Na obali je i ovog ljeta živahno; otvorena je hrpa novih barova i restorana. Imamo vodič

Proučili smo scenu na Jadranu i napravili mali pregled novih uzbudljivih mjesta; preko Splita, Hvara, Omiša, Opatije...

Na obali je i ovog ljeta živahno; otvorena je hrpa novih barova i restorana. Imamo vodič

Proučili smo scenu na Jadranu i napravili mali pregled novih uzbudljivih mjesta; preko Splita, Hvara, Omiša, Opatije...

Recimo, na Hvaru je otvoren restoran Caperasa u kojem su energično posvećeni kaparama. Na tom otoku odnedavno radi i Kava 37, lokal za koji njegovi vlasnici naručuju kavu iz Etiopije, Brazila, Kolumbije i Burundija. Korčula je dobila fine dining restoran De Canavellis, a Split, između ostalog, i simpatičan street food restoran Daddy Cool. Nova mjesta su dobili i Omiš, Zadar, Opatija..., a mi vam donosimo mali pregled najzanimljivijih

Traje još jedno živahno ljeto na Jadranu, ne samo zbog turističke sezone kao takve, već zbog raznih novih barova i restorana otvorenih unazad posljednjih par mjeseci. Diljem obale otvoreno je svašta; od vrhunskih restorana, preko pizzerija i street food lokala do simpa barova.

Recimo, na Hvaru je otvoren restoran Caperasa u kojem su energično posvećeni kaparama. Na tom otoku odnedavno radi i Kava 37, lokal za koji njegovi vlasnici naručuju kavu iz Etiopije, Brazila, Kolumbije i Burundija i to “od malih farmi kako bi podržali manje proizvođače”.

Korčula je dobila fine dining restoran De Canavellis, a Split restoran Štorija te, nama prilično simpatičan, street food restoran Daddy Cool. Nova mjesta su dobili i Omiš, Zadar, Opatija…, a mi vam donosimo mali pregled najzanimljivijih, za slučaj da ih želite posjetiti.

1. Split, restoran Štorija

Adresa: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 17, Split
Radno vrijeme: dvokratno; od 12 do 15:30 te od 18 do 23 sata
Najzanimljivije iz ponude: dimljena sabljarka, tuna tartar i grdobina s dimljenim plodovima mora

Restoran Štorija otvoren je u lipnju na samoj splitskoj Rivi, uz Dioklecijanovu palaču. Štorija je fine dining restoran koji su, ispričao nam je njihov tim, uređivali godinu dana. Imaju terasu s pogledom na more, unutarnji restoranski prostor te kuhinju koja se nalazi na prvom katu. Iza svega stoji Biberon, ugostiteljski lanac poznat po svojim slastičarnicama i chef Ivan Pažanin koji, kako nam kažu, priprema tradicionalna dalmatinsko mediteranska jela s modernim finesama. U Štoriji poseban naglasak stavljaju i na svoju vinsku kartu, jednu od najambicioznijih u Dalmaciju, koju je za njih složio sommelier Roko Bekavac. Imaju oko 180 etiketa, od čega 95 posto čine lokalna vina.

Restoran Štorija otvoren je u lipnju STIPE STANIC
Chef Štorije je Ivan Pažanin STIPE STANIC
Štorija se nalazi na splitskoj Rivi STIPE STANIC

2. Hvar, restoran Caperasa

Adresa: Ulica Petra Hektorovića 15, Hvar
Radno vrijeme: dvokratno; od 10 do 14 sati te od 18 do ponoći
Najzanimljivije iz ponude: Od hladnih predjela tartar od svježih kozica, a od toplih rižoto pašticada (pašticadu, tvrde, kuhaju 48 sati). Od glavnih jela imaju, recimo, gregadu (tradicionalno dalmatinsko jelo s krumpirom i ribom kojeg rade u formi lazanja)

Restoran Caperasa otvoren je početkom lipnja u Hvaru u Ulici Petra Hektorovića 15. Ovdje se cijela priča vrti oko kapara, biljke tipične za Mediteran pa je tako ovaj lokal na tri etaže po njoj i dobio ime. “Caperasa zapravo znači kuća kapara”, objasnio nam je njihov glavni kuhar Tomislav Bilić. Bilić nam je ispričao kako namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, a neke skupljaju i sami. “Evo recimo, cvijet soli. Sami smo ga skupljali po hvarskim plažama”, objašnjava. Lokal je podijeljen na tri etaže: u prizemlju se nalazi barski dio, na prvom je katu kuhinja, a restoranski dio se nalazi na terasi na drugom katu.

Terasa restorana Caperasa Caperasa
Bar se nalazi u prizemlju Caperasa
Rižoto pašticada Caperasa

3. Hvar, caffe bar Kava 37

Adresa: Kroz burak 37, Hvar
Radno vrijeme: svaki dan od 6 do 18 sati
Najzanimljivije iz ponude: espresso za 14, macchiato za 16, cappuccino za 21 i caffe latte za 26 kuna

Zaručnici Ivana Čirjak i Marko Marinković zajedno su deset godina i prošle godine krenuli su u priču s kavom. U studenom 2017. ušli su u prostor od 22 kvadrata u centru Hvara na adresi Kroz burak 37. Zezala ih je malo, priča nam Marinković, papirologija pa su s uređivanjem počeli tek sredinom travnja ove godine. Kavu 37 otvorili su u lipnju, a osim kave, drže i prirodne sokove Agropošte te Medenko sladolede. Imaju 100 posto arabika kavu koju uvoze iz Etiopije, Brazila, Kolumbije i Burundija. “Kavu uzimamo od malih farmi kako bi podržali manje proizvođače”, objašnjava Marinković. Kavu zatim, opisuje, prže kod Orich Coffee Roasters iz Splita. “Vrijeme prženja ovisi o tome što želimo s tom kavom, pa nije isti proces pržnja kave za cold brew ili pak esspreso”, objašnjava.

Kava 37 Kava 37

4. Korčula, restoran De Canavellis

Adresa: Ulica Sv. Barbare 15, Korčula
Radno vrijeme: svaki dan od 18 do 24 sata
Najzanimljivije iz ponude: dimljena orada s lubenicom, radičem, rotkvicom i kuminom za 160, svježi sir s dimljenom breskvom i mentom za 60 kn, jastog s porilukom i lješnjakom za 250

Fine dining restoran De Canavellis otvoren je krajem lipnja u starom dijelu grada Korčule u ulici Sv. Barbare 15. Restoran je dobio ime po Petru Kanaveliću, hrvatskom piscu iz 17. stoljeća koji potječe iz stare, bogate i ugledne korčulanske plemićke obitelji. Glavni kuhar De Canavellisa je Matija Bogdan kojem je u ruke, tvrde, dana potpuna sloboda. Bogdan, naime, sam odlazi svakog dana u kupovinu namirnica i sam slaže meni. Dakle, kuha ono što taj dan kupi na tržnici. Od namirnica tako prevladavaju kamenice, školjke i svježa riba. Uz to, imaju i preko 100 etiketa vina.

Glavni kuhar De Canavellisa je Matija Bogdan De Canavellis
Meni slažu prema onom što tog dana kupi

5. Split, street food lokal Daddy Cool

Adresa: Ulica kralja Tomislava 4, Split
Radno vrijeme: svaki dan od 11 do ponoći, a petkom i subotom zatvaraju sat vremena kasnije
Najzanimljivije iz ponude: vege falafel za 43, falafel s govedinom za 57 i onaj s kozicama za 68, limunada s ananasom za 43 kune

Daddy Cool otvoren je prije nešto više od mjesec dana u Ulici kralja Tomislava 4 u Splitu. Radi se o street food konceptu restorana iza kojeg stoji ekipa koja vodi i Sexy Cow, poznato splitsko mjesto za wrapove. Daddy Cool ima nešto drugačiji koncept. Naime, ovdje imaju falafele na nekoliko načina, salate kao glavno jelo te hummus zdjele. Njihovi falafeli napravljeni su od slanutka, začinskih trava te se serviraju s povrćem i kiselim krastavcima. Sami rade svoje sokove.

Daddy Cool nalazi se u Ulici kralja Tomislava 4 Daddy Cool
Daddy Cool falafeli Daddy Cool
Daddy Cool Daddy Cool

6. Zadar, pizzeria O’Hara

Adresa: Ulica A.G. Matoša 8
Radno vrijeme: svaki dan od 12 do ponoći
Najzanimljivije iz ponude: pizza Mortadella (s mortadelom od vepra, tartufima, prženim pistacijem, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježim bosiljkom te s podlogom od pesta od pistacija) za 98 kuna, pizza Bufalina (s buffalo mozzarellom) za 74 kune i koktel pink gin (Gin Karbun i Three Cents Pink Grapefruit soda) za 46 kuna

U Zadru je nedavno, nakon Zagreba i Rijeke, otvorena pizzeria O’Hara. Nalazi se u ulici A.G. Matoša 8, a franšizu je kupio Ivan Jurjević, 35-godišnji ugostitelj koji posljednjih osam godina drži i zadarsku kavanu Congo. Pizzeriu je otvorio u suradnji s Marinom Vanjkom, vlasnikom O’Harinog brenda, s kojim je na projektu počeo raditi još prošle godine. U siječnju je počeo s uređenjem 250 kvadrata velikog lokala koji ima 116 sjedećih mjesta. Uređen je u industrijskom stilu, a toplinu mu daju, recimo, tirkizno plave fotelje, ručno rađeni stolovi od hrasta i preko 200 rasvjetnih tijela. Osim na pizzama, fokus je, kažu, i na koktelima te džinovima.

O’Hara u Zadru ima 250 kvadrata Luka Gerlanc
Pizza bufalina Luka Gerlanc

7. Opatija, bistro Hemingway

Adresa: Zert 2, Opatija
Radno vrijeme: svaki dan bar radi od 8 do 02, a kuhinja od 12 do 23 sata
Najzanimljivije iz ponude: signature koktel crocktail (maraschino liker, svježi soka od limuna, sok višnje maraske, dehidrirana naranča, menta i džem od smokve) za 58 kuna, cheeseburger za 62, grill junetina na ražnjiću s domaćim umakom od soje i mirina s klicama i ljutim papričicama za 72, i wok pad thai (rezanci od riže s piletinom, kozicama, dimljenim tofuom, limetom, kikirikijem, klicama, thai papričicama i tamarind voćem) za 88 kuna

Hemingway bar u Opatiji na lokaciji Zert 2 otvoren je još prije 18 godina i ujedno je bio prvi Hemingway u Hrvatskoj. Kasnije su otvoreni lokali u Zagrebu, Medveji, Splitu i Rijeci, a ovaj u Opatiji je preuređen i sredinom lipnja ponovno otvoren. Željeli su, kažu nam iz Hemingwayja, stvoriti ležernu tropsku atmosferu pa sad u prostoru prevladavaju zelene i tirkizne nijanse. Posvuda su i motivi životinja. Recimo, na tapetama su tigrovi koji vire iz džungle. Za koktele je zaslužan mladi barmen Andrija Jelavić, dok kuhinju vode mladi chefovi Viktor Pisnjak i Martin Kamenski. Imaju i DJ-a.

Hemingway bar u Opatiji otvoren je prije 18 godina Petar Kurschner
Preuredili su ga i ponovno otvorili sredinom lipnja Petar Kurschner

8. Omiš, Eol

Adresa: Fošal 2, Omiš
Radno vrijeme: dvokratno; od 8 do 13 te od 17 do 02 sata
Najzanimljivije iz ponude: Hendrick’s Tonic (gin Hendrick’s, tonik, svježi krastavac i papar) za 45 kuna, Botanist Tonic (gin Botanist, tonik od bazge, bosiljak i korica limuna) za 60 kuna, Monkey 47 Tonic (gin Monkey 47, tonik od trešnje, crveni papar i korica naranče) također 60 kuna. Mesna plata im je 80, a ona sa sirom je 50 kuna.

U centru Omiša, na adresi Fošal 2, početkom ljeta otvoren je rooftop bar Eol. Nalazi se na krovnoj terasi od 350 kvadrata i ima senzacionalni pogled na okolne planine i Cetinu. Ime je dobio po grčkom bogu vjetra, a osim kao dnevni i noćni bar funkcionira i kao mjesto na kojem možete pojesti i nekoliko jela. Planiraju ostati otvoreni do 1. studenog.

Eol je otvoren na adresi Fošal 2, u samom centru Omiša Damira Kalajzić
Rooftop bar proteže se na 350 kvadrata Damira Kalajzić
Eol Damira Kalajzić