Nekategorizirano

Iako na tome uglavnom može zahvaliti HDZ-u, Bernardić je (opet) preživio. Što sad?

Davoru Bernadiću na stol već ovih dana slijeću pitanja podrške Zoranu Milanoviću i sudbine suspendiranih

Unatoč tome što je SDP ostvario svoj najlošiji rezultat od 1995. godine, unatoč tome što nije uspio osvojiti ciljanih 203.042 glasa, nego oko dvije tisuće glasova manje, pozicija Davora Bernardića se više neće - makar do parlamentarnih izbora - dovoditi u pitanje. Iako nije ostvario ono što je stranka zadala kao zadatak po broju glasova, ma koliko on bio neambiciozan, šokantni debakl HDZ-a omogućio je SDP-u da se približi Plenkovićevoj stranci na razliku koja se čini posve dohvatljivom.

U nedjeljne izbore Davor Bernardić je ušao kao čovjek s mnoštvom pitanja o svojoj političkoj budućnosti i lider stranke koja proživljava svoje najteže trenutke u ovom stoljeću. Andrej Plenković, pak, kao neprikosnoveni vođa HDZ-a i Vlade, najmoćniji političar u Hrvatskoj.

U ponedjeljak ujutro smo i dalje imali jednog političara čiji je stabilni položaj na čelu stranke neupitan i jednog kojemu se pozicija ozbiljno trese. Samo što su Plenković i Bernardić u ta 24 sata zamijenili mjesta.

SDP nije ostvario ni svoj neambiciozni cilj, ali…

Unatoč tome što je, dakle, SDP ostvario svoj najlošiji rezultat od 1995. godine, unatoč tome što nije uspio osvojiti ni ciljanih 203.042 glasa, nego oko dvije tisuće glasova manje, pozicija Davora Bernardića se više neće – makar do parlamentarnih izbora – dovoditi u pitanje.

Iako nije ostvario ono što je stranka zadala kao zadatak po broju glasova, ma koliko on bio neambiciozan, šokantni debakl HDZ-a omogućio je SDP-u da se približi Plenkovićevoj stranci na razliku koja se čini posve dohvatljivom. Pritom, četiri mandata u Europskom parlamentu, koliko ih je osvojio i HDZ solidan je prebačaj socijaldemokratskih očekivanja i do parlamentarnih izbora će se u SDP-u teško više čuti glasovi koji zazivaju Bernardićev odlazak.

‘Ujednjeni SDP’ sa – suspendiranima

To mladom predsjedniku SDP-a otvara mogućnost da u narednih petnaestak mjeseci u stranci ima stabilniju situaciju od one koja ga je pratila u prve dvije godine mandata. Kako će tu situaciju iskoristiti, hoće li je upotrijebiti kao uvjet za stranačko, a možda i šire okupljanje, pokazat će Bernardićevi potezi već u prvih nekoliko tjedana nakon izborne noći u kojoj je, sa suzama u očima, govorio: “Ovo je naš zajednički uspjeh, uspjeh ujedinjenog SDP-a”.

“Ujedinjeni SDP”, međutim, u ovom trenutku ima četiri suspendirana člana. Peđa Grbin, Vedran Babić, Siniša Hajdaš Dončić i Damir Zmajlović, sve odreda članovi predsjedništva SDP-a (Grbin je pritom i potpredsjednik), još su prošlog srpnja, zbog kritiziranja vodstva stranke, zaradili suspenziju sa svih stranačkih dužnosti na dvije godine. Odnos prema njima stoga će biti lakmus papir smjera u kojem će Bernardić voditi SDP ususret parlamentarnim izborima. U stranci oko tog pitanja u ovom trenutku vlada iščekivanje.

Šušur i Zoran Milanović

No, prije pitanja suspendiranih, na stol će Bernardić vjerojatno sletjeti pitanje predsjedničkih izbora. Odnosno, podrške stranke sve manje upitnoj kandidaturi Zorana Milanovića za Pantovčak. Mnogi rezoniraju da bi to bila win-win situacija za Bernardića, jer bi Milanovićev poraz primarno bio poraz samog bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, dok bi se pobjedom mogla kititi i stranka, odnosno njen predsjednik.

U vrhu SDP-a, međutim, postoje i razmišljanja o tome da je nužno ne samo organizirati stranačke predizbore, nego tom prilikom dati pravo glasa i simpatizerima SDP-a i ljevice, kako bi se dobila šira slika toga koga podržava ovaj dio biračkog tijela. “Uz to, imali bi i tri mjeseca šušura, pretkampanje, koja bi skrenula pažnju na našeg kandidata”, rekao nam je sinoć u stožeru stranke jedan od ljudi iz vrha SDP-a dok su se čekali prvi rezultati iz DIP-a i sa zadovoljstvom komentirali neslužbeni podaci s biračkih mjesta koji su počeli pokazivati kako SDP uzima sve velike gradove HDZ-u.

Hlađenje Picule

“Bero je izuzetno sklon podržati Milanovića”, kaže nam, pak, jedan od SDP-ovaca izuzetno nesklonih Bernardiću. No, smatra da bi to bio dobar potez za stranku, jer jačeg kandidata od Milanovića SDP nema. Slično, o dosta izvjesnoj podršci Bernardića Milanovićevoj predsjedničkoj ambiciji, pričao nam je još niz članova stranke.

Do sinoć se, doduše, govorilo o tome kako ambicija za kandidaturu ima i Tonino Picula, ali s obzirom na to da je Biljana Borzan osvojila 14 tisuća preferencijalnih glasova više od njega, za očekivati je da će se Piculine predsjedničke ambicije – ohladiti.

Velika prednost desnice

No, kad i ako Bernardić riješi pitanje podrške stranke predsjedničkom kandidatu i sudbinu suspendiranih članova, ostaje mu, zapravo, pravi posao. “Svjesni smo da ovaj rezultat sam po sebi nije dovoljan za toliko nužnu promjenu koja nam treba, ali nas to ohrabruje i daje nam snagu da ćemo uspjeti zajedno”, kazao je Bernardić i time naznačio da mu je jasno kakvu rijeku tek treba pregaziti.

Naime, desnica je sinoć dobila daleko više glasova od ljevice. Kad se zbroje sve liste, razlika je iznad deset postotnih poena. Pritom, SDP s (euforično dočekanom) potporom od 18,71 posto građana ni u snu ne može do vlasti. “Nakon ovih izbora vidim snagu za promjene na čelu s SDP-om. Hrvatska se može promijeniti. Možemo bolje od ovoga”, kazivao je sinoć Bernardić. Da bi se to što vidi doista i ostvarilo trebat će daleko, daleko više od jedne dobro sastavljene liste za EU izbore koja mu je kupila mir za narednih petnaestak mjeseci.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program