Objedovali smo po institucijama i snimili što se jede u zatvoru, vrtiću, bolnici, staračkom domu i Saboru

Isprobali smo ručkove u šest javnih institucija. Menije za Telegram analizira nutricionist Nenad Bratković.

ZATVOR (REMETINEC)
UKUPNO 960 kcal

U Remetincu se svaki dan jede meso. Osim petkom. Zatvorskom kuhinjom, neslužbeno doznajemo, uglavnom su zadovoljni bogatiji zatvorenici, dok se oni lošijeg imovinskog statusa često žale. Pravo na jelo po narudžbi imaju samo oni koji su u istražnom zatvoru. Hrana im se servira u sobama, bez pribora za jelo. Zbog sigurnosnih razloga jesti mogu samo žlicom ili plastičnim priborom koji mogu kupiti u zatvorskom dućanu. Kuharice svakodnevno pripremaju tri vrste jelovnika (redovan, dijetalni i vegetarijanski). O kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti namirnica brigu vode liječnik, kuhar, zatvorski ekonom i predstavnik zatvorenika. Zatvorski ručak dobro je uravnotežen, smatra nutricionist Nenad Bratković iz ‘Nutriklinike’, ali nedostaje mu veća količina povrća. U jelovnicima se moglo naći i malo više proteina, jer hrenovka i biljni proteini iz graška sigurno neće dovoljno zasititi odrasle ljude.


 

DJEČJI VRTIĆ (IVANIĆ GRAD)
UKUPNO 470 kcal

Jasličari bi trebali pojesti oko 1300 kalorija dnevno, a djeca od treće do sedme godine oko 1700. Najveći dio prehrane u Dječjem vrtiću” Ivanić grad”, gdje su ove fotografije snimljene, subvencionira grad. Ostatak pokrivaju roditelji, koji za cjelodnevni boravak djeteta plaćaju 480 kuna dnevno. Vrtićka medicinska sestra i kuharica jelovnike sastavljaju tjedan dana unaprijed. Ukoliko poslije ručka na tanjurima ostane velika količina zdrave hrane, medicinska sestra ulazi u grupe i s djecom razgovara o zdravoj prehrani. Bratković smatra da je varivo odličan izbor, ali on bi ga obogatio grahoricama, kao što su slanutak, mahuna ili grašak. Umjesto voćnog deserta, vrtićke kuharice djeci bi mogle ponuditi predjelo s više voća. A na ovom meniju nikako se nije smio naći bijeli kruh.


HRVATSKI SABOR
UKUPNO 740 kcal

Korisnici saborske kuhinje svaki dan biraju između dva pripremljena menija koja uključuju juhu, glavno jelo, prilog i salata. Zaposlenici, akreditirani novinari i zastupnici ručak plaćaju 22 kune, a ostali posjetitelji 44 kune. Ovo je najbogatiji i nutritivno najbolje ravnotežen obrok među obrađenima. Međutim, smatra nutricionist, uz rižu nije trebalo servirati kruh, pogotovo ne bijeli. Ne samo zbog opasnosti od debljanja, nego i zbog neželjenog metaboličkog učinka.


STUDENTSKA MENZA (SC, ZAGREB)
UKUPNO 1248 kcal

Najpopularniji zagrebački studentski restoran je “Savska”, kako se službeno zove menza SC-a, koju na dan posjeti oko pet i pol tisuća ljudi. Cijena prosječnog obroka varira od šest i pol do deset kuna. Ovdje se može birati između dnevne ponude, jela po izboru i brze hrane. Stručna ekipa trudi se svaki dan studentima osmisliti povoljan jelovnik koji sadrži juhu, komad mesa (oko 150-200 grama), prilog od povrća, salatu i kolač. Ovaj obrok ipak obiluje mastima, zasićenog tipa, ali i onim neželjenim nezasićenima – iz biljnog ulja za prženje i pečenje. Ručak ipak spašava bogata salata od kupusa i jogurt, ali ne punomasan, jer tako nepotrebno povećava ionako visoku energetsku vrijednost obroka.


DOM ZA STARIJE (‘PARK’)
UKUPNO 1120 kcal

“Kvaliteta hrane prvo je što privuče naše buduće stanare” – kažu u Domu za starije osobe “Park” na zagrebačkoj Pešćenici. Ručak ovdje počinje u 12:30, a na njemu se okupi 120 ljudi. U ponudi su dvije juhe, tri glavna jela s prilogom, salata i dvije vrste kolača (klasični i dijetalni). Petkom (nakon ribe) i nedjeljom ekipa u domu redovito se počasti čašom vina. Nutricionist tvrdi da je ovo prikladan obrok za umirovljenike. Ipak, bijelo vino bi zamijenio crnim, a ručak bi obogatio povrćem. Ono sadrži antioksidanse i biljna vlakna koja su izuzetno važna za stariju životnu dob, često pogođenom opstipacijom.


JAVNA KUHINJA (‘DOBRI DOM’)
UKUPNO 850 kcal

U ‘Dobrom domu’ u Alfirevićevoj svaki dan ruča oko 1400 korisnika, većinom obitelji koje žive na području Volovčice i istočnog dijela Zagreba. Svi jedu isto, neovisno o starosti i spolu. Jelovnici se osmišljavaju tjedan dana unaprijed, kuhaju se u centralnoj kuhinji u Kosnici i odvoze u četiri pučke blagovaonice. Specijalitet ove kuhinje je grah, dok povrtna variva često ostaju nepojedena. Uz klasičan ručak korisnici dobivaju tzv. pojačanje, ovog puta jaja, koje mogu ponijeti doma. Ovaj obrok dobro je isplaniran jer korisnicima nudi veliki energetski i nutritivni udio. Nutricioniost smatra da je salata od graha sjajan izbor priloga, koji bi mogao bi zamijeniti sve priloge na ovom jelovniku.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program