Telegram.hr

Još se ne zna tko je zagadio vodu u Brodu. Telegram je došao do zapisnika istrage i zvuči prečudno

Zagađenje vode u vodovodnoj mreži iz koje se opskrbljuju građani Slavonskog Broda, krajem ožujka ove godine, čini se, jedna je od većih, do danas neobjašnjenih misterija, vrijedna epizode popularne tv-serije X files. Telegram je ovih dana došao u posjed više od 150 stranica materijala iz istrage koja se oko toga vodila, a koji otkrivaju dosad nepoznatu stranu te misterije.

Ona se, doduše tek šturo, mogla iščitati iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu koje se oglasilo u srpnju ove godine senzacionalnim zaključkom: do onečišćenja uzoraka vode, vjerojatno, došlo je slučajno.

U tom priopćenju kaže se kako je istraga o tome zašto su Brođani nekoliko dana bili bez pitke vode bila usmjerena i na utvrđivanje kaznene odgovornosti osoba koje su sudjelovale u prikupljanju uzoraka vode, njenog transporta i laboratorijskog ispitivanja. Utvrđen je identitet svih osoba ”koje su došle u kontakt s uzorcima vode i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja vode”.

Slučaj će, dakle, ostati potpuna misterija

Iz dokumenata u posjedu Telegrama sada se zna i tko su osobe prema kojima je bila usmjerena istraga, kakvog je opsega istraga bila i što je istražitelje zanimalo. No, ta istraga, o kojoj ćemo nešto kasnije, nije dala nikakva rezultata, pa se eto, s obzirom da je zaključena, nikada neće saznati zašto je cijeli jedan grad (s vodovodnom mrežom koju koristi 90.000 ljudi) nekoliko dana bio bez pitke vode. Prava priča za X-files.

ŽDO Slavonski Brod zaključio je kako je ”nakon poduzimanja svih potrebnih radnji, utvrđeno da se ni u postupanju tih osoba ne ostvaruju obilježja prijavljenih, a niti kojih drugih kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”. Dakle, potpuna misterija.

Miris benzina i mrlja na tisuću kvadrata trave

S obzirom da se cijeli događaj zbio prije sedam mjeseci, valja ukratko podsjetiti kako je do cijelog eko-incidenta došlo. Službenici PU Brodsko-posavske, 28. ožujka, nakon dojave izašli su na mjesto događaja gdje su oko 13.15 sati, u blizini poslovne zgrade tvrtke Plinacro, na zapadnoj veznoj cesti kod Gromačnika, u blizini Slavonskog Broda, na travnatoj površini uočili crnu mrlju na oko 1.000 metara četvornih koja je, kako stoji u očevidu ”imala intenzivni miris benzina”.

Tada se ispostavilo da je tvrtka Crodux, od Plinacra zatražila ispitivanje cijevi produktovoda, izgrađenog 1968. godine. Crodux je bio potencijalni zakupac produktovoda kojim je trebao snabdijevati plinom rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, gradu u BiH, s druge strane Save.

Plinacro je te radove povjerio tvrtki Mato – LD, iz Ivanić Grada, čiji su radnici toga dana u produktovod utisnuli dušik pod tlakom od 1,8 bara. Bilo je to oko 11 sati, a dva sata kasnije, u krugu tvrtke Plinacro, osjetio se jak miris benzina i pojavila se ona ogromna mrlja, na travnatoj površini, čiju je veličinu policija procijenila na tisuću metara četvornih.

Vrlo neobični navodi punomoćnika tvrtka Crodux

U zapisniku PU Brodsko-posavske stoji kako je tijekom očevida ispitan i Branko Radošević, koga se spominje kao punomoćnika tvrtke Crodux. On je, a ovo je za našu priču posebno važno, izjavio kako se iz produktovoda izlilo oko 150  litara (!) tekućine. Dva dana kasnije Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije javlja da je u vodovodnoj mreži kojom se koriste stanovnici drugog po veličini grada u Hrvatskoj, drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi, a analize pokazuj deseterostruko veće vrijednosti od dopuštenih.

U Slavonskom Brodu nastaje alarmantno stanje. Na sastanak Stožera civilne zaštite u taj grad stižu premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, te ministri zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zdravstva Milan Kujundžić. Hrvatska vojska doprema cisterne s pitkom vodom, a Crveni križ flaširanu vodu. Građani su očajni, tiskaju se pred cisternama i guraju za bočice pitke vode. I sve to, čini se, zbog onih 150 litara (!) benzina koji su, prema riječima punomoćnika tvrtke Crodux, iscurili iz produktovoda za kojeg se tvrdilo da je prazan.

Ispitani su ljudi koji su bili u doticaju s uzorcima

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, odmah je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, pa se prikupljaju uzorci tla, ali i vode. S analizom uzoraka tla sve ide dosta traljavo, no zato istraga oko analize uzoraka vode ide izvrsno. Točnije, istraga o osobama koje su bile u kontaktu s uzorcima vode – od onih koji su uzorke uzimali, vozača koji su prevozili uzorke, do osoba u laboratorijima koje su radile analizu.

A sve je počelo još jednom kaznenom prijavom koju je 13. travnja, također protiv NN osobe, podnijela nezavisna vijećnica u gradskom vijeću, Slavica Lemaić. Ona je posumnjala da su ”uzorci vode bili kontaminirani od strane nepoznatog počinitelja”.

Policija se raspitivala i o privatnostima kod bivše žene

Istraga, po nalogu ŽDO Slavonski Brod, sada kreće u drugom pravcu. Službenici PU Brodsko-posavske u razdoblju od 6. do 15. travnja ispitali su ukupno 18 osoba, koje su dolazile u dodir s uzorcima vode poslanim na analizu. Radi se o zaposlenicima Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u Slavonskom Brodu i Osijeku. Devetero njih podvrgnuto je i poligrafskom vještačenju, a koliko je napora policija uložila da bi pronašla osobu koja je namjerno ili nehotično kontaminirala uzorke vode (što je bio cilj cijele te 10-dnevne akcije) svjedoči i bilješka o obavijesnom razgovoru s bivšom suprugom jednog od zaposlenika ZZJZ-a u Slavonskom Brodu.

Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi, kako taj zaposlenik ZZJZ-a sada živi s drugom ženom (njeno ime navodi se u službenoj zabilješci!) u iznajmljenom stanu, te spominje čak i ime stanodavke, kao i podatak da je njihova maloljetna kći (čije se ime također navodi u službenoj zabilješci!) bila na ručku kod oca kada je on komentirao zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

Ispitivali su i čistačicu iz Zavoda za javno zdravstvo

Jednu od službenica ZZJZ-a iz Slavonskog Broda koja je zajedno s kolegom uzorke prevozila u Osijeku, policijski je službenik pitao jesu li usput, na nekoj od benzinskih crpki, točili gorivo, a koliko se pedantno i sveobuhvatno vodila istraga o tom dijelu priče o zagađenoj brodskoj vodi, vidi se i iz službene zabilješke u kojoj je svoja saznanja o mogućem namjernom ili slučajnom zagađenju dala i čistačica u brodskom ZZJZ-u!

No, nakon sati i sati istrage i ispitivanja, poligrafskog vještačenja i kopanja po privatnom životu moguće sumnjivih osoba, u posebnom izvješću koje je brodska policija poslala ŽDO Slavonski Brod skrušeno se priznaje da nije otkriveno tko bi, namjerno ili slučajno, mogao zagaditi uzorke vode. Pri tom je, ponavljamo, bilo i devet (9) poligrafskih vještačenja!

Zanimljivo u cijeloj priči je i to, da kad se radilo o uzorcima tla oko zagađenog područja, nije bilo iste policijske pedantnosti. Postoji samo jedna zabilješka vezano uz osobe koje su sudjelovale u ispitivanju produktovoda. Nitko od onih koji su uzimali uzorke tla, tla za koje je vještak napisao kako se ne može izjasniti je li tekućina koja je iscurila iz produktovoda mogla dovesti do povećanja razine ugljikovodika u uzorcima vode u brodskom vodovodu, nije dao iskaz policiji. I naravno, nitko od njih nije podvrgnut poligrafskom ispitivanju.

Odvezeno je 50 cisterni, ni danas se ne zna čega

Ostaje pitanje zašto se prema onima koji su nosili uzorke vode na ispitivanje postupalo tako sveobuhvatno, predano i išlo u nevjerojatne detalje, dok se s osobama koje su uzimale uzorke tla i prevozile ih iz Slavonskog Broda u Zagreb, uopće nije razrovalo, niti se posumnjalo da su moglo manipulirati tim uzorcima.

Sve je još čudnije, a to brodsku misteriju sa zagađenjem vode čini još zagonetnijom, kada se zna de je tijekom prošlog mjeseca iz produktovoda (za kojeg se tvrdilo da je prazan) odvezeno više od 50 cisterni tekućine koja se u njemu nalazila, dakle više od 500.000 litara nečega čiji sadržaj ni do danas nije objavljen.