FOTO: Vjekoslav Skledar

Jeste li primijetili da je Zagreb u godinu dana dobio neobično puno sushi barova i restorana? Imamo vodič

U posljednjih 14 mjeseci otvoreno je šest sushi restorana i barova, evo pregleda

Jeste li primijetili da je Zagreb u godinu dana dobio neobično puno sushi barova i restorana? Imamo vodič

U posljednjih 14 mjeseci otvoreno je šest sushi restorana i barova, evo pregleda

FOTO: Vjekoslav Skledar

Telegram je posjetio Manga sushi u Branimir Mingle Mallu, Franko's Street na Europskom trgu, Jellyfish in space na Kvatriću, Hanami i SoHo sushi koji je upravo otvoren u Dukljaninovoj. Proučili smo njihovu ponudu i cijene, popričali s vlasnicima i složili mali vodič za sve koji vole sushi

U nešto malo više od godinu dana Zagreb je dobio nekoliko novih restorana u kojima se poslužuje japanski specijalitet, sushi. Sve se zakotrljalo krajem 2018. kada je na Novoj Vesi otvoren japanski restoran Hanami. Naravno, sushija je u Zagrebu bilo i prije, ali dominiralo je tek par respektabilnih restorana poput Takenoka koji je dugo bio jedini.

Ukratko, u posljednjih 14 mjeseci otvoreno je šest sushi restorana. Među njih ubrajamo i novi Takenoko u Centru Cvjetni koji bi, kako nam kažu, hranu trebao početi posluživati tek početkom ožujka, a zasad funkcioniraju kao bar.

Telegram je u nastavku složio mali pregled sushi restorana i barova, pa smo tako posjetili Manga sushi u Branimir Mingle Mallu, Franko’s Street na Europskom trgu, Jellyfish in space na Kvatriću, Hanami i SoHo sushi koji je upravo otvoren u Dukljaninovoj. Proučili smo njihovu ponudu i cijene, popričali s vlasnicima i složili mali vodič za sve koji vole sushi.

Hanami, Nova Ves 4

Radno vrijeme: od 13 do 23 sata
Adresa: Nova Ves 4
Kada su otvorili: Kraj prosinca 2018. godine
Cijene: Od 30 do 200 kuna

Chef Motohiko Mochizuki iz Hanamija Vjekoslav Skledar

Tri godine su prošle otkako je Ivan Čimbur, vlasnik Hanamija, krenuo razmišljati što bi s prostorom kraj obiteljskog restorana Baltazar na Novoj Vesi. “Tada je restoran postojao već 34 godine i planirali smo nešto za obilježavanje 35. godišnjice restorana. U godinu dana smo smislili pop up restoran B35 u kojem smo, pak, sljedeću godinu dovodili razne chefove i kuhali za naše prijatelje i partnere. Cijelo to vrijeme zapravo smo razmišljali što bismo mogli s tim prostorom u budućnosti”. Srećom, ideja je bilo, prvenstveno jer su Čimbur i njegova sestra veliki zaljubljenici u japansku kuhinju, ali trebalo je nagovoriti ostatak obitelji.

“Tatu smo stvarno dugo nagovarali. Govorili smo kako je to pravi izbor i da se radi o totalno drugačijem konceptu od onog u Baltazaru te da ćemo s japanskim restoranom privući nove goste. Uskoro se pojavila opcija i da nam u kuhinju dođe chef Motohiko Mochizuki, koji je tada već 15 godina radio u Hrvatskoj, a Čimbur ga sad od milja zove Mister Moto. On je bio ključan za razvijanje Hanamija”, objašnjava nam Čimbur, koji se i sam okušao u izradi sushija, ali ne baš preuspješno. “Probao sam ga napraviti, nije to baš bilo fino. Supruga je pristala probati, jela je i s oklijevanjem rekla da je okej”, kaže nam Čimbur kroz smijeh i dodaje kako je to ipak kompliciran postupak pa ga prepušta stručnjacima.

Sushi iz Hanamija, cijena se kreće od 30 kuna za rolice, sve do 200 kuna za sashimi Vjekoslav Skledar

Osim nagovaranja tate, jedan od težih zadataka bio je i smišljanje imena: “Hanamiju smo jako dugo smišljali ime. Imali smo nekoliko prijedloga, ali nijedan nam se nije sviđao. Onda je u priču uskočila jedna moja frendica i predložila ‘Hanami’. Pitao sam je što to znači i objasnila mi je. Dakle, hanami je običaj u Japanu, u proljeće kada pupaju listovi trešnje onda se ljudi nađu ta dva tri dana ispod trešnji, jedu, piju i druže se i to mi je baš sjelo. Želio sam da budemo mjesto gdje ljudi tako dolaze uživati.”

Pomalo smiješno, prvi sushi koji je Čimbur probao, uopće nije bio pravi sushi već onaj s piletinom pa se malo osramotio kada je svojedobno došao u japanski restoran u New Yorku. “Posluživao me Japanac. Pitao sam mogu li dobiti sushi s piletinom i tako me pogledao kao da će me izbaciti iz restorana. Bilo mi je toliko neugodno da sam mu rekao ‘daj mi što daš’. Krenuo sam to tako prisiljen jesti i zapravo skužio da to uopće nije tako strašno. Polako sam krenuo i zaljubio se”.

Hanami Vjekoslav Skledar

Franko’s Street, Cesarčeva 4

Radno vrijeme: Od 8 do 2 ujutro
Adresa: Augusta Cesarca 4
Kada su otvorili: 6. prosinca 2019.
Cijene: od 24 do 180 kuna

Chef Goran Kunce it Franko’s Streeta Vjekoslav Skledar

Fran Župić svoj prvi sushi probao je još u studentskim danima i kako nam kaže, odmah se zaljubio u taj japanski specijalitet. Vlastiti restoran sa sushijem Franko’s Street otvorio je krajem 2019. u Cesarčevoj na Europskom trgu, samo devet mjeseci nakon što je otvorio Franko’s pizza & bar. Iako se čini da pizza i sushi nemaju nikakve veze jedno s drugim, vlasnik nas uvjerava da je sushi restoran zapravo bio logičan nastavak: “Poveznice su bar, ponuda pića, atmosfera, servis i iskustvo gosta. Franko’s teži najvišim ugostiteljskim standardima te to uparuje s različitim kuhinjama što nas je odvelo od Italije do Japana.”

Inače, i japanska i talijanska kuhinja 29-godišnjem Župiću su vrlo drage, ali ipak ima svog favorita: “Pizza je nekako moja prva ljubav u svijetu gastronomije, ali sushi me vrlo brzo osvojio i stao rame uz rame s pizzom”, govori nam uz smiješak i dodaje kako se Franko’s Streeta nije dosjetio preko noći: “Gotovo od samog početka je ideja bila da Franko’s pokrije više žanrova hrane”. Ipak, Franko’s street nije specijaliziran samo za hranu, kao i donedavno kada je na istoj lokaciji bio kafić Corner, oni ujutro i tijekom dana funkcioniraju kao kafić, odnosno bar.

Sushi Franko’s Street Vjekoslav Skledar

“Sam prostor je podijeljen na 2 kata, u prizemlju je restoran s velikom terasom, a na katu bar koji je ujedno i cigare room. Franko’s Street je konceptualno zamišljen kao casual restoran sa strogo kvalitetnom hranom, koji gostima omogućava i nastavak druženja u baru do dugo u noć”, objašnjava nam Župić koji je oko sebe skupio respektabilnu ekipu. Naime, chef konzultant im je bio Vid Nikolić, jedan od najvećih ambasadora azijske kuhinje u Hrvatskoj, chef kuhinje je Goran Kunce iz lošinjskog Matsunokija, a deserte potpisuje Robert Hromalić iz Le Kolača.

Koliko Župić vjeruje svojoj kuhinji govori i činjenica da im potpuno prepušta brigu za goste. Kada smo upitali koji bi sushi preporučio nekome tko ga dolazi prvi puta probati rekao nam je: “Sve što kažem bilo bi jako subjektivno, preporučio bih da gosti koji su prvi put kod nas prenesu to i našem servisu, te će kuhinja vrlo rado složiti welcome mix koji omogućava isprobavanje dobrog dijela menija”.

Interijer Franko’s streeta Vjekoslav Skledar

Jellyfish in Space, Martićeva 71

Radno vrijeme: Od 7 do ponoći, osim petkom i subotom kada rade do 4 ujutro
Adresa: Martićeva 71
Kada su otvorili: 28. prosinca 2019.
Cijene: Od 18 do 40 kuna za rolice te od 89 do 700 kuna za sushi plate

Tomislav Sulić, jedan od vlasnika Jellyfish in Space bara Vjekoslav Skledar

Dva bratića, Tomislav Sulić i Ivan Klepić, zagrebački dečki iz Dubrave, krajem 2019. na Kvatriću su otvorili Jellyfish in Space. “Nas dvojica smo odrasli zajedno, cijeli život smo u istoj kući i od malih nogu smo u ugostiteljstvu. Čim smo mogli početi raditi vikende, radili smo, prvo iz gušta jer je to bio obiteljski posao, a kasnije nam je to postala i zanimacija. Ja sam se u jednom trenu htio maknuti od toga svega, ali sam tijekom fakulteta sve slobodno vrijeme ponovo provodio u ugostiteljstvu. Čak i kada sam se zaposlio u struci po ljetu sam uzimao godišnji kako bih išao raditi sezonu”, priča nam Sulić kojeg jako zabavlja priča oko imena restorana.

“Agencija Fabular nam je odradila odličan posao, u jednom trenu su počeli proučavati meduze i došli do super informacije da je NASA 91. pustila 2000 meduza u svemir jer imaju jako brz životni ciklus i na njima su mogli testirati kako bi čovjek reagirao da živi na svemirskoj stanici dugi niz godina. Te meduze su se super snašle, razmnožile su se, nastalo ih je preko 60 000. Kada su uzeli te meduze rođene u svemiru nazad na zemlju, one su bile potpuno pogubljene. To nam je poveznica s našim gostom, da kada izađe od nas da je izgubljen i da se uvijek želi vratiti nazad”, govori nam kroz smijeh Sulić.

Plata Tsuki koja stoji 230 kuna, na njoj su rolice koje stoje od 18 do 40 kuna Vjekoslav Skledar

Inače, lokal na Kvatriću, u nekadašenjem prostoru kultnog Kvaka, dečki nisu izabrali jer nisu mogli naći nešto u centru. Oni su baš ciljano došli u taj dio grada: “Obojica smo rođeni i odrasli u Dubravi i zapravo nikad nismo imali ovako nešto u ponudi i za bilo što malo drugačije smo morali potegnuti najmanje do centra. U ovom djelu grada ima jako puno ljudi poput nas, imamo super gastro ponudu na istoku, ali većinom su to neki roštilji ili pizze i cijeli taj đir koji je uvijek bilo kvalitetan, ali je nedostajalo nešto drugačije”, objašnjava nam Sulić i dodaje kako su žene diktirale apsolutno sve u Jellyju.

“Dolazimo iz ženskih obitelji, ja imam dvije sestre, Ivan ima jednu, tu su mame i tete, a u gastronomiji se dogodila super stvar, a to je da žene diktiraju trendove. Tako smo mi sve planirali vođeni ženom. Žena je naš prosječni gost i sve smo koncipirali prema njoj, a čak i naše cure imaju grupu na WhatsAppu ‘sushi curke’ i jednom tjedno se dogovore i jedu sushije po gradu. Osim ponude potrudili smo se i da se žene kod nas osjećaju ugodno, ne želimo da ih itko maltretira pa stolove slažemo unaprijed, a bilo je i situacija kada smo goste odbijali već na vratima jer smo shvatili da bi mogli narušiti atmosferu u Jellyju”, kaže nam Sulić i kaže kako bi od sljedećeg tjedan osim sushija trebali posluživati i nešto meksičke i španjolske hrane.

Jellyfish in Space Vjekoslav Skledar

SoHo Sushi, Dukljaninova 1

Radno vrijeme: Otvaraju u 11, ali još nisu odrediti do kada rade
Adresa: Popa Dukljanina 1
Kada su otvorili: 14. veljače 2020.
Cijene: Od 6 do 17 kuna za rolice, 70 do 200 kuna za boxeve

Elizabeth Zocoro, voditeljica SoHo sushija Sandro Lendler

Igor Čimbur, vlasnik Hanamija s početka teksta, upravo je otvorio sushi bar, a ciljana publika su mu mlađe generacije. Nakon što je u godinu dana iskušao recept sa sushijima u svom restoranu na Novoj Vesi, odlučio je otvoriti novi restoran, ali nešto opušteniji u kojem će se i djeca osjećati ugodno. Naime, svjestan je kako je Hanami malo preozbiljan za mlađe generacije, ali zato sada ima SoHo u kojem su im i cijene prilagođene.

“SoHo je potpuno drugačiji od Hanamija i sam sushi se razlikuje. Ovo je više europska, odnosno neka američka verzija sushija, a dodali smo i meni za djecu u kojem je sushi od banane i Nutelle”, kaže nam Čimbur. Inače, i on sam je nedavno počeo eksperimentirati s veganskom prehranom pa tako SoHo u ponudi ima veganske i vegetarijanske sushije, a opcija ima i za one koji izbjegavaju gluten. Čak i oni koji baš i nisu ljubitelji sirove ribe, u SoHou imaju što pojesti iako Čimbur i sam priznaje da bi se Japanci mogli strašno uvrijediti na to.

Nigiri Ebi, 200 kuna za pet komada Sandro Lendler

“U ponudi su i Cezar rolice, a u njima su sastojci kao za Cezar salatu, odnosno piletina. Da to nekom Japancu kažemo zgražao bi se, ali i prvi sushi koji sam ja probao bio je s piletinom”, priča Čimbur koji se nešto kasnije ipak prebacio na pravi sushi i danas mu je najdraži nigiri koji se sastoji samo od riže i komada ribe. Kaže da je to ipak opcija za nešto naprednije ljubitelje sushija, početnicima preporučuje sushije koji od sastojaka imaju samo rižu, ribu i alge. Sushi u SoHou, kaže, priprema stručnjak, Jordan s Filipina.

SoHo Sushi Sandro Lendler

Manga sushi, Branimir Mingle Mall

Radno vrijeme: Od 11 do 23 sata
Adresa: Branimirova 29, odnosno Branimir Mingle Mall
Kada su otvorili: 5. prosinca 2019.
Cijene: Od 45 do 125 kuna za sushi boxeve

Sushi chef Boris Golubić Vjekoslav Skledar

Manga sushi otvoren je početkom prosinca kada je zapravo javnosti predstavljen i preuređeni Branimir centar, odnosno Branimir Mingle Mall. Cijeli koncept vrti se oko gotovog sushija, koji gosti uzimaju za van. Vlasnik, Darko Brnas htio je dio japanske kulture preslikati u Manga sushi pa je tako lokal od 30-ak kvadrata uređen tako da podsjeća na uske japanske ulice, a i samo ime povezano je s Japanom. Naime, manga je riječ koja se koristi za japanske stripove, u koje su u vlasnik i sushi chef, 24-godišnji Boris Golubić zaljubljeni.

Golubić sushije radi već šest gona i kaže nam da se u sushi zaljubio prije mnogo godina, ali priznaje da to ipak nije bila ljubav na prvi griz: “Svoj prvi sushi probao sam prije desetak godina u Berlinu i to nije odmah bilo iskustvo u kojem sam uživao. Moram priznati da mi je trebalo neko vrijeme da se naviknem na te okuse, a onda i na mirise kada sam počinjao raditi sushi. Bilo je tu svega, ne baš dobrih kombinacija, često mi je bilo i muka, ali sve je to prošlo i sada zbilja volim sushi. Postala je to ovisnost o sushiju. To je više od samo još jedne međunarodne kuhinje, to je umjetnost.”

Manga sushi čija cijena se kreće od 45 do 125 kuna za sushi boxeve Vjekoslav Skledar

Inače, Golubić i Brnas provjereni su tim iz Khala bara u Tkalčićevoj, u kojem se također poslužuje sushi. Sam Golubić počeo je u Binimotu, radio je i u Timeu, a u Khali je shvatio da Zagrepčani vole sushi, ali se drže podalje prvenstveno zbog cijena: “Ideja za Mangu se pojavila iz vedra neba, kao i ovaj prostor u Branimiru. Željeli smo ljudima pružiti sushi od jednako kvalitetnih sastojaka kao oni koje koristimo u Khali, ali po puno nižoj cijeni. Time prvenstveno želimo privući mlađe goste, studente”, priča nam Golubić dok radi na smišljanju novi jela koje će uskoro dodati na meni.

Manga sushi Vjekoslav Skledar

Za one koji baš i nisi presigurni oko isprobavanja sushija, kako uostalom ni on sam nije bio u početku, Golubić preporučuje da krenu s Mini Gunkanboxom: “To je pirjani losos, odnosno termički je obrađeno, a opet ima taj azijski štih. To nam najviše ide kod ljudi koji na dođu prvi puta probati sushi i nisu sigurni što bi uzeli. U principu uvijek postoji strah jer se radi o sirovoj ribi. Osim toga imamo i Age Ebi, što je kozica u tempuri, znači, također termički obrađeno. Ta dva boxa su baš za početnike sa sushijima, a super su i za djecu.”