Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako se ljutita pobuna iz Hvidre, na žalost krajnje desnice, preokrenula u Plenkovićevu korist

Trend brzog loženja braniteljske populacije pretvorio u trend brzog hlađenja.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako se ljutita pobuna iz Hvidre, na žalost krajnje desnice, preokrenula u Plenkovićevu korist

Trend brzog loženja braniteljske populacije pretvorio u trend brzog hlađenja.

Od cijele bure i oluje, koja je veselila Plenkovićeve protivnike na krajnjoj desnici, ostalo je skoro ništa. Na tapetu je još samo glavni državni odvjetnik koji "presporo" razmatra prijavu protiv Pupovca. A Plenković im je izgleda ostavio i veselje da i dalje pričaju o posebnoj saborskoj sjednici koju su isprva željeli pretvoriti javnu u optužnicu protiv Pupovca. No ni od toga neće biti ništa. Plenković je opet sasvim uhvatio uzde. Kao što se u vječnoj alijansi HDZ-a i Hvidre i pristoji.

Sastanak Andreja Plenkovića s najužim vodstvom Hvidre, na koji je premijer danas doveo i ministra branitelja Medveda, obrane Krstičevića i policije Božinovića, potvrdio je da se dobro ispuhuje antivladina pobuna koja je počela bubriti u Hvidri.

Premda su vrata današnjeg “bilateralnog” brušenja stavova između šefa izvršne vlasti u državi i najveće veteranske nevladine organizacije bila zatvorena za novinare, posve je jasno da se trend brzog loženja braniteljske populacije pretvorio u trend brzog hlađenja.

HDZ je sasvim otvoreno upravljao čelništvima Hvidre od njenog osnutka, a vijest je da se tu ništa nije promijenilo ni sada, iako se taj bratski front pokušava izbušiti grassroot akcijama odmetnute stranačke desnice.

Više ne traže raskid koalicije s SDSS-om

Preokret u korist Plenkovića može se lako iščitati iz izjava koje su nakon sastanka dali šef Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić te ministar branitelja Tomo Medved.

Umjesto teških napada na ovu Vladu preko leđa Plenkovićevog koalicijskog partnera Milorada Pupovca i njegove stranke SDSS, a oni su još prije tjedan dana iskakali iz raznih izvora s legitimacijom branitelja i ratnih invalida, sada je nova slatka mantra “dijalog, dijalog, dijalog nema alternative”.

Nakon ustaničke i huškačke izjave Tomislava Josića, savjetnika za branitelje vukovarskog gradonačelnika Penave – “naoštrili smo motike, čekiće, lopate i vile” – i drugih opasnih zalijetanja poput onoga da će branitelji “blokirati Sabor”, pobunjenici su se uglavnom smekšali kao putar.

Od premijera Plenkovića više ne zahtijevaju da smjesta raskine koaliciju sa SDSS-om, strankom srpske nacionalne manjine, zbog Pupovčevih izjava o eskalaciji ustaštva i povezivanja današnje Hrvatske s Pavelićevom NDH.

Odjednom su za ‘smirivanje tenzija’

Ne prijete više premijeru ni referendumom za izvanredne izbore. Zgodno je kako se sada za “smirivanje tenzija” zalažu upravo oni koji su ih nedavno opet pokrenuli i kako su upravo oni iznenada došli do zaključka da više ne trebamo biti “taoci prošlosti”.

Kroz taj brzinski kolut natrag, iz Hvidre odjednom dolaze i uljudni pozivi Pupovcu na razgovor “da nam objasni, da čujemo njegove argumente”. Kao da je netko branio Hvidri da se sastane s Pupovcem i da čuje njegovu stranu priče o ekstremizaciji javnog prostora i možda dogovori s predstavnicima srpske manjine neku strategiju kako da se to smiri i zaustavi u interesu svih.

A pozive političkom čelniku hrvatskih Srba javno šalje u eter upravo Josip Periša, šef Glavnog odbora Hvidre, koji je do jučer, također javno, smjenjivao Đakića kao navodnog eksponenta Plenkovićeve politike “suradnje s Pupovčevim Srbima”.

Jednoglasna podrška premijeru

Doduše, u međuvremenu je HDZ-ova gradska vijećnica Ivona Milinović izvela najnoviji šovinistički skandal izjavivši na televiziji kako u Rijeci ne trebaju vrbe jer imaju samo šest posto Srba, ali bi možda dobro došle mjestima u Dalmaciji gdje je srpskog stanovništva 30 i 40 posto. Mogli bismo se našaliti da je to smirilo ekstremističku struju u Hvidri jer ih je uvjerilo da HDZ-ovi ljudi na terenu i dalje “ispravno” dišu, pa će na skorim izborima “ispravno” i glasati.

Ali – opet – vrh HDZ-a se od Milinovićke oštro ogradio. Dakle, opet s te strane ne bi bilo razloga za tako otvoreno otopljavanje prema kursu Plenkovićeve ekipe, a iz Hvidre sada svejedno izlazi unisona podrška premijeru. Tako je bilo i danas. Svi smo prijatelji, sve će se lijepo riješiti. Imat ćemo redovite sastanke. Vlada je napravila puno dobrih stvari za Hrvatsku i za branitelje, Hvidra to podržava.

Uglavnom, od cijele bure i oluje, kojoj su se veselili Plenkovićevi ljuti protivnici na krajnjoj desnici, ostalo je skoro ništa, a s vremenom neće ni to. Na Hvidrinom tapetu i dalje je samo još glavni državni odvjetnik koji “presporo” razmatra njihovu prijavu protiv Pupovca za verbalni delikt, ma, evo, cijelih mjesec dana. A Plenković im je izgleda ostavio i veselje da i dalje pričaju o posebnoj saborskoj sjednici koju su isprva željeli pretvoriti u javnu u optužnicu protiv Pupovca. No ni od toga neće biti ništa. Plenković je opet sasvim uhvatio uzde. Kao što se u vječnoj alijansi HDZ-a i Hvidre i pristoji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više