Komentari

Kako je HDZ-ova Sunčana Glavak u EU Parlamentu podijelila packe novinarima koji su ‘na posljednjoj liniji obrane demokracije’

Što danas radi gospođa koju je iz dopisništava HRT-a u Čakovcu i Varaždinu politika katapultirala na fenomenalno plaćenu poziciju

Stvarno je nečuveno da upravo političarka s novinarskim backgroundom svisoka kritizira novinare pred cijelim europskim auditorijem, i to baš u sklopu teme o fizičkim likvidacijama reportera i istraživača diljem svijeta. Žena se očito toliko osilila da se iz svojih zlatnih cipele usuđuje postavljati iznad svojih bivših kolega koji crkavaju da bi građanima pokazali gdje ih se laže, potkrada i tko im radi o glavi. Ona je valjda na prvoj crti obrane demokracije, a oni znaju zabrazditi na posljednju? 

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak ustala je prije dva dana pred kolegama iz svih 28 zemalja EU ne samo kao globalna poznavateljica novinarskog rada i novinarstva, nego i autoritet koji bi ljude iz medija mogao podučiti njihovom poslu. U raspravi o nekažnjavanju za zločine počinjene nad novinarima, kojom je u utorak predsjedao potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Glavak je održala kratki govor skromnih dometa da bi istresla nekoliko općepoznatih zbirnih podataka o ubojstvima novinara i kako je ona jako protiv toga, ali je već u uvodnom pasusu svoje papazjanije izjavila sljedeće:

”Novinari su u pojedinim dijelovima svijeta na posljednjoj liniji obrane demokracije. Upravo zato moramo poseban naglasak staviti na obrazovanje i osposobljavanje mladih novinara, kao i na poboljšanje medijske pismenosti”.

A što drugo nego prečuti?

Osupnuvši se nedvojbeno nad tako promašenim i neumjesnim komentarom izrečenim unutar teme o svirepim odmazdama nad novinarima koji nose glavu u torbi i stradavaju da bi razotkrili opačine i kriminal, te o istragama koje u 90 posto slučajeva ostaju bez rezultata – diskusiju gospođe Glavak svi su europarlamentarci naprosto prečuli. A što drugo?

No, ona sto posto smatra kako je europskim kolegama priopćila nešto ekscelentno i epohalno pa je svoj govor ponosno podijelila na svojoj Facebook stranici da mu se svatko može diviti.

Dakle, nije u redu novinare baš ubiti – proizlazi iz sastavka Sunčane Glavak – ali možda se takvim prenapadnim reakcijama ponekad ne treba ni sasvim čuditi budući da oni ”u nekim dijelovima svijeta” znaju biti ”na posljednjoj liniji obrane demokracije”.

Poduka s plaće od 10 hiljada eura

I to govori žena koja je u HDZ i na funkcije otišla iz novinarskog zanimanja i još je članica Hrvatskog novinarskog društva sa statusom u mirovanju, što se dopušta svima koji skrenu u politiku. Da sam u vodstvu HND-a, izbacila bih je s guštom već danas popodne.

Jer stvarno je nečuveno da upravo političarka s novinarskim backgroundom svisoka dijeli packe novinarima pred cijelim europskim auditorijem, i to baš u sklopu teme o fizičkim likvidacijama reportera i istraživača diljem svijeta. Ona je valjda na prvoj crti obrane demokracije, a oni znaju zabrazditi na posljednju? A koji to? Gdje? Koje to novinare tako paušalno optužuje gospođa Glavak na plaći od deset hiljada eura mjesečno? I koga bi to ona smjela opominjati i s kakvim to velikim novinarskim znanjima i uspjesima?

Pa gospođa je iz dopisništava HRT-a u Čakovcu i Varaždinu strugnula u politiku čim joj se pružila prilika da bi postala glasnogovornica, saborska zastupnica HDZ-a, a na koncu, evo, i HDZ-ova europarlamentarka.

Ma kakva Oriana Fallaci, kakav Bob Woodward?

Doduše, kad netko totalno izvan struke čita o njenim navodno fantastičnim postignućima u tragično deplasiranoj hrvatskoj Wikipediji – gdje, dakako, po broju slova neusporedivo nadmašuje Orianu Fallaci i Boba Woodwarda – može mu se možda učiniti da je u novinarstvu kao takvom uhvatila boga za bradu.

Ali, srećom, znamo i tu Wikipediju, a i Sunčanu Glavak, učiteljicu koja je magistrirala novinarstvo, nezamijećenu novinarku koju je politika lani katapultirala na fenomenalno plaćenu političku poziciju u EU parlament. Gdje više nitko nikad nije čuo što to ona zapravo radi ”za Hrvatsku”, a očito i bolje je da nije. Jer se žena putem toliko osilila da se iz svojih zlatnih cipele usuđuje postavljati iznad novinara – svojih bivših kolega – koji crkavaju da bi građanima pokazali gdje ih se laže, potkrada i tko im radi o glavi.

Zato predlažemo HDZ-u da u Europskom parlamentu sada još kandidira Sunčanu Glavak za predsjednicu žirija nedavno ustanovljene europske nagrade u počast malteške istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia. To je ona koja je 2017. godine raznesena auto bombom kad je otkrila da su brojni malteški dužnosnici umiješani u pranje novca, utaje poreza i drugi kriminal. To bi bila adekvatna počasna pozicija za HDZ-ovu zvijezdu Sunčanu koja je, kako je hvali Wikipedija, ”za svoj televizijski rad dobila je brojna priznanja i zahvale kao što su one Varaždinske burze, brojnih općina i udruga, Biskupije te mnogih drugih”.

Nastavite čitati