Politika & Kriminal

Kako je slučaj gej para koji želi udomiti dijete prokazao apsolutnu nekompetenciju ministrice Bedeković

Čak i ako je pedantno ispunila imovinsku karticu i nema neprijavljenih nekretnina, nije joj mjesto u Vladi

Vrlo originalno tumačenje, s kojim ministrica socijale i obitelji sama sebe amnestira od svojih ekskluzivnih službenih ovlasti u slučaju Šegota-Kožić, moglo je proizaći samo iz činjenice da je tragično nekompetentna i da nema blage veze što sve spada u njene odgovornosti. Ministrica se mora miješati u rad centara za socijalnu skrb jer im je nadređena i mora ih kontrolirati jer je inače badava plaćamo.

Generalno, Hrvatska je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića isprobala dvije vrste ministara, a iznimaka koje se u tu plošnu klasifikaciju ne uklapaju vrlo je malo. U prvoj su grupi ministri kojima su primarni interes bili ili jesu stanovi, kuće, vikendice, parcele, bazeni i razni drugi sadržaji osobnog bogaćenja. Drugu čine članovi premijerovog kabineta koji ili ne znaju raditi svoj posao, ili ga uopće ne žele raditi. Neki ne žele jer su nestručni i ne znaju, a neki bi možda i znali, ali im se ne da.

Među ovima posljednjima – koji su medijski ponešto zapostavljen jer su nekretninci maestozno zauzeli cijelu pozornicu – posebno se ovih dana istaknula ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Nekretninci i nesposobni

Prva skupina je otvorena knjiga s nizom poznatih imena koja navodno nisu dobro shvatili kako uvrstiti vlastite pokretnine i nekretnine u imovinske kartice i spremni su javnosti u oči tvrditi da je teže ispuniti taj papir nego riješiti Einsteinovu zagonetku.

I opet, nakon svih poznatih afera, mediji otkrivaju i friški slučaj, ministra obrane Damira Krstičevića, koji – posve predvidivo – svoje petljancije s kvadratima također pravda banalnim izmotavanjem da je on ”to tako poveza”. Jučer je u iste probleme upao čak i ministar pravosuđa, pravnik po struci, Dražen Bošnjaković. Čekamo i nove nastavke.

Dvije ministarske kategorije u nekim se slučajevima ne mogu točno razdvojiti jer su pojedini ”nekretninci” ujedno i nekompetentni za ministarske položaje, a dio nekompetentnih također voli nekretnine.

Nova ministrica već šiša bivšu

Što se tiče ovog drugog bloka nekompetentnih i njegove nove zvijezde Vesne Bedeković, treba reći da nije bilo posebne sreće ni s njenom prethodnicom ”tako-je-to-u-braku” ministricom Nadicom Murganić. No gospođa Bedeković brzo napreduje i već šije Murganićku za cijelu milju. Prvo joj je prije mjesec i pol dana šest bolesnih i nemoćnih ljudi živo izgorjelo u nelegalnom staračkom domu kraj Oroslavja, a sada se proglasila nenadležnom u stvari koja je u njezinoj direktnoj i isključivoj zoni odgovornosti.

Riječ je o poznatom slučaju istospolnog para koji je sklopio životno partnerstvo, Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću, a kojima je Centar za socijalnu skrb najprije odbio zahtjev da postanu udomitelji da bi ta dva uporna gospodina u prosincu dobila bitku na Upravnom sudu. Time je priča trebala biti završena, a Šegota i Kožić zaštićeni od diskriminacije i uvršteni na popis udomitelja djece bez roditeljske skrbi.

Ili provodiš odluku suda, ili odlaziš

Centar za socijalnu skrb dužan je, naime, kao i sve ostale pravne i fizičke osobe u bilo kojem postupku, odmah primiti na znanje i provesti odluku suda. No kako u Hrvatskoj često nije gotovo ni kad je zakonski gotovo, tako je ravnateljica zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, stanovita Tatjana Brozić Perić, ponovno samovlasno odlučila osporiti Šegoti i Kožiću pravo na udomiteljski status. Takav klin u pravni poredak zabila je ravnateljica uz nečuveno objašnjenje kako se ona ”s odlukom suda ne slaže”.

Pritom je, naravno, i slabo pravno pismenoj osobi jasno da su osobna promišljanja, ideološki stavovi i eventualne predrasude službenika javne vlasti u vezi s provođenjem bilo koje odluke suda potpuno irelevantni. Nadležna osoba neće i ne mora provesti sudsku odluku jedino onda kad zbog svog uvjerenja podnese ostavku i posveti se nekoj drugoj okupaciji. To jest, ili postupaš kako je odredio sud, ili odlaziš.

Džaba je plaćamo

Pa umjesto da je ministrica Bedeković odmah u tišini smijenila Tatjanu Brozić Perić kao službenicu kojoj je nadređena, ona izjavljuje kako se prvo, u taj slučaj ne može miješati i drugo, ne može propitivati odluke iz nadležnosti Centra za socijalnu skrb. To, dakako, nije točno. Za nadzor nad centrima socijalne skrbi zaduženo je upravo ministarstvo Vesne Bedeković i jedino ono. Istina je, prema tome, upravo suprotna. Ministrica se u rad centara za socijalnu skrb mora miješati i mora ih kontrolirati jer je inače džaba plaćamo.

To znači da je vrlo originalno tumačenje šefice jednog Vladinog resora – s kojim sama sebe amnestira od svojih ekskluzivnih službenih ovlasti – moglo proizaći samo iz činjenice da je ministrica Bedeković tragično nekompetentna i da nema blage veze što sve spada u njene odgovornosti.

Moguće da ona nema neprijavljenih nekretnina i da je pedantno ispunila imovinsku karticu, ali to nije dovoljno da sjedi u Vladi. Nakon izjava koje je dala, morala bi se sada pakirati u kartonske kutije zajedno s Milanom Kujundžićem.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu