Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako su dečki iz lešinarskih fondova uvjerili Maricu Vidaković da u Agrokoru progura problematični roll-up

Goranko Fižulić detaljno je istražio okolnosti dolaska kontroverznog vulture fonda. Ovo je treći nastavak o Knightheadu

Te večeri 11. travnja 2017. ni gospođa Vidaković nije imala sluha za sve finese Wagnerova prijedloga, ali je shvatila da američko-engleska ekipa nudi pare koje Ramljak i ostali ne mogu uzeti bez njenog pristanka. To je bilo više nego dovoljno za početak jednog divnog i na srednji rok ograničenoga prijateljstva

Goranko Fižulić detaljno je istražio okolnosti dolaska kontroverznog vulture fonda koji je zbog Agrokora ušao u hrvatsku visoku politiku. Ovo je treći nastavak o Knightheadu. Prvi dio možete pročitati ovdje, a drugi ovdje.


Martin Gudgeon stigao je u Zagreb na dan kad je Ante Ramljak preuzimao upravljanje Agrokorom. Gospodin Gudgeon bio je šef europskog odjela koji se bavio restrukturiranjem kompanija u globalnom financijskom gigantu Blackstone Group 2008., kada su njegov tadašnji poslodavac i Agrokor trebali zajednički preuzeti turski trgovački lanac Migros. Blackstone je trebao zajedno s talijanskom bankom Unicredit osigurati financiranje Agrokorove kupovine turske kompanije koja je tada imala tržišnu vrijednost od 2,9 milijardi dolara.

Budući da je prihvaćena konkurentska ponuda londonske investicijske tvrtke BC Partners gospodinu Gudgeonu preostale su samo hrvatske uspomene. Blackstone 2015. odvaja svoju savjetničku diviziju u PJT Partners, a Martin Gudgeon postaje jedan od partnera u novo formiranoj savjetničkoj tvrtki i šef europskog odjela za restrukturiranje i posebne situacije. Kada je početkom 2017. došlo do razvoja izvanredne situacije u Agrokoru Thomas Wagner, suosnivač Knighthead Capital Managementa, izabrao je upravo PJT Partners za svog savjetnika.

Gudgeon nikad nije imenovan u Privremeno vjerovničko vijeće

Martin Gudgeon tako je došao u poziciju da ga Ante Ramljak 11. travnja 2017. predloži za člana Privremenog vjerovničkog vijeća kako predstavnika vlasnika obveznica. Tu vijest prenijela je HINA, a sljedećeg dana objavili su je nacionalni dnevnici, neki u pogrešnoj formulaciji da je „formirano privremeno Vjerovničko vijeće“ čiji je član i „Martin Gudgeon iz Knighthead Capital Manegementa“. Nakon toga Martin je nestao iz svih hrvatskih vijesti vezanih uz Agrokor.

Naime, Trgovački sud u Zagrebu iz do danas neobjašnjenih razloga, nije nikada prihvatio prijedlog Ante Ramljaka i imenovao Martina Gudgeona u Vijeće, već je kao predstavnika vlasnika obveznica umjesto savjetničke tvrtke PJT Partners odredio Knighthead Capital Management. Taj potez je tim čudniji jer je Martin Gudgeon predstavio potpredsjednici Vlade Martini Dalić i Anti Ramljaku PJT Partners kao tvrtku koja „zastupa 40 % vlasnika obveznica.“ Je li u tom trenutku Knighthead Capital Management uopće posjedovao poneku obveznicu Agrokora možemo samo nagađati.

Zamršena promjena uloga najvažnijih autora roll-up kredita

Prva sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća održana je 13. travnja 2017, na dan kada je Sud imenovao pet članova Vijeća. Na toj sjednici vlasnike obveznica nije zastupao ni Thomas Wagner ni Martin Gudgeon, već Tin Dolički, odvjetnik iz Zagreba, iz odvjetničkog društva Bogdanović, Dolički & Partneri koje u Hrvatskoj predstavlja londonsku odvjetničku tvrtku Hogan Lovells, koju je već ranije angažirao Knighthead Capital Management za potrebe pisanja ugovora o roll-up kreditu. Kako je odvjetničko društvo Šavorić & Partneri dalo ključan i nesebičan doprinos pisanju Zakona o postupku izvanredne uprave, opravdano se očekivalo da će upravo ono biti i pravni zastupnik Agrokora, naravno pod uvjetom da u istom postupku više ne savjetuje ni pravno ne zastupa jednog od njegovih najvećih vjerovnika, rusku banku VTB.

Taj plan uprskao je Ante Ramljak onom nesmotrenom email adresom koja je povezala njega i to odvjetničko društvo. Tako je krajem travnja pravni zastupnik Agrokora postao Tin Dolički. Po zahtjevu izvanredne uprave gospodin Dolički odmah se posvetio proučavanju ugovora o roll-up kreditu, koji je izradila odvjetnička tvrtka Hogan Lovells po instrukcijama Knighthead Capital Managementa i PJT Partnersa, a koju njegovo odvjetničko društvo predstavlja u Republici Hrvatskoj.

Tako je na drugu sjednicu Vijeća, na kojoj je predstavljen roll-up kredit, održanu 1. lipnja 2017. Tin Dolički stigao kao pravni savjetnik Agrokora, a Roman Lanier, jedan od direktora iz odjela Martina Gudgeona, bio je predstavnik Knighthead Capital Managementa. Gospodin Lanier bio je nazočan na gotovo svim sjednicama Vijeća, obično u pratnji mlađe kolegice iz PJT-a, Jovane Arsić. Jedino je na ključnu treću sjednicu Vijeća održanu 8. lipnja 2017. na kojoj je dobivena suglasnost za ugovor o roll-up kreditu stigao kao pojačanje i David Riddell, jedan od partnera u PJT Partners. Kreditni aranžman predstavio je Gijs de Reuver, izvršni direktor u Houlihan Lokey, američkoj investicijskoj banci koju je krajem 2016. angažirao Ivica Todorić za izradu plana Project Aisle.

Ključni sastanak bio je onaj s Maricom Vidaković

Ovaj zamršeni i teško probavljiv slijed stalnih promjena uloga najvažnijih autora i suradnika na izradi ugovora o roll-up kreditu započet je na sam dan početka rada Ante Ramljaka u Agrokoru. Tog i narednog dana Thomas Wagner, Anton Anikst i Martin Gudgeon svim su svojim sugovornicima neumorno predstavljali roll-up kreditni aranžman vrijedan više od 300 milijuna eura. Nakon što je sažetak nacrta ugovora prezentiran potpredsjednici Vlade Martini Dalić, guverneru HNB-a Borisu Vujčiću, izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku i njegovom pro bono savjetniku, bivšem i budućem poslodavcu i partneru Tomislavu Matiću, red je došao i na najvažniji od svih sastanaka, onaj s gospođom Maricom Vidaković, predstavnicom velikih dobavljača u još sudski nepotvrđenom Privremenom vjerovničkom vijeću i najglasnijom zastupnicom „interesa hrvatskih dobavljača“.

Prije tog niza sastanaka postignut je načelni dogovor između Sergeja Volka, predstavnika Sberbanke u Vijeću, i Thomasa Wagnera da će u roll-up kreditnom aranžmanu sudjelovati i Sberbanka. Brzi dogovor dvije potpuno različite financijske institucije postignut je i zbog toga što su Sergei Volk i Anton Anikst međusobno „kliknuli na ruskom“. Ali sve to nije previše pomoglo realizaciji drugog od dva ključna cilja zbog kojih je Thomas Wagner došao u Zagreb.

S kojim je ciljevima Thomas Wagner došao u Zagreb?

Prvi cilj je ostvaren i lakše nego što je očekivao. Njegov Knighthead Capital Management imenovan je u Privremeno vjerovničko vijeće jer je on dao časnu pionirsku riječ da njegov fond ima jako puno obveznica Agrokora. Čak i cijela maskerada s njegovim savjetnikom Martinom Gudgeonom i PJT Partners koji je dao časnu pionirsku i Titovu riječ da „zastupa 40 % vlasnika obveznica“ pokazala se nepotrebnom. Naime, prema navodima iz knjige Martine Dalić ni tada, ni kasnije nitko nije pitao skrbničku banku koja je brinula o obveznicama Agrokora, u ovom slučaju The Bank of New York Mellon, jesu li ikada vlasnici tri izdanja obveznica glasali o svom predstavniku u Vijeću.

Jedina potvrda da je PJT Partners u vezi s vlasnicima obveznica, osim gore spomenutih časnih pionirskih riječi gospode Thomasa i Martina, bila je vijest koju je 5. travnja 2017. objavio Bloomberg iz izvora koji nisu željeli biti imenovani kako su „vlasnici neosiguranih obveznica Agrokora[…] stvorili neformalnu skupinu koja je zatražila PJT Partners i Hogan Lovells (odvjetničko društvo koje je izradilo roll-up ugovor, op.a.) da ih savjetuju“. Koliko je vlasnika obveznica činilo tu grupu te koliko su obveznica imali u svom posjedu ni danas nije poznato. Budući da se obveznicama dnevno trguje volju trenutne većine može i mora propitkivati samo skrbnička banka.

Početak jednog divnog i ograničenog prijateljstva

Drugi cilj Thomas Wagner tada nije uspio ostvariti. Guverner HNB-a Boris Vujčić bio je vrlo susretljiv i ljubazan, ali on je, po jučerašnjem priznanju N1 Televiziji, sastanak iskoristio kako bi se educirao o toj vrsti kredita za koji nikad prije nije čuo. Tek na sastanku s Antonom Anikstom u svibnju 2017. obećao je da se HNB neće miješati jer se ne smatra nadležnom za takve transakcije što je javno i potvrdio u svojo izjavi 4. srpnja iste godine. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić uputila je gospodu iz PJT-a i Knightheada na Antu Ramljaka, a gospoda Ramljak i Matić nisu htjela ništa obećati.

Tako je na kraju kao zadnja nada preostala Marica Vidaković. Istina, te večeri 11. travnja 2017. ni gospođa Vidaković nije imala sluha za sve finese Wagnerova prijedloga, ali je shvatila da američko-engleska ekipa nudi pare koje Ramljak i ostali ne mogu uzeti bez njenog pristanka. To je bilo više nego dovoljno za početak jednog divnog i na srednji rok ograničenoga prijateljstva te su gospoda Thomas, Anton i Martin napustila sastanak u nadi uspješnog okončanja operacije iako je i dalje ostalo dvojbeno koliko obveznica Knighthead Capital Management smije steći bez prevelikog rizika od gubitka.

Sljedećeg dana Večernji list krasila je naslovnica: „Opet vjeruju u Agrokor. Najveći svjetski fondovi uložit će 400 milijuna eura.“ Thomas i Martin ipak su prije povratka u New York odnosno London, zahvaljujući naporu lokalnih podizvođača bili ohrabreni. Okićeni titulom „najvećih svjetskih fondova“ mogli su se posvetiti štrikanju podrške Ugovoru o najstarijem zajmu koji će na ovim prostorima ostati trajno zapamćen kao roll-up kredit. O tome u nastavku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više