Politika & Kriminal

Kada misle smijeniti ravnateljicu koja je naredila da se četvero djece ostavi gladno?

Vlada može odlučiti da će financirati prehranu za svu siromašnu djecu, ali to od ravnateljice Marice Jurčić neće napraviti boljeg čovjeka

Karlovačka županija ima za stranačke uhljebe, aute i domjenke, pa je valjda kadra izdvojiti po bijednih pet kuna dnevno za školski obrok siromašnoj djeci. Da su malo uštipnuli od svoje reprezentacije, već bi našli odakle će. Ovako je dostojanstvo siromašnih sedmogodišnjaka nepovratno skršeno. A sva ostala djeca dobila su sramotnu poduku da je u redu biti hladan, sebičan i okrutan, možda još i više prema Romima

Gospođa Marica Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Draganići, 14 kilometara udaljene od Karlovca, ovoga je tjedna javno uputila apel Vladi da ”država osigura besplatan školski obrok za svu djecu u Hrvatskoj”.

Prijedlog zvuči humano, osjećajno i izvrsno. Ako ne znamo da ga je ravnateljica Jurčić iznijela u svom obranaškom pokušaju da naknadno opravda rijetko odvratan događaj koji se u ponedjeljak desio u njenoj školi. I to upravo po njezinom izričitom nalogu.

Nije za ovo potrebno povjerenstvo

Toga dana četvero djece iz prvog razreda ostalo je gladno jer je ravnateljica Marica Jurčić strogo zabranila da se školski obrok servira djevojčicama i dječacima čiji roditelji za njega nisu platili.

Svi mališani koji su posramljeno gledali kako drugi jedu dok se njih kažnjava – romske su nacionalnosti. U odgojno-obrazovnoj ustanovi hrvatske države kojom upravlja dotična Marica Jurčić, jednoj djevojčici, koja je osjetila nelagodu pa je svoje sljedovanje htjela podijeli s prijateljima, zabranjeno je da to učini.

Mnogi mediji, među kojima je i Telegram, izvijestili su o toj neviđenoj sramoti pa sam očekivala da će se ta situacija već za dan ili dva razriješiti momentalnom smjenom ravnateljice. Osoba koja je kadra malu djecu pred svima ovako osramotiti i poniziti zbog šalice čaja i komada kruga s najjeftinijom paštetom, sigurno ne zaslužuje da upravlja školom.

Da bi se nakon ovakvog postupka dodatno testirale njene pedagoške i ljudske kompetencije, nije potrebna nikakva istraga, povjerenstvo, niti inspekcija. Ali još se nije desilo ništa, a veliko je pitanje hoće li ikad.

Ožiljak za cijeli život

Povodom ovog slučaja, ministrica Blaženka Divjak izjavila je, doduše, kako je ”nedopustivo da djeca u 21. stoljeću nemaju primjerenu razinu potpore jer sredstva postoje, i preko fondova i preko osnivača”. I Karlovačka županija zatražila je ”očitovanje”. No, pitamo se čemu to uopće?

Jer dostojanstvo i samopouzdanje to četvero draganićkih sedmogodišnjaka nepovratno su skršeni, ožiljak će ostati za cijeli život. A sva ostala djeca dobila su usred škole sramotnu poduku da je u redu biti hladan, sebičan i okrutan, možda još i više prema Romima. Stvarno su im badava stavili u kurikulum sve te lijepe priče o drugarstvu, suosjećanju i toplini ako će im upravo njihovi odgojitelji pokazivati da je poželjno ponašanje nešto sasvim suprotno.

I badava se ravnateljica nedostojno pravda kako je dotacijama pokrivena hrana samo za jedan broj siromašne djece, dok za učenike prvih razreda nije doteklo novca. Pa zašto pomoć za svoje đake nije ishodila na bilo koji način, a načina ima?

Četiri šnite kruha

Karlovačka županija, na primjer, ima para za sve stranačke uhljebe, aute i domjenke, pa je valjda kadra izdvojiti bijednih pet kuna dnevno za školski obrok siromašnoj djeci. Da su malo uštipnuli od svoje reprezentacije, već bi našli odakle će. A ravnateljica je, u krajnjem slučaju, mogla pozvala u pomoć tvrtke, obrtnike, OPG-ovce i građane i skupilo bi se dovoljno petaka za sve gladne đake.

Pa čak i da svi pokušaji propadnu, zbornica ravnateljice koja se poziva na iracionalni autoritet svojih ”37 godina rada u sustavu”, skupila bi nekako četiri šnite kruha dnevno da ih stavi u ruke svojim učenicima koji ni doma nemaju što jesti. A djevojčica kojoj je zabranjeno da podijeli svoju užinu s prijateljima bila bi posebno pohvaljena za svoju dobrotu i istaknuta kao primjer svima drugima.

Tako bi postupio netko tko je dostojan da vodi školu, a u Draganićima očigledno nemaju takvu osobu. Vlada sutra može odlučiti da će financirati školsku prehranu za svu siromašnu djecu, ali to od ravnateljice Marice Jurčić neće napraviti ništa boljeg čovjeka. Kada će je, dakle, maknuti?

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu