Nervozu premijera nije teško shvatiti. Mjesec dana je do izbora, istraga ulazi sve dublje u krug njegovih suradnika

Kampanja je u punom zamahu, a u javnosti je eksplodirala istraga puna sumnji o mučnim, koruptivnim detaljima

Dvije godine kasnije, a mjesec dana prije izbora, pritisnut korupcijskom aferom u kojoj se istraga bavi nizom visokih dužnosnika njegove Vlade, Plenković opet postaje čudesno kreativan

Kad je doista stisnut uz zid, premijer Andrej Plenković ima običaj ispaliti čudesne izjave. Prije dvije godine, usred afere Borg koju je naposljetku ostavkom platila njegova bliska suradnica, ministrica gospodarstva Martina Dalić, premijer je pred novinarskim rešetanjem doslovno brisao znoj bijelom maramicom.

Ljude koji su sudjelovali u izradi zakona kojim je restrukturiran Agrokor, da bi kao konzultanti u procesu restrukturiranja zaradili milijunske honorare, pozvao je da – vrate novac! “Evo ja ih pozivam, neka naprave jednu gestu, neka osim troškova i naknade koje je dobio gospodin Ramljak, vrate novac kompaniji”, govorio je Plenković dok je javnost slušala u nevjerici, te dodao da će se tako završiti priča o profiterstvu. “Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpimo štetu ili odgovaramo zbog toga”, kazao je još premijer. Novac nije vraćen.

Istraga po narudžbi

Dvije godine kasnije, a mjesec dana prije izbora, pritisnut korupcijskom aferom u kojoj se istraga bavi nizom visokih dužnosnika njegove Vlade, Plenković opet postaje čudesno kreativan. Prvo je doslovno – u izjavi za javnost! – poželio istragu DORH-a protiv svojih glavnih političkih protivnika. “Što se tiče aktivnosti na koje se aludira, koje su koruptivnog karaktera, očekujem da tijela, i policija i DORH procesuiraju i one koji su vezane i za SDP”, kazao je premijer i precizirao svoju narudžbu na postojeću istragu oko sporne javne nabave povezane uz Europsku prijestolnicu kulture u Rijeci. “Očekujem iste aršine za sve. A ne vidim nikakve spektakularne akcije”, ljutnuo se premijer što DORH još nije ispunio njegova očekivanja.

Premijer se nakostriješio i jučer, na pitanje zabrinjava li ga curenje informacija iz istraga USKOK-a, što je razlog naglih uhićenja u aferi vjetroelektrane. Zaključio je da te informacije može imati uzak krug ljudi, ili iz DORH-a ili policije, te priprijetio: ”Oni koji su za to odgovorni, moraju unutar svojih službi pronaći tko su ti koji im praktički kompromitiraju akcije. Ja mislim da je to katastrofa”. Premijer je ovdje, načelno, u pravu. Ali, tko su ti koji su postavili čelne ljude u DORH-u i policiji kako bi uspostavili efikasan sustav, a iz kojeg im sad cure informacije koje, kako je rekao Plenković, “praktički kompromitiraju akcije”? Saborska većina predvođena HDZ-om i Vlada. I stranku i Vladu vodi premijer Plenković.

Uloga Tene Mišetić

Nervozu koja isijava iz Plenkovića nije teško shvatiti. Kampanja je u punom zamahu, a u javnosti je eksplodirala istraga puna sumnji o mučnim, koruptivnim detaljima, te s nizom poznatih imena iz vrha njegove Vlade. U sklopu istrage će biti čak ispitana i njegova bliska suradnica Tena Mišetić, zamjenica predstojnika premijerovog ureda. Naime, Mišetić vodi i Službu za javne politike i potporu predsjedniku Vlade i s te funkcije sudjeluje u upućivanju propisa u javno savjetovanje.

Pa tako je očito imala i ulogu u puštanju u proceduru javnog savjetovanja Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, oko kojeg su se spominjale – dok su istražitelji slušali – stotine tisuća kuna mita. Kako tvrde istražitelji, plan kruga oko Josipe Rimac bio je da se Uredba pusti u javnu raspravu, u kojoj bi izmjene kakve donose veliku financijsku korist njenim suradnicima predložio osobno dekan Agronomskog fakulteta.

Snagom stručnog autoriteta, nadali su se, Uredba bi – u kaotičnim vremenima predizborne kampanje i tehničke Vlade – mogla biti usvojena upravo u obliku kakav je njima odgovarao. “Ružica je kontaktirala Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima”, već je čuvena rečenica koju je, kako tvrde istražitelji, Josipa Rimac izgovorila 14. svibnja poduzetniku Anti Sladiću, dok se nacija privikavala na početak “novog normalnog” nakon epidemije koronavirusa.

Masne provizije i ključni odgovori

Dan poslije, u petak, Uredba je bila u javnom savjetovanju. U ponedjeljak je raspušten Sabor. Devet dana kasnije Rimac je otkrila bubu u svom autu i time pokrenula dramatična uhićenja usred predizborne kampanje.

Tena Mišetić će, stoga, istražiteljima – ali i javnosti – morati odgovoriti na nekoliko vrlo bitnih pitanja. Zašto je dala zeleno svjetlo da se Uredba pusti u javno savjetovanje iako je znala da će već za koji dan Vlada postati tehnička? Je li znala za njene “nedostatke” o kojima je govorila Rimac i je li bila upoznata s planom da se ti nedostaci “isprave” i Uredba prije formiranja nove vlasti usvoji u onom obliku koji bi poduzetnicima donio profit, a svima umiješanima u “lobiranje” masne provizije? Nakon tih odgovora bit će jasnije hoće li istraga ići i dublje u krug bliskih premijerovih suradnika. I je li Plenković nervozan samo zbog nezgodnog datuma raspetljavanja ove mučne korupcijske priče.

Jasmin Klarić
Telegram autor
562 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program