Može li sve ovo s koronavirusom spasiti rejting HDZ-a? Vrlo moguće

Migrantska kriza i divljanje franka su pomogle SDP-u prije pet godina. Hoće li se isto dogoditi sad dogoditi premijeru Plenkoviću

Analogija je jasna. Hrvatska politička i zdravstvena vlast se, makar u prvim danima, vrlo uvjerljivo nose s epidemijom

Posljednja stvar koju vladajući političari žele u mjesecima pred izbore je – drama. Pogotovo ako je izazivaju izvanredni događaji koje nitko u potpunosti ne može kontrolirati ni predvidjeti. Koronavirus je, stoga, vrlo vjerojatno u Banskim dvorima izazvao povećanu potrošnju tableta protiv migrene daleko prije nego se i doista približio jurisdikciji hrvatske Vlade.

Timu koji je u 40-ak mjeseci vladavine toliko izranjavan aferama da je u njemu ostalo tek koje lice s početka priče u listopadu 2016. godine, teško da u finišu kampanje treba jedna punokrvna zdravstvena kriza. Pogotovo kad se upari s masovnom histerijom koja se zasad iživljava tek na zalihama brašna i pokojim medijskim naslovima, tradicionalno niskim povjerenjem u učinkovitost domaćih institucija i ultimativnom horror prijetnjom (za koju je korona zombie apokalipsa tek crtani film) – podbačajem turističke sezone.

Možda se, međutim, stvari za HDZ poslože tako da u retrospektivi na priču o epidemiji korona virusa budu gledali sa – smiješkom.

Anksioznost i viša sila

Anksiozni pogled na ankete je, naime, početkom izborne 2015. godine imao i tadašnji premijer Zoran Milanović. I to s mnogo više razloga od Andreja Plenkovića danas. HDZ sad, po prosjeku redovnih anketa, zaostaje za SDP-om 1,3 postotna boda. Milanovićev SDP je u siječnju 2015. godine za HDZ-om Tomislava Karamarka kaskao čak 6,1 postotnih bodova.

A onda se na Milanovića i SDP sručila još i – viša sila. Početkom 2015. godine, naime, švicarski franak je opet podivljao. U nekoliko dana mu je vrijednost porasla za više od jedne kune, što je ponosne vlasnike kredita u švicarskim francima odvelo u nekoliko novih živčanih slomova.

Histerija je bila tih tjedana izrazito jaka. S jedne strane su se dužnici, već iznureni ranijim skokovima vrijednosti franka, bojali potpunog bankrota, a s druge su liberali predviđali potpuni slom bankarskog sustava i domaćeg gospodarstva usudi li se država dirnuti u ugovorni odnos banaka sa zajmoprimcima. Milanović je prvo administrativno zamrznuo tečaj franka, a zatim kroz Sabor progurao zakon o konverziji kredita. Koliko je javnost bila senzibilizirana za ovaj problem pokazuje da se čak ni HDZ nije usudio biti protiv – u parlamentu su podržali vladin prijedlog.

Migrantska kriza

Nova drama za Milanovića došla je samo dva mjeseca pred izbore. Izbjeglička kriza je na Balkansku rutu prodrla svom silinom i iz Srbije su u Hrvatsku počele ulaziti tisuće i tisuće migranata. Dnevno. Unatoč sugestijama tadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a u pravcu zatvaranja granica, Vlada je besprijekorno organizirala prijem i transport izbjeglica prema zapadnoj i sjevernoj Europi, dok je to još bilo moguće, odnosno dok se Mađarska i Slovenija nisu opasale zidom, žicom i strogim graničnim kontrolama. Kroz Hrvatsku je tako praktički bez ikakvih problema prošlo više od pola milijuna ljudi.

Iz još jedne drame u predizbornoj godini tako je Milanović izvukao “živu glavu”, a potezi koje je povlačila njegova Vlada dobili su solidnu potporu javnosti. Reakcija na krizne situacije tako je donijela povećanje potpore SDP-u, a na izborima je, umjesto uvjerljive pobjede, HDZ-u veći broj osvojenih mandata donijela samo – dijaspora, što je naposljetku dovelo do labilne i kratkotrajne koalicije s Mostom koja je završila prijevremenim izborima.

Opasnost trilera

Analogija je jasna. Hrvatska politička i zdravstvena vlast se, makar u prvim danima, vrlo uvjerljivo nose s epidemijom. I resorni ministar Vili Beroš i premijer istupaju odmjereno i autoritativno, naglašavajući kako nema potrebe za panikom. Uspije li se doista zarazu i njene posljedice zadržati u ograničenim okvirima i uspije li doista dolazak toplijeg vremena globalno potisnuti koronavirus (i očepiti domaću turističku sezonu) Vlada predvođena HDZ-om mogla bi materijalizirati svoju zasad kvalitetnu reakciju na rejtingu stranke i u biračkim kutijama.

Jasno, kao kod globalnih fluktuacija vrijednosti deviza, masovnih migracija i epidemija koje izazivaju dotad nepoznati virusi, teško je predvidjeti sve čimbenike koji dramu mogu naposljetku pretvoriti u – triler. I produbiti rupu u koju HDZ sa svojim rejtingom pada sad već punih pet mjeseci.

Jasmin Klarić
Telegram autor
524 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program