački klubovi barem pokušaju intervenirati s nekim idejama i prijedlozima oko bilo čega što gnječi i ubija ljude? I gdje?

U prilog izglasavanju stanke, prošlog tjedna se posebno naglasilo kako Sabor nije prekidao svoj rad ni nakon snažnog potresa”. Pa samo je još to falilo. Da se zastupnici raspuste doma na višetjednu ”pauzu” dok se u Zagrebu ruše krovovi. Tada, dakle, ipak nisu. Nego sada kad svi zajedno ne znamo gdje nam je glava.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu