Politika & Kriminal

Koji se vrag događa u HDZ-u? Je li Kolinda Grabar Kitarović upravo postala kandidatkinja Plenkovićevih neprijatelja?

Izvori iz predsjedničinog tima stali su na stranu Davora Ive Stiera. I još u kampanji očekuju pomoć Ivana Penave

Sama odluka predsjednice i njenog tima da kampanju armiraju sa Stierom i Penavom je, iz njihove perspektive, taktički savršeno logična. Na taj način, naime, Grabar-Kitarović će pokušati barem djelomično prikriti etiketu kandidatkinje stranačkog vrha i u desnom biračkom tijelu ne pretjerano popularnog premijera Plenkovića, te tako ući u potencijalno biračko tijelo Onog Kojeg Neće Doticati. Ali...

“To je izraz njegovih osobnih ambicija, a ne stvarne želje da pomogne Kolindi i stranci”. “Ako uzmemo u obzir da najžešći napadi prema Kolindi dolaze upravo iz tabora protukandidata Škore, izjavu tumačimo kao da daje potporu s figom u džepu”. “To je nama neprihvatljiva teza koju moramo raskrinkati i razjasniti što zastupaju ljudi oko Škore”.

Ovako su izvori iz HDZ-a prije desetak dana za Jutarnji list komentirali izjavu Davora Ive Stiera o tome da će u kampanji podržati Kolindu Grabar-Kitarović, ali da neće napadati Miroslavu Škoru jer njenim protukandidatom smatra Zorana Milanovića.

Koji vrag?!

“Predsjednica se u kampanji neće osvrtati na Miroslava Škoru jer je njen politički suparnik isključivo Zoran Milanović”. “Škoru nećemo doticati, pa to je čovjek koji je pjevao na našim skupovima”. To su za današnji Večernji list, pak, kazivali izvori iz izbornog tima Kolinde Grabar-Kitarović.

Ako se zna da je predsjednica (iako kandidaturu još nije objavila, a kad će ne zna se, valjda negdje u rujnu) kandidatkinja HDZ-a, ovdje je sasvim normalno zastati, duboko udahnuti i postaviti jedino logično pitanje: “Koji vrag se u toj stranci događa?”.

Antiplenkovićevski stožer na Pantovčaku

Stvari su, međutim, još zaoštrenije. Krugovi bliski Pantovčaku tvrde i kako predsjednica neće dopustiti da se HDZ-ovi unutarnji obračuni vode preko njene kampanje, misleći pritom baš na kritike iz stranke na Stierove izjave o Škori. A Stier će, kažu, sudjelovati u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović. I ne samo on, nego i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je zbog svojih političkih poteza već dvaput bio na sastancima s Andrejom Plenkovićem nakon kojih je najzanimljivije pitanje bilo – ostaje li u HDZ-u.

Pantovčak, očito, ovakvim smjerom kampanje postaje stožerom antiplenkovićevske stranačke struje u HDZ-u i to toliko očito da pravo pitanje o kandidaturi Grabar-Kitarović nije koja će ju stranka podržati, već koju će HDZ-ovu frakciju podržati – ona. Nekoliko mjeseci nakon predsjedničkih izbora, naime, slijede unutarstranački izbori u HDZ-u na kojima bi Plenković mogao imati vrlo ozbiljne konkurente u Stieru, Miri Kovaču, možda čak i u oživjelom Tomislavu Karamarku.

Taktička logika, strateški kupus

Sama odluka predsjednice i njenog tima da kampanju armiraju sa Stierom i Penavom je, iz njihove perspektive, taktički savršeno logična. Na taj način, naime, Grabar-Kitarović će pokušati barem djelomično prikriti etiketu kandidatkinje stranačkog vrha i u desnom biračkom tijelu ne pretjerano popularnog premijera Plenkovića, te tako ući u potencijalno biračko tijelo Onog Kojeg Neće Doticati. Za očekivati je da će, po istoj špranci, u kampanji predsjednice tu i tamo zaiskriti prema Vladi i njenim politikama. U isto vrijeme to bi moglo otupjeti učinkovitost taktike protukandidata koji, pucajući na Plenkovića, zapravo gađaju Grabar-Kitarović.

Za puko zbrajanje glasova na predsjedničkim izborima bi, dakle, ovako posložena priča mogla imati učinka. Međutim, njena kolateralna žrtva bit će gotovo sigurno razina povjerenja u Vladu i rejting vladajuće stranke. Rejting koji, treba li naglašavati, od gorke pobjede na europskim izborima u svibnju ne izgleda nimalo nedostižno. A sad, eto, u kampanji HDZ podržava predsjednicu Republike koja će sebi blizu držati ljude na koje bjesni vrh iste te stranke.

Poraz Plenkovićev, a pobjeda?

Već je mnogo puta rečeno da bi poraz Grabar-Kitarović bio ogroman problem za Plenkovićev opstanak na vrhu HDZ-a, no ako će predsjednici u kampanji važnu ulogu igrati Stier i Penava, postavlja se pitanje kome će se točno moći pripisati njena pobjeda. Što, zapravo, cijelu priču o predsjedničkim izborima, bez obzira na njihov ishod, predstavlja kao sjajnu priliku za topničku pripremu za juriš na Plenkovića.

Kad se, međutim, dim i prašina raziđu, HDZ će trebati prebrojati “žrtve” i birače samo nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore uvjeriti da baš njihova stranka treba i dalje voditi zemlju. Kako su krenuli, trebat će se vraški potruditi da izgledaju imalo uvjerljivo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu