Kakvo veselje: Rejtinzi su takvi da kandidati moraju u opći rat i pritom paziti da ne povrijede osjećaje tuđih birača

Sličan problem koji desnica ima u prvom, Milanović bi mogao imati u drugom krugu

Problem za Grabar-Kitarović i Škoru je, međutim, što postoji i drugi krug. Ako obračun u prvom bude brutalan (a s obzirom na ulog, vrlo lako bi mogao eskalirati) moguće je da će razočarani birači predsjednice ili njenog izazivača s potporom desnice i Mosta u drugom krugu jednostavno odabrati šetnju s obitelji, Netflix ili temeljito čišćenje stana prije nego odlazak na birališta. Kvragu, nije sasvim nezamislivo ni da dio birača Grabar-Kitarović ili Škore iz prvog kruga odluči dati i glas tom Milanoviću

Kako je bilo i za pretpostaviti, nervoza će rasti. Ankete i dalje pokazuju smanjenje razlika između troje najjačih kandidata na predsjedničkim izborima, a drugi krug – koja se god kombinacija u njemu zavrtjela – izgleda sve neizvjesnijim kako se bliže izbori.

Pritom, prava, frenetična kampanja još nije ni krenula. Miroslav Škoro maloprije je objavio svoj prvi spot, Zoran Milanović u nešto ležernijem ritmu obilazi teren, a Kolinda Grabar-Kitarović se i dalje skriva dok njenu kampanju svojim izjavama de facto vodi Andrej Plenković. Kad se ritam ubrza i kad (zapravo, ako) se u izmjenu političkih udaraca uključi i predsjednica, vrijeme će se zgusnuti, a postotci podrške se u takvoj situaciji mogu i znatnije mijenjati.

Hodanje po jajima

Sad je već očito da će i dvoje kandidata desnice i kandidat lijevog centra imati vrlo sličan problem – hodanje po jajima. Grabar-Kitarović i Škoro će se, htjeli-ne htjeli, u prvom krugu boriti za otprilike isto biračko tijelo. Po aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja, onaj tko od njih dvoje uđe u drugi krug, bit će favorit za pobjedu. Dakle, ulog je ogroman i nema sumnje da će se vrlo skoro početi razmjenjivati i direktni, a prilično vjerojatno i nešto prljaviji udarci.

Problem za Grabar-Kitarović i Škoru je, međutim, što postoji i drugi krug. Ako obračun u prvom bude brutalan (a s obzirom na ulog, vrlo lako bi mogao eskalirati) moguće je da će razočarani birači predsjednice ili njenog izazivača s potporom desnice i Mosta u drugom krugu jednostavno odabrati šetnju s obitelji, Netflix ili temeljito čišćenje stana prije nego odlazak na birališta. Kvragu, nije sasvim nezamislivo ni da dio birača Grabar-Kitarović ili Škore iz prvog kruga odluči dati i glas tom Milanoviću, kod kojeg je suverenistička crta ionako cijelu političku karijeru bila daleko izraženija nego što bi se to očekivalo od prosječnog SDP-ovca. A onda bi “preživjeli” desni kandidat iz prvog kruga mogao u drugom ući u velike probleme.

Naravno, postoji uvijek i mogućnost da u drugi krug uđu i sadašnja stanovnica Pantovčaka i kantautor iz Višnjevca, ali u ovom trenutku se to ipak ne čini kao najvjerojatniji rasplet. Ako se to dogodi, onda će samo sukob iz prvog kruga Grabar-Kitarović i Škoro prenijeti na još 15 dana kampanje, s tim da bi bilo prilično zabavno gledati na koje bi načine pokušali dovabiti lijeve birače.

Gdje je Mislav?

Milanović nema previše problema s prvim krugom. Na ljevici i lijevom centru se ne nazire osoba koja bi mu mogla otkinuti značajniji broj glasova u prvom krugu. Populistički glasovi koji idu Mislavu Kolakušiću, čovjeku koji je kao u zemlju propao otkad je zaradio mjesto u Europskom parlamentu, dolaze sa svih strana političkog spektra. Dalija Orešković, koja je još krajem prošle godine imala značajnog političkog potencijala, nakon serije poraza sa svojom strankom Start, tavori oko dva posto u predsjedničkim anketama i uspije li skupiti 10.000 potpisa za kandidaturu borit će se prije svega ne za Pantovčak nego za kakvu-takvu buduću političku prepoznatljivost.

Birači koji su skloni dati glas liberalu Dejanu Kovaču možda su bliži Milanoviću nego desnom dvojcu, no ovdje valja voditi računa o tome da je Kovač kandidat s podrškom HSLS-a, “HDZ-ovih liberala”, stranke koja je prije pet godina podržavala Kolindu Grabar-Kitarović i Tomislava Karamarka.

Delikatno, balans… Milanović?!

Milanović, stoga, neće trebati u prvom krugu previše “gaziti po jajima”. Njegovo je prije svega da animira centar i ljevicu za izlazak na birališta. U drugom krugu ta biračka baza, međutim, gotovo sigurno neće biti dovoljna za pobjedu (ne bude li baš velikog bojkota s desnice koji se spominje nekoliko redaka iznad). Stoga će Milanović morati prilično pažljivo balansirati – tako da motivira “svoje” da izađu na izbore, ali i da ne otuđi pritom previše birače desnog centra i desnice.

Trik je u tome da se pogodi točna, delikatna ravnoteža, koja neće nikog razbjesniti i natjerati na apstinenciju ili prosvjedni glas protiv, a da se u isto vrijeme privuče poneki birač udaljeniji od osnovnih vrijednosti koje kandidati zastupaju. Hm… “gaženje po jajima”, “balans”, “delikatna ravnoteža” i “predsjednik s karakterom”? Moglo bi biti vatrometa.

Uglavnom, troje najjačih kandidata imaju vrlo sličan problem. Grabar-Kitarović i Škoro moraju u široku ofenzivu po birače u prvom, a Milanović u drugom krugu. Pritom moraju paziti da u tom ratu ne samo da nema kolateralnih žrtava ni ranjenika, nego ne smije biti ni – uvrijeđenih. A razlike u anketama se smanjuju. Bit će veselo.

Jasmin Klarić
Telegram autor
630 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program