Kako je Milijan Brkić ponovno postao bitan igrač u HDZ-u

Htio, ne-htio, Plenković će se morati pomiriti s činjenicom da je Brkić uključivanjem u kampanju opet postao faktor

Izgubi li predsjednica, to se svakako neće moći predstaviti kao krivnja čovjeka koji je iz političkog naftalina na svjetlo dana izvađen tek na zadnjem skupu prvog kruga predsjedničkih izbora. Napravi li, pak, predsjednica u ovom trenutku ne baš preizgledan preokret (jedan od naših sugovornika iz HDZ-a usporedio je to sa situacijom kad je Dinamo vodio protiv Šahtara 3:1 pred kraj utakmice) - o Brkićevim operativnim sposobnostima će se opet početi pričati bajke.

“Što se mene tiče vrlo dobro znam kuda vodim Hrvatsku i HDZ”, izjavio je premijer Andrej Plenković zadnjeg dana kolovoza 2018. godine. Sličnu izjavu ponavljao je od tad mnoštvo puta. Milijan Brkić je jučer, između dva kruga predsjedničkih izbora, inkorporiran u izborni stožer predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. I tu na Plenkovićevu priču o pozicioniranju HDZ-a dolazi – točka.

Povijest odnosa dvojice nominalno najmoćnijih ljudi najjače stranke u Hrvatskoj (Brkić je zamjenik predsjednika) burna je, pritom, čak i za kriterije prostora na kojima su burni odnosi među ljudima tek solidan jezični eufemizam za ono što se zbiva u stvarnosti. Još prije malo više od godinu dana činilo se da su Brkiću dani u HDZ-u definitivno odbrojani.

Najave obračuna

Nakon što je izbila afera SMS u kojoj je zbog dojave Franji Vargi da mu se priprema uhićenje priveden Brkićev kum i bivši suborac (i u tom trenutku vozač tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića) Blaž Curić, duhovi u HDZ-u su se uzburkali do točke vrenja. “Ovo je obračun, i to žestok, šefa HDZ-a Andreja Plenkovića s njegovim zamjenikom Milijanom Brkićem. Tu sada nema dileme”, govorili su novinarima visoki izvori iz te stranke.

Tadašnji politički tajnik stranke i ministar uprave Lovro Kuščević govorio je javno na pitanja o aferi SMS kako “HDZ neće tolerirati ponašanja koja štete stranci”. Ni Plenković nije imao previše razumijevanja. Govoreći o istoj temi u studenom prošle godine kazao je: “Što više informacija o njoj izlazi u javnost i što više saznajemo, iako ne mogu reći što je istina, to mi izgleda sve gore i sve lošije”.

Lijepa riječ i pirova pobjeda

Nešto kasnije, nakon lošeg rezultata HDZ-a na svibanjskim izborima za europski parlament, opet se počelo pričati o mogućem okršaju s unutarstranačkom oporbom, krivom za “crne labudove” koji su navodno utjecali na osvajanje samo četiri mandata. Plenković opet javno nije imao lijepu riječ za Brkića: “Ja ga nisam vidio u ovoj kampanji. Nije pridonio ništa što se toga tiče”.

Danas, na isteku godine u kojoj HDZ ostvario pirovu pobjedu na europskim i poraz na prvom krugu parlamentarnih izbora, Lovro Kuščević je bivši politički tajnik stranke i bivši ministar. Milijan Brkić, čovjek s kojim se skoro punih godinu dana iščekivao Plenkovićev “konačni obračun” je postao jedna od bitnijih figura u stožeru kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Danas je, dakle, jasno da Andrej Plenković više nema, ako je ikad i imao, punu kontrolu nad HDZ-om.

Predsjedničina želja

Koliko se može doznati, priključivanje Brkića stožeru bila je želja Kolinde Grabar-Kitarović, koja očito u njemu vidi čovjeka koji može pokrenuti “teren” na način na koji je to napravio u drugom krugu predsjedničkih izbora 2015. godine. Čini se, pritom, i da Plenković tim odabirom nije baš presretan – premijerova današnja izjava o tome da će Brkić biti angažiran na mobilizaciji birača u BiH i dijaspori je dobar primjer.

Jer, kad bi Brkić bio zadužen samo za inozemstvo, to bi svakako njegov značaj za cijelu priču umanjilo, no u isto vrijeme je pitanje koliko bi to imalo smisla – jer iz dijaspore dolazi oko četiri posto birača. To nije malo, ali je u okolnostima aktualne Milanovićeve prednosti ipak – premalo.

Win-win

S tim da je ovo, naknadno ubacivanje Brkića u priču za njega samog apsolutno win-win situacija. Izgubi li predsjednica, to se svakako neće moći predstaviti kao krivnja čovjeka koji je iz političkog naftalina na svjetlo dana izvađen tek na zadnjem skupu prvog kruga predsjedničkih izbora. Napravi li, pak, predsjednica u ovom trenutku ne baš preizgledan preokret (jedan od naših sugovornika iz HDZ-a usporedio je to sa situacijom kad je Dinamo vodio protiv Šahtara 3:1 pred kraj utakmice) – o Brkićevim operativnim sposobnostima će se opet početi pričati bajke.

S kojim god se, dakle, Plenković raspoloženjem probudio 6. siječnja, jedna stvar će biti izvjesna – Milijan Brkić je opet postao mainstream igrač u HDZ-u. I kao takav, izrazito bitan faktor na unutarstranačkim izborima koji su prvi sljedeći na političkom rasporedu burne 2020. godine.

Jasmin Klarić
Telegram autor
626 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program