Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milijan Brkić izumio je novi politološki pojam: 'sakralno krilo HDZ-a'

Osvrt na nažalost nepojašnjenu izjavu iz intervjua u jednim novinama

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Milijan Brkic

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Je li zamišljeno da to evanđeosko jato HDZ-a pomaže sirotinji novcem i dobrovoljnim radom i školuje romske djevojčice? Da odbaci ljubavnice? Da prihvati izbjeglice kao braću svoju i da ih pozove na uskršnji ručak? Hoće li sakralci odbijati poslove koje im namješta stranka da mogu slobodno doći na svaki skup, a ne samo na Plenkovićev? I što će, za razliku od njih, ovi drugi HDZ-ovci - sekularci - proglasiti svojom platformom i credom?

Jedno šest puta vraćala sam se na tu rečenicu iz nevjerojatno srdačnog i prijateljskog intervjua s Milijanom Brkićem u jednim zagrebačkim večernjim novinama. Mislila sam, ma kakvi, nešto ja tu krivo vidim, ali ipak ne.

Brkić, ponovo kandidat za potpredsjednika HDZ-a priključen grupaciji Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, smatra, dakle, da HDZ ubuduće mora funkcionirati u dva krila, ”sakralnom i sekularnom krilu naroda i države”.

Pitanje sakralno-sekularnog konsenzusa

Znači, kad i ako Vaso i njegovi drugovi svrgnu vlast Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića i Branka Bačića, jedan će dio HDZ-a razviti ”sakralnu” platformu, a drugi ”sekularnu”. I onda će ta dva obiteljska bloka živjeti sretno do kraja života kao fizički neslični dvojajčani blizanci za koje nitko živ nikad ne bi rekao da su krvna braća, ali vidiš, jesu.

Boga ti. Pa to je nešto napeto čak i za British Journal of Political Science. Nitko još nikad nije iznio tako originalan projekt politološke klasifikacije unutar živog tijela stranaka. Postoji ono – malo konzervativnije, malo liberalnije, malo crvenije, malo zelenije, malo vamo, malo tamo – ali ovo… No, zato ta stvar i jest važna. Nekad ljudi nisu znali ni za televizor pa evo ga sada svima pred nosom.

Bilo bi, samo da natuknem, puno bolje za sve, a osobito za svekoliko članstvo HDZ-a, da je reformator Milijan Brkić Vaso ljubazno zamoljen da u nastavku objasni kakva bi točno bila ta dva stranačka krila HDZ-a. Što bi koje zastupalo? Kako bi se ideološki razlikovala? I kako bi se među njima dolazilo do sakralno-sekularnog konsenzusa? Ali kod intervjuista nije bilo interesa da se baš o toj jednoj jedinoj prijelomnoj koncepciji dometne još koji pasus kako bi se udovoljilo općem interesu.

Sveti Vaso o mlačnoj kadi

Omogućeno je Brkiću, dok priseže da se u svemu drži uputa Crkve, takorekuć Svetom Vasi, da se raspriča kako već zna i umije o svakoj drugoj već poznatoj tezi koju je nadrobio, brčkajući se u tom ugodnom razgovoru kao u mlačnoj kadi napunjenoj mirisnom pjenom. Ali baš o ovome nismo dobili ni dodatnog retka. Možda, doduše, on sam nije želio detaljizirati jer upravo piše o tome znanstveni rad pa pazi da ga ne plagiraju i pokradu kao što je kukavni Thomas Alva Edison pokrao Nikolu Teslu.

I tako nam do daljnjega ostaje samo dumati i nagađati što je Brkić mislio kad je mislio, što može biti nezahvalno jer te on može tužiti i ako pogrešno protumačiš što je zapravo rekao i htio reći. A to te na hrvatskim sudovima zna koštati barem 40.000 kuna po jednoj Vasinoj unikatnoj misli čak i ako ne bude ”nikakve intime”. Stoga se, samo da se zna, stvarno teško usuditi staviti nogu u ta vrata. Imam bolji plan s tih šest hiljada eura koje mi vise ako dam mašti i logici na volju, recimo propale su mi vanjske stepenice.

No opet, ne možeš biti ni takva bijedna kukavica kad si već dočuo i prepoznao nešto tako revolucionarno kao što su ta krila na kojima HDZ, pod Vasinim i Kovačevim vodstvom, ima poletjeti ka narednim desetljećima i stoljećima.

Politološka znanost drhti

Pa onda da barem nabacimo par vrlo benignih pitanja ako već ne smijemo konstruirati Brkićeve odgovore. Recimo, hoće li to ”sakralno krilo” dolaziti na stranačke konvencije u bijelim haljama i pratiti HDZ-ovce na preuzimanje dužnosti u javnim poduzećima i državnim agencijama pjevajući nabožne pjesme? Hoće li njegove pripadnice, djevojke i gospođe, polagati u sjedištu HDZ-a zakletvu da neće koristiti kontracepciju, a muškarci da se nikad neće rastajati jer imaju ljubavnice i da će bježati od prostitucije, pa čak i elitne, kao od đavoljeg kotla?

Je li zamišljeno da to smjerno i evanđeosko političko jato HDZ-a pomaže bijednoj sirotinji novcem i veselim dobrovoljnim radom i školuje romske djevojčice? Da prihvati izbjeglice kao braću svoju i da ih pozove na uskršnji ručak? Hoće li sakralci odbijati poslove koje im namješta stranka da mogu slobodno doći na svaki skup, a ne samo na Plenkovićev? I što će, za razliku od njih, ovi drugi HDZ-ovci – sekularci – proglasiti svojim uvjerenjima i credom?

Raznih pitanja, dakle, ima povodom velikog otkrovenja Svetog Vase o dvama krilima koja treba uspostaviti za spas stranke budući da ”HDZ ne gubi izbore zbog navodnih afera” – pazi, navodnih – nego zato što je izgubila ”identitet”. A dok svi s nestrpljenjem čekamo nova poglavlja iz tog pera, jasno je da politološka znanost doslovno drhti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu