Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Koliko je ovaj snažan udar iz Vukovara opasan za HDZ na izborima

Na izborima prije četiri godine HDZ je u Slavoniji osvojio pet mandata više od SDP-a. Tad nije bilo Škore, a vukovarski HDZ je bio u... HDZ-u

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Andrej Plenkovic Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Samo dva dana nakon raspuštanja Sabora tako se može reći da je predigra kampanji za HDZ bila sjajna, na krilima borbe protiv koronavirusa stranka se u anketama vratila na prvo mjesto, ali i da je - prošlo svršeno vrijeme. Samo pedesetak sati “novog normalnog” bilo je, naime, dovoljno da navuče tamne oblake na izglede vladajuće stranke u čak šest izbornih jedinica.

Na izborima koji su Andreja Plenkovića doveli na vlast, HDZ-ova koalicija dobila je u deset izbornih jedinica u RH pet mandata više od koalicije koju je okupio SDP. Točno toliko iznosila je i HDZ-ova prednost u dvije slavonske izborne jedinice. U ovim brojkama krije se, unatoč relaksiranom današnjem Plenkovićevom nastupu (“Koga nema bez njega se može i mora”) sva potencijalna težina današnjeg udara Ivana Penave.

Na izborima prije četiri godine, naime, nije bilo Miroslava Škore, niti je sa startnim pucnjem izborne kampanje HDZ napustio vukovarski gradonačelnik, svi vukovarski gradski vijećnici i svi predsjednici tamošnjih temeljnih organizacija HDZ-a. Dakle, ne radi se samo o jednom odmetniku, nije otišao samo Penava – otišla je gotovo cijela stranačka struktura. U Vukovaru. S obzirom da Škoro i Penava neće uzimati glasove socijaldemokratima, rezultat od čak pet zastupnika prednosti pred SDP-om u Slavoniji stoga Plenkovićeva stranka ovaj put može vrlo vjerojatno – zaboraviti.

Potreseni Zagreb se pruža u četiri izborne jedinice

Početak predizborne kampanje se tako u samo tri dana pretvorio u početak iz pakla – sve što je moglo krenuti loše je otišlo upravo u tom pravcu i pritom dodalo gas, podsjećajući neugodno na kampanju Kolinde Grabar-Kitarović koja je izgubila izbore iako je prije njih bila daleko veći favorit nego što je to Plenkovićeva stranka danas.

Jer, nije u pitanju samo Slavonija u kojoj koalicija oko Domovinskog pokreta očekuje osvajanje ozbiljnog broja mandata koji su dosad išli HDZ-u, stvari ne izgledaju nimalo dobro ni u Zagrebu. Glavni grad, doduše, odavno nije utvrda HDZ-a, ali upravo je Zagreb bio mjesto na kojem su u stranci kanili nadoknaditi dio glasova koji će neminovno otići pokretu Miroslava Škore. Međutim, činjenica da Vlada nije uspjela prije raspuštanja Sabora donijeti Zakon o obnovi Zagreba mogla bi biti (uz neraskinutu koaliciju s “omiljenim” Milanom Bandićem) olovna kugla oko izbornih ambicija stranke Andreja Plenkovića. Postali su, očito, toga svjesni i u HDZ-u nakon velikog odjeka koji je u javnosti imao efektan prosvjed izvanparlamentarne oporbe, pa se u stranci trse pokazati kako vlast nije zaboravila Zagrepčane iako zakona neće biti prije babljeg ljeta, ili, što je vjerojatnije, jeseni.

Tanka linija između pobjede i poraza

Posebno je nezgodno što je glavni grad raspodijeljen na čak četiri izborne jedinice. Najjači udar za Plenkovićevu stranku osjetit će se tamo gdje se najjače osjetio i potres – u Prvoj izbornoj jedinici koja obuhvaća centar Zagreba. Međutim, ravnoteža odnosa snaga u ostalim izbornim jedinicama koje obuhvaćaju dijelove Zagreba (Druga, Šesta i Sedma) između dvije najjače stranke je izrazito osjetljiva – te tri izborne jedinice su one u kojima se često mijenjaju pobjednici, stoga bi i sitne promjene u biračkim preferencijama mogle imati značajan odjek na ukupnom broju osvojenih mandata 5. srpnja.

Samo dva dana nakon raspuštanja Sabora tako se može reći da je predigra kampanji za HDZ bila sjajna, na krilima borbe protiv koronavirusa stranka se u anketama vratila na prvo mjesto, ali i da je ta pandemijska uvertira – prošlo svršeno vrijeme. Samo pedesetak sati političkog “novog normalnog” bilo je, naime, dovoljno da navuče tamne oblake na izglede vladajuće stranke u čak šest izbornih jedinica. Hrvatsku čeka, nema sumnje, dramatična i neizvjesna izborna utakmica.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više