Nakon laži o rukovanju, Božinovićeva ostavka morala bi biti stvar elementarne pristojnosti. Zašto i dalje vodi Stožer?

Čelni čovjek tijela koje vodi borbu protiv koronavirusa nije poštivao epidemiološke mjere i još je o tome lagao

Ono što će Božinovića ovaj put spasiti od prevelikog propitivanja je činjenica da je on ionako tek tehnički ministar koji čeka na presudu biračkog tijela 5. srpnja. No, da bi se morao povući - barem iz javnosti i barem samo simbolički - s mjesta prvog čovjeka obrane od koronavirusa u Hrvatskoj, imperativ je koji nameće najelementarnija pristojnost.
Što se upravo događa s koronavirusom:

Iskreno govoreći, 8. lipnja Davoru Božinoviću ne bi trebalo previše zamjerati. Bili su to dani s nula novozaraženih i iako je korona tutnjala po svijetu, malo tko se u Hrvatskoj nije zapitao nije li “novo normalno”, zapravo, prilično slično “normalnom” stanju u kakvom smo živjeli do ožujka. Epidemiološke mjere djelovale su poput sigurnosne mreže iz prošlosti za koju, iskreno, malo tko još haje.

Naravno, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske morao je znati bolje i bez obzira na pretkampanju, sunčan dan i nula zaraženih, izbjeći bliske kontakte i rukovanja s članovima HDZ-a na druženju pored Siska. Ljudski gledano, međutim, nije teško zamisliti kako je i Božinoviću, zapravo, pogotovo njemu s obzirom na funkciju koju obavlja, bila – kao i svima ostalima – već puna kapa opreza i suzdržavanja.

Stoga, epidemiološki neodgovorno ponašanje čelnika tijela koje vodi nacionalnu borbu protiv pandemije možda ipak ne bi trebalo bojati najcrnjim bojama. Jebi ga, opustio se čovjek, kao i gotovo svi ostali.

Rukovanje strogim glasom

Problem za Božinovića, međutim, nije u osmom lipnju, nego dva tjedna kasnije. Na Dan antifašističke borbe i širenja svjetskog skandala oko koronavirusa na zadarskom teniskom turniru, ministar i čelnik tijela koje vodi nacionalnu borbu protiv pandemije je bezočno – lagao. Na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu Božinović je kritizirao novinare jer su stajali međusobno preblizu, objašnjavao kako mjere koje Stožer donosi nemaju smisla ako ih se ne poštuje i apelirao na razinu svijesti ljudi.

A onda se, strogim glasom, obrecnuo na novinare koji su postavljali nezgodna pitanja, kazavši kako njega nisu vidjeli da ne poštuje mjere, te postavivši retoričko pitanje: “Ne znam kad ste vi to mene vidjeli u zadnjih nekoliko mjeseci da se s bilo kim rukujem?” (i dodao da se ni predsjednik Vlade ni sa kim ne rukuje). Nekoliko dana kasnije, portal Lupiga je objavio cijelu fotogaleriju iz okolice Siska.

Roba s greškom

Savršeno je jasno da očita neistina koju je ministar implicirao (da se ne rukuje u pandemiji) znači da je Božinović sam pucao u vlastiti politički legitimitet. Nakon razotkrivenih laži, političari postaju roba s greškom, čak i kad se radi o mnogo manjim razinama odgovornosti i o mnogo manje dramatičnoj situaciji od ove pandemijske.

Ovako, čelni čovjek tijela koje vodi nacionalnu borbu protiv koronavirusa ne samo da ne poštuje mjere koje su sami propisali, nego još o tome laže u lice javnosti. Šteta koja je time nanesena cijelom suočavanju zemlje s pandemijom je, zapravo, nemjerljiva.

Elemenatrno pristojna zemlja

Da izbori nisu za deset dana, potpuno je jasno da bi opozicija i dio još uvijek neovisnih medija s punim pravom tražili Božinovićevu ostavku. Posljedica njegovog muljanja oko rukovanja nosi ozbiljan zdravstveni rizik. Za čovjeka čija je funkcija da vodi tijelo koje mora poduzeti sve da se taj rizik smanji, to je naprosto neobranjiva situacija.

Ono što će Božinovića ovaj put spasiti od prevelikog propitivanja je činjenica da je on ionako tek tehnički ministar koji čeka na presudu biračkog tijela 5. srpnja. No, da bi se morao povući – barem iz javnosti i barem samo simbolički – s mjesta prvog čovjeka obrane od koronavirusa u Hrvatskoj, imperativ je koji nameće najelementarnija pristojnost. Točno onoliko koliko je izgledno da će se to dogoditi iznosi udaljenost Hrvatske nakon mandata Andreja Plenkovića od, ne bogate, ne uređene, ne poštene, već samo elementarno pristojne zemlje.

Jasmin Klarić
Telegram autor
563 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program