Politika & Kriminal

OK, Jelenić je ekspresno riješen. Kada kreću provjere tko je još od dužnosnika u kakvim društvima? Opus Dei, recimo?

Vladi i Ministarstvu poslali smo pitanja o kriterijima po kojima članstvo u nekoj udruzi diskvalificira javnu funkciju. Nisu odgovorili

09.12.2019., Zagreb - Glavni drzavni odvjetnik Drazen Jelenic dao je izjavu uoci radnog sastanka Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Stoga bi bilo za očekivati, s obzirom na Jelenićevu sudbinu, da država čim prije jasno odredi kriterije po kojima je članstvo u nekoj udruzi diskvalificirajuće za obavljanje javne funkcije, te napravi detaljnu i transparentnu reviziju članstva u udrugama svih javnih dužnosnika za koje to smatra potrebnim

Ekspresna ostavka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj udruzi teško da bi se mogla shvatiti kao točka na “i” ove bizarne priče. Kako je to u više navrata izjavio resorni ministar Dražen Bošnjaković, sama činjenica da je Jelenić bio član te udruge je – neprihvatljiva.

“Neprihvatljivo je članstvo u udruzi građana, bez obzira na to što je ona registrirana po hrvatskim zakonima, njezino je djelovanje i članstvo prekriveno velom tajne i predstavlja potencijalni rizik za djelovanje i glavnog državnog odvjetnika i drugih ljudi koji su članovi takvih organizacija”, kazao je jučer Bošnjaković najavljujući Jelenićevu ostavku.

Suci bilo kojeg suda

U izjavi za Novi list, bio je još izričitiji: “Smatram da je članstvo u takvoj udruzi, jer se radi o tajnosti, problematično za glavnog državnog odvjetnika, za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, kao i za suca bilo kojeg suda u Hrvatskoj. Nitko od njih ne bi smio biti član organizacije ili udruge čija su pravila tajna i čiji je rad obavijen velom tajne, što otvara potencijalni rizik od sukoba interesa koji je, s obzirom na tajnost, teško kontrolirati”, kazao je ministar pravosuđa.

Ovakav stav, kao i brzina kojom je Jelenić ostao bez funkcije, nužno dovode do pitanja o tome što slijedi. Jer, nije valjda da će Vlada čekati neku sljedeću priliku u kojoj će zbog sukoba masonskih frakcija, ili pokušaja iznude nekog od članova takvih udruga, u javnost doći podaci o tome tko su masoni u hrvatskim institucijama.

Sukob interesa koji je teško kontrolirati

Stoga je za očekivati da će Banski dvori uskoro pokrenuti široku akciju utvrđivanja članstva javnih dužnosnika u masonskim udrugama, kako bi se spriječilo, kako kaže Bošnjaković, “otvaranje potencijalnog sukoba interesa koji je, s obzirom na tajnost, teško kontrolirati”. Pitanje je, pritom, je li dovoljno priču zadržati na državnim odvjetnicima i sucima, ili je problem “potencijalnog sukoba interesa koji je, s obzirom na tajnost, teško kontrolirati” prisutan i kod nekih drugih javnih dužnosnika.

Jer, ako ne mogu pravosudni djelatnici, zašto bi dužnosnici u policiji, članovi Vlade, dužnosnici u javnim poduzećima i ostali bili izloženi opasnostima potencijalnog sukoba interesa koji viri iz istodobnog obavljanja javne dužnosti i članstva u masonima?

A Opus Dei?

Valja, pritom, postaviti i pitanje je li još neka udruga nekompatibilna s obavljanjem javnih dužnosti. Jer, masonske udruge nisu jedine interesne udruge u Hrvatskoj, niti su jedine čije je djelovanje i članstvo prekriveno velom tajne. Što da se otkrije da je neki sudac ili ministar član udruge Opus Dei ili slično transparentne organizacije?

Stoga bi bilo za očekivati, s obzirom na Jelenićevu sudbinu, da država čim prije jasno odredi kriterije po kojima je članstvo u nekoj udruzi diskvalificirajuće za obavljanje javne funkcije, te napravi detaljnu i transparentnu reviziju članstva u udrugama svih javnih dužnosnika za koje to smatra potrebnim. Sva ova pitanja, od revizije do kriterija, poslali smo Vladi i Ministarstvu pravosuđa. Odgovore još nismo dobili.

Opasna arbitrarnost političke vlasti

Ostane li sve na Jeleniću koji je odletio prije nego što kažeš “Veliki Orijent Hrvatske”, ostat će i vrlo neugodna sumnja da je glavnom državnom odvjetniku presudilo nešto drugo, a ne puko članstvu u udruzi u kojoj se dečki druže u smiješnim pregačama i štuju Velikog arhitekta Svemira. I nešto možda još opasnije – potpuno je, naime, razumljiva teza da suci, dužnosnici i političari s javne scene, zbog osobnog integriteta i nesmetanog obavljanja dužnosti u javnom interesu moraju pripaziti što rade i s kim se druže u slobodno vrijeme. Ne može se, ili se bar ne bi trebao moći, primjerice sudac družiti s optuženicima u korupcijskim slučajevima i tome slično.

Ono što je međutim vrlo opasno je sljedeće – da vlast, potpuno arbitrarno, kako joj to u nekom trenutku bude odgovaralo, bez ikakvih jasnih kriterija ruši suce, dužnosnike i političare s javne scene zbog članstva u udrugama s kojima hrvatski zakoni nemaju ama baš nikakvih problema.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu