Naš Borko Vukosav sa svojim novim, uzbudljivim projektom ide na važan svjetski festival. Evo o čemu se radi

Telegramov fotograf Borko Vukosav posljednje tri godine radio je na opsežnom projektu Nekad bilo; neumorno obilazeći prostor bivše države...

Telegramov nagrađivani i iznimno talentirani fotograf Borko Vukosav posljednje tri godine radi na jednom od opsežnijih projekata svoje karijere; seriji fotografija Nekad bilo. Kroz to vrijeme neumorno je obilazio prostor bivše države, dokumentirajući ostatke simbola nekada glorificiranog političkog sustava, Jugoslavije.

Sada je njegov projekt uvršten na Format festival u Derbiju, a radi se o najvećem festivalu fotografije u Ujedinjenom Kraljevstvu i jednom od najznačajnijih u svijetu. Borko je snimio neke zaista nevjerojatne prizore kroz brojna danas napuštena, a nekad veličanstvena jugoslavenska središta moći; poput Titovih vila, vojnih škola, legendarnog broda Galeba, podzemnog aerodroma…

O Borkovu projektu pišu i strani mediji

“Rodio sam se u zemlji s dva pisma, tri jezika, četiri religije, pet nacionalnosti, šest republika, u zemlji koja već ne postoji. SFRJ se kroz svoju državnu propagandu predstavljala kao prosvjetljeni ideal, simbol progresivnosti, racionalnosti i humanog”, priča Vukosav o motivima zašto ga je zaintrigirala ova tema.

O njegovom golemom pothvatu posljednjih se dana, osim u hrvatskim, sve više piše i u stranim medijima pa je tako ugledni njemački Deutsche Welle britanski festival najavio upravo kroz veliki intervju s Vukosavom. Izložba će biti otvorena od 24. ožujka do 23. travnja, a nakon toga projekt Nekad bilo seli na festival Backlight u Finsku. U nastavku vam donosimo neke od fotografija s izložbe, a koje će uskoro biti i objavljene u knjizi o projektu.

1. Vojno odmaralište Kupari

Odmaralište se nalazi nedaleko od Dubrovnika. U njemu su boravili visoko rangirani oficiri i umirovljeni generali jugoslavenske vojske. Odmaralište je financirano iz proračuna za obranu. Kompleks je tijekom devedesetih opljačkan i demoliran.

2. Podzemni aerodrom Željava

Ovo je bio najvažniji vojni kompleks u SFRJ. Sagrađen je 1968. godine. U velikoj tajnosti gradili su ga politički zatvorenici. Njegova izgradnja je koštala milijarde dolara, a mogao je izdržati snagu atomske bombe jaču od one koja je bačena na Hirošimu. Kompleks je miniran 1992. godine. Taj čin je označavao konačnu propast bivše države.

3. Sastanak generala s Titom

Ova fotografija prikazuje sastanak jugoslavenskih generala s Josipom Brozom Titom u jednoj od skrivenih soba u zračnoj bazi Željava.

4. Avion iz zračne baze Željava

Ovo je jedini preostali vojni avion u Željavi. Nalazi se na ulazu u aerodrom koji je smješten na hrvatsko-bosanskoj granici.

5. Oklopne brigade u Jastrebarskom

Oklopne brigade su bile elitne jedinice Jugoslavenske narodne armije. Bile su smještene u vojnoj tenskovskoj bazi u Jastrebarskom, nedaleko od logora u kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata bila zatočena djeca s Kozare.

6. Jezero pokraj tenkovske baze u Jastrebarskom

Ovo jezero nastalo je kao posljedica brojnih ispaljivanja tenkovskih projektila tijekom vojnih vježbi.

7. Spomenik ustanka naroda Banije i Korduna

Ovaj spomenik je napravio kipar Vojin Bakić, a posvećen je svim žrtvama Drugog svjetskog rata na Petrovoj Gori. Predstavlja najveće čudo jugoslavenske arhitekture.

8. Politička škola u Kumrovcu

Politička škola Josipa Broza Tita trebala je biti središnja obrazovna institucija jugoslavenskih komunista. Otvorena je 1975. godine, a u njoj se predavao marksizam. Trenutno je u stanju raspadanja, jer ovaj objekt političkim vlastima predstavlja simbol pokvarenog političkog sustava.

9. Bob staza u Sarajevu I

Staza je sagrađena na brdu iznad Sarajeva neposredno prije otvaranja XIV. Zimskih igara koje su održane 1984. godine.

10. Bob staza u Sarajevu II

Na ceremoniji otvorenja okupilo se 60 tisuća ljudi, a televizijski prijenos otvaranja Olimpijade u Sarajevu pratile su dvije milijarde gledatelja.

11. Centralni salon na brodu Galeb

Brod Galeb je bio poznat kao plutajuća rezidencija doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. S njim je putovao po cijelom svijetu, jer je avione smatrao nesigurnima. Tijekom svojih putovanja obišao je 18 zemalja na 3 kontinenta, a na palubi broda ugostio je Winstona Churchilla, Haile Salesija, Nikitu Hruščova i brojne druge.

12. Titov privatni toalet na brodu Galeb

Brod Galeb danas se nalazi u Rijeci.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru