Velike priče

Možda ste propustili serijal Rajka Grlića o konobama u unutrašnjosti Istre. Sve nastavke možete pronaći ovdje

U ovo ne-doba, u nevolji zvanoj Korona, Grlić preporučuje nekoliko mjesta za kratki, ali slatki gurmanski izlaz iz nelagode i straha

Velike priče

Možda ste propustili serijal Rajka Grlića o konobama u unutrašnjosti Istre. Sve nastavke možete pronaći ovdje

U ovo ne-doba, u nevolji zvanoj Korona, Grlić preporučuje nekoliko mjesta za kratki, ali slatki gurmanski izlaz iz nelagode i straha

Budući da u Istru dolazim gotovo pedeset godina, pokušat ću podijeliti dio tog iskustva, nagovoriti vas da svoj put kroz okuse i mirise Istre, usprkos dobrom broju ovdašnjih elegantnih restorana, započnete od prve stepenice, one bazične – a to su konobe. Mjesta na kojima se kroz svakodnevnu hranu najtočnije može očitati što je to Istra, ili možda još točnije – kako bi Istra željela da je vi vidite.

Proteklih tjedana Telegram je objavljivao nastavke serijala tekstova Rajka Grlića o nedovoljno poznatim konobama u unutrašnjosti Istre. Na suradnju je pristao uz napomenu “da pod stare dane ne namjerava postati Food Writer, to su oni koji pišu o porijeklu i putevima hrane, a pogotovo ne Restaurant Critic, jedan od onih koji ocjenjuju restorane i pri tome ispisuju metafore kao što je: “…njegova palenta s parmezanom i sušenom kaduljom miriše na brezovu šumu u rano proljetno jutro”.

Grlić je također odlučio da, kao kuhar amater, neće podučavati profesionalne kuhare i kuharice kako se nešto priprema, što njihovim jelima nedostaje, a čega ima previše. “Gajim preveliko poštovanje za svakoga od njih, dobrog ili manje dobrog, tko u tom užarenom prostoru radi od jutra do mraka. Zato nemam namjeru dodjeljivati zvjezdice za izvrsno, niti školske ocjene za ukupan gastronomski užitak.”

No s obzirom na to da je već pedesetak godina vezan uz Istru, a jednako toliko amaterski se bavi kulinarstvom, bilo je logično, kako sam ističe, “da u ovo ne-doba, u nevolji zvanoj Korona, preporuči nekoliko mjesta u Istri za kratki, ali slatki gurmanski izlaz iz nelagode i straha u kojem živimo.”

Otvorenog srca, praznog želuca i žedne duše – # 1

Prvi nastavak, priču o motovunskom ‘Mondu’ o kojem su izvještavali New York Times i Anthony Bourdain, možete pročitati na ovom linku.


Otvorenog srca, praznog želuca i žedne duše # 2

Recenziju ‘Doline’, konobe u kojoj je Grlić često započinjao ili završavao svoje boravke u Istri možete pročitati ovdje.


Otvorenog srca, praznog želuca i žedne duše # 3

U trećem nastavku Grlić se bavio puževima, tartufima i bifteku na filmskoj terasi ‘Dorjane’. Tekst je dostupan ovdje.


Otvorenog srca, praznog želuca i žedne duše # 4

Prva hrvatska žrtva korone, Anton Nino Kernjus, s Grlićem je godinama prijateljevao. Posljednji nastavak specijala posvećen je njemu i ‘Astarei’, konobi u Brtonigli koju je godinama gradio sa svojom Almom. Priča je na ovom linku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu