Politika & Kriminal

Mikulićevi inspektori istražili su Mikulićev lov na veprove i kažu da je sve OK. Priča je puna rupa

Državni inspektorat Telegramu je dostavio rezultate nadzora lova u kojem je besplatno sudjelovao njihov šef

Politika & Kriminal

Mikulićevi inspektori istražili su Mikulićev lov na veprove i kažu da je sve OK. Priča je puna rupa

Državni inspektorat Telegramu je dostavio rezultate nadzora lova u kojem je besplatno sudjelovao njihov šef

Andrija Mikulić sudjelovanje u lovu nije platio, kao dužnosnik ne smije primiti dar veći od 500 kuna. Stoga je Povjerenstvo za sukob interesa, potvrđeno nam je, nakon Telegramovog upita otvorilo predmet u ovom slučaju. To pritom nije jedini problematični segment: snimke su otkrile kako je toga dana izlovljeno više veprova nego je prijavljeno Ministarstvu i zato je Državni inspektorat morao istražiti taj slučaj. Nadzor su proveli i, tvrde, propusta nije bilo

Službeno je okončan misterij nestale divlje svinje u prošlogodišnjem predbožićnom lovu “epidemiološke naravi” za prijatelje, u kojem je jedan od spomenutih prijatelja zakupnika lovišta bio i glavni državni inspektor. Dvadesetak dana nakon što smo podnijeli prijavu zbog sumnje u nepravilnosti, lovni inspektori kojima je nadređen Andrija Mikulić, dostavili su nam rezultate provedenog nadzora skupnog lova u kojem je besplatno sudjelovao, već znate, Andrija Mikulić.

Rezultati su, da sažmemo odgovor, sjajni. Zrnca propusta ili nepravilnosti u ponajboljem hrvatskom lovištu Podravlju nisu pronašli. Lov je, kažu, proveden sukladno Zakonu o lovstvu. Ili kako već ide poznata sintagma u ovakvim prigodama, po pravilima struke. Na prvu se čini kako najpoznatiji HDZ-ov lovac opet može mirno na glavu staviti kapu s natpisom “Deer hunter”, očistiti pušku i nastaviti s besplatnim epidemiološkim odstrjelom krupne divljači diljem zemlje, kamo god ga očajni lovo-ovlaštenici u borbi sa svinjskom kugom pozovu upomoć.

Ukratko, trebali bismo vjerovati Mikulićevim inspektorima

No, u ovom albumu Lovačkog carstva nedostaje još nekoliko sličica kako bismo povjerovali inspektorima da su neovisno i nepristrano provjerili sumnje u nepravilnosti. A te sličice ili bolje rečeno detalje inspekcijskog nalaza i odgovore na logična pitanja koja se nameću nakon službenog očitovanja inspektora, unatoč višestrukim upitima, nismo dobili.

Naime, za jednu omanju svinju koja očigledno nije bila prijavljena Ministarstvu poljoprivrede, inspektori tvrde da je “neškodljivo uklonjena” prema uputama veterinara, nakon što je pretrpjela štetu od ugriznih rana. Dok su za propisane evidencijske markice, koje nisu vidljive na svinjama u promo-spotu lova, inspektori na riječ povjerovali odgovornima u lovištu da ih je ipak bilo.

Osobe iz lovačkih krugova s kojima smo razgovarali i predočili im odgovor inspekcije, nisu uvjerene u službenu verziju priče jer im se čini puna rupa. A zapisnik inspekcijskog nadzora prigodno je zakonski tajan, pa je novinarima nemoguće pročešljati dokumentaciju i provjeriti nelogičnosti uočene pomnom usporedbom odgovora inspekcije i snimke lova. Ukratko, trebali bismo vjerovati Mikulićevim inspektorima da je u lovu s Mikulićem sve bilo po špagi.

Tko to tamo lovi

Cijela priča buknula je nakon što smo otkrili promotivni spot za lovište Podravlje, u kojem su među ostalima sudjelovali: šef inspektora, HDZ-ov Andrija Mikulić; stranački mu kolega Mato Čičak, načelnik općine Rugvica; kao i Pave Vukelić, Bandićev stranački građevinski poduzetnik. Ne bi u tom lovu, osim zanimljive lovačko-političke družine, bilo ništa posebno da Mikulić i Čičak nisu istovremeno bili dužnosnici u besplatnom provodu u vrhunskom, skupom lovištu.

Zbog toga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet u kojem će utvrđivati jesu li Mikulić i Čičak primili, po Zakonu nedopušten, dar u vrijednosti većoj od 500 kuna. I ono što se posebno tiče Mikulića, je li se zbog dužnosti koju obnaša doveo u zavisan položaj prema zakupniku lovišta i donatoru HDZ-a, tvrtki Fermopromet.

Igrom slučaja, to se nekoliko mjeseci nakon lova pokazalo osobito problematičnim, jer su njegovi inspektori temeljem naše prijave uistinu morali u provjeru lova u kojem je puškarao nadređeni. Sve zbog jedne divlje svinje, koja je iščeznula iz evidencije.

Video lova je nestao

Promo-spot za baranjsko lovište Podravlje, koji je u međuvremenu netko povukao s YouTubea, otkrio je dvije ključne stvari u ovoj aferi. Prvo, da broj odstrijeljenih divljih svinja (86) ne odgovara broju svinja koje je lovo-ovlaštenik službeno prijavio (85) Ministarstvu poljoprivrede. I drugo, da na odstrijeljenoj divljači poredanoj na štreki pred lovcima nisu vidljive propisane evidencijske markice, koje se moraju staviti prije bilo kakvog pomicanja.

Prvo navedeno je indicija ozbiljne povrede propisa, dok je situacija s evidencijskim markicama nešto lakša, u zoni prekršaja. No, inspektori koji su izašli na teren utvrdili su kako je sve, zapravo, bilo u redu. Za to su ponudili objašnjenja koja nad glavom postavljaju još upitnika, a našim sugovornicima iz lovačkih krugova izazivaju akutnu posprdnu nevjericu.

“Neškodljivo uklonjeno” prase

U podužem odgovoru, koji sadrži taksativno pobrojanu dokumentaciju predočenu u lovištu i zaključak, inspekcija otkriva što se navodno dogodilo sa spornim prasetom koje nije prijavljeno Ministarstvu poljoprivrede. Tako u zapisniku o šteti na divljači sastavljenim na dan lova stoji kako je “stradalo jedno prase koje nije bilo za upotrebu te je neškodljivo uklonjeno prema uputi ovlaštenog veterinara”.

Ukratko dalje navode, prema zapisniku lokalnog veterinara, svinja težine 7-8 kila bila je neupotrebljiva zbog ugriznih rana. Na ovom detalju otvara se pandorina kutija pitanja. Naime, ukoliko je svinja bila toliko oštećena, naši sugovornici upozoravaju da svakako ne bi bila dovučena na pokaznu štreku s ostalim svinjama, koja je uostalom jasno vidljiva iz više kuteva u videu lova. Kako brojke u tom slučaju ne bi štimale, očito je za potrebe inspekcije ipak bila “dovučena”. Ali eto novog problema: kilaža.

Prase veličine mačke

“Takvo prase je veličine malo veće kućne mačke, a nisam vidio tako maleno prase na štreki”, komentira naš sugovornik kojem smo predočili snimku lova i uvećane isječke fotografija odstrijeljenih svinja toga dana. Da stvar bude gora, u tom rangu kilaže najvjerojatnije bi se radilo o praščiću do dva mjeseca starosti koje ima karakteristične smeđe pruge, što bi ga itekako vizualno izdvajalo od ostalih povećih svinja na štreki.

Zamolili smo zato inspekciju da nam ukažu na fotografijama koje je to točno “neupotrebljivo” prase, no nisu nam odgovorili na pitanje. Naš sugovornik iz lovačkih krugova smatra, na temelju odgovora inspekcije i viđenog na snimci lova, kako je riječ o akrobaciji kojom se pred širom javnosti, koja nije upoznata s lovačkom tematikom, pokušava sakriti jedna neprijavljena, a odstrijeljena divlja svinja.

A gdje je pečat?

Evidencijske markice koje moraju biti provučene kroz trbušnu stijenku odstrijeljene divlje svinje prije bilo kakvog pomicanja, također nisu vidljive na snimci videa. Ali nema brige, za inspekciju je sve u redu: “Ovlaštena osoba lovoovlaštenika predmetnog lovišta i stručna osoba izjavili su u inspekcijski zapisnik da je divljač bila obilježena evidencijskim markicama prije bilo kakvog pomicanja”, stoji u odgovoru.

Zamolili smo ih također da nam temeljem nekoliko fotografija u kojem dio divljači leži položen na bok, ukažu na barem poneku markicu koju možda nismo primijetili, ali ni to nam nisu odgovorili. Jesu li markice možda stavljene, pa naknadno uklonjene? Ili ih uopće nije bilo? Kako su snimku komentirali odgovorni u lovištu? Čak ni ovu jednostavnu stvar nisu nam željeli pojasniti, tvrdeći da su sve rekli u službenom očitovanju, što izaziva sumnju.

Osamdesetšesto prase

Ni tu nije kraj ovom zapetljanom obrazloženju zašto jedno prase nije prijavljeno Ministarstvu. Naime, ukoliko je “neškodljivo uklonjeno” prase dovučeno s ostalima (i zbog pregleda veterinara), trebalo je dobiti 86. evidencijsku markicu jer je pomicano. Ako je pak zakopano na mjestu uginuća uslijed ugriznih rana, otkud jedna neevidentirana svinja viška u štreki?

Možda za sve navedeno postoji logično, nama nepoznato objašnjenje, ali ga Mikulićeva inspekcija jednostavno nije željela dati. Posebno smo zabrinuti u kontekstu “epidemiološkog karaktera” lova koji su istaknuli glavni državni inspektor i lovo-ovlaštenik, tvrdeći da je bila riječ o pojačanom odstrjelu zbog opasnosti od svinjske kuge. S obzirom da Ministarstvu nije prijavljeno prase koje potencijalno može biti zaraženo, ovo zvoni na epidemiološku uzbunu.

Gulaš od divlje svinje

Inspekcija nam nije željela preciznije objasniti kako je jedno prase “neškodljivo uklonjeno”, ali detalj objavljen u tjedniku Nacional sugerira jednu mogućnost. U članku koji se bavi mrežom zagrebačkih HDZ-ovaca u Studentskom centru te poslovanjem spomenutog kolege lovca Pave Vukelića s tom javnom ustanovom, stoji kako je dva dana nakon spornog lova Andrija Mikulić viđen u VIP dijelu restorana SC-a sa sanacijskim upraviteljem Mirkom Bošnjakom i njegovim pomoćnikom Mariom Županom. Na ručku im je, tvrde izvori Nacionala, bio poslužen gulaš od divlje svinje.

S mirisom gulaša, dolazimo do predizborne objave Mikulića koji je ispao iz HDZ-ovih lista za Sabor. U video-poruci tvrdi da je upravo to htio, jer se želi baviti poslom glavnog inspektora u instituciji koju gradi, kaže, na načelima transparentnosti i neovisnosti. Osoba koju vjerojatno čeka postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog besplatnog lova u kojem je sudjelovao, čiji su inspektori potom utvrdili kako je u lovu sve bilo u redu, ali ne žele pojasniti detalje i nelogičnosti, teško će ulijevati povjerenje u neovisnost i transparentnost inspektorata.

Nastavite čitati